Богомилов: Образованието като мисия и призвание

Сгушено в прегръдките на ж.к. ,,Фондови жилища“, 100-но ОУ ,,Найден Геров“ посреща 2024 година плахо, безмълвно и сякаш забравено от всички. Но коридорите му леко потрепват в очакване, затаили дъх с частици надежда, че тази година нещата ще са по-различни. Слънцето едва заиграва по керемидите на старата сграда, когато входната врата прави път на бодрата стъпка на Росен Богомилов — встъпилия в длъжност на 3. януари директор на столичното училище.

Росен Богомилов, личен архив

,,Общо взето, кариерният ми път от ден първи, от студентската скамейка, е свързан с образователната система“, споделя Богомилов.

Родом от Плевен, той е завършил Великотърновския университет с бакалавър ,,Педагогика на обучението по история и география”. Впоследствие продължава своето образование с магистратура и докторантура по ,,Образователен мениджмънт“ към Софийския университет. Страстта към образованието за Богомилов не е просто избор, а призвание.

,,Всъщност това е детската ми мечта. Имал съм късмета да имам прекрасни учители и в началното образование, след това в прогимназията и гимназията. Учители, на които съм се възхищавал. Всъщност това ме накара да избера точно тази професия“, обяснява директорът.

Освен пряката му намеса в класната стая като учител и заместник директор, Богомилов има стаж и като експерт в различни работни групи към Министерството на образованието (МОН) и към неправителствени организации (НПО). По време на работата си с фондацията ,,Заедно в час“ обаче той осъзнава, че учителството за него не е просто задача в кариерен план, но и част от визия за бъдещето, в което той има възможността да докосне много хора и да насочи техния път към по-доброто.

,,Ако като учител мога да повлияя за добрата промяна, за достъпа до качествено образование на двайсет деца, то като заместник директор мога да повлияя на цял екип, а като директор мога да влияя и на системно ниво.“

Пред кабинета на директора, личен архив

Столичното 100-но ОУ попада в полезрението на Богомилов миналия декември под формата на обява за временно-изпълняващ длъжност директор. Четейки онлайн форуми и коментари за трудностите, пред които е изправено училището, младият учител нетърпеливо подава своята кандидатура.

,,Тъй като доста време съм в едни обувки, бях решил, че е крайно време да се предизвикам с нещо ново“, усмихва се директорът.

Скрит в дебрите на район Сердика, Богомилов намира един сплотен преподавателски колектив, който се грижи за прекрасни деца. Оценявайки огромния потенциал на своя екип, директорът държи на грижите си за него.

Класна стая в 100. ОУ ,,Найден Геров“, личен архив

,,Всяка сутрин в 8:05 аз минавам по класните стаи, за да кажа добро утро, да попитам всичко наред ли е и да видя и децата, и колегите как се чувстват и как започва техния ден. За мен това е изключително важно.“

Богомилов въвежда и съвременните комуникации, създавайки група в социална мрежа с цел бързо реагиране. Допълнително той организира чести оперативки за споделяне на притеснения и идеи, които вълнуват училището. Липсата на поддържана база обаче остава постоянна тема за разговор както с колегите му, така и с учениците и родителите им.

,,Аз знам, че човек учи, когато се чувства комфортно и не вижда липсите около себе си“, с мъка споделя Богомилов.

Но състоянието на материалната база на училището не обезсърчава директора, а напротив — надъхва го да търси нови идеи и начини да изпълни своята мисия — да върне блясъка на това ,,малко бижу“. В това търсене, той първо се обръща към учениците.

,,Те написаха едни писма, нарекохме ги ,,Писма до Дядо Коледа“. И тези писма бяха изключително трогателни, по-детски. Всъщност, много изводи си направих от тях и за мен беше прекрасна обратна връзка за това какво децата искат в училището, от какво имат нужда.“

Писмо от ученици на 100. ОУ ,,Найден Геров”, личен архив

Директорът не забравя и другите членове на общността на 100. ОУ — родителите.

,,Общо взето в 90% от случаите общуваме неформално. За мен е важно те да споделят, без да се притесняват, това, което биха искали да променят в училище, както и предимствата и недостатъците на 100. ОУ.“

По време на първата обща родителска среща, Богомилов официално се представя на родителското тяло на училището, както и на Момчил Даскалов, кметът на район Сердика, и Петя Йосифова, директорът на ДГ 48 „Братя Грим“, които изразяват желание да си партнират с ,,Найден Геров“ в бъдеще.

А бъдещето за Богомилов е изпълнено с мечти за подобряването на условията на работа на учителите и учениците. Надява се да мотивира колегите си да продължат да се развиват професионално, за да могат да са подготвени да отговарят на нуждите на времето заедно. Надява се да създаде и една сплотена общност от родители, учители и ученици.

,,Мечтая си всъщност да направим ученически съвет, в който учениците да могат да са част от решенията, които вземаме. Под една или друга форма. Нямаме търпение да видим как ще се получи.“

--

--

100. ОУ ,,Найден Геров"

100. ОУ е малко училище в ж.к. ,,Фондови жилища", район ,,Сердика", което се опитва да върне своя блясък. Последвайте ни за истории от нашето кътче на света.