Image for post
Image for post

Zadnje dneve in tedne se je atomska fizika dotaknila ušes navadnih Zemljanov. Celo rumeni mediji so hiteli poročati o senzacionalnem odkritju, a ko je beseda nanesla na materijo, je nastal problem: kako plebejski raji razložiti, kaj je ta božji delec, ki je s svetlobno hitrostjo prečkal švicarske Alpe. In nenazadnje, kako dogodek postaviti v kontekst nove nosečnosti Damjana Murka. In niti ne tako nepomembna dilema: katero od obeh novic staviti na naslovnico?

Naša pot se prične na francosko — švicarski meji

Že bežno spremljanje tviter scene je ponudilo kristalno jasno sliko, da tudi izobraženi razred ne razume bistva igre, ki se odvija v raziskovalnem središču CERN, kjer se je na (nekaj kilometrov velikem in pod površjem ležečem) vrtiljaku pozibavalo nekaj atomov.

Bu! Jaz sem črna luknja. Najprej te olupim, potem pa še pojem.

Med tistimi manj poučenimi se je, kot zanimivost, usidral podatek, da globoko pod Zemljinim površjem čakamo na karambol atomov.

No, taki, ki so doumeli to besedno zvezo, so bili redki. Več je bilo njih, ki so nasedli teoriji zarote o umetno ustvarjeni črni luknji, ki jo bo v frankensteinovski zablodi udejanila otročad z doktorati. Črna luknja nas seveda ni pojedla, zarotniki pa so se lahko v miru vrnili k načrtovanju konca sveta, ki bo konec leta.

Higginsov bozon je v našem nacionalnem interesu

Še najmanj je bilo takih, ki so znali povedati, da bomo trke atomov grafirali in posnetke po hitri pošti razposlali na vse konce sveta, kjer jih bodo izbrani piflarji objavili na svoj facebook zid in jih kakopak ustrezno potagali. Pri čemer bodo največ lajkov dobile slike z Božotom v tej in oni pozi.

Da sta med izbranci, ki analizirajo podatke trkov, tudi Jožef in Štefan, je sicer poročal sleherni zavedni medij.

Val nacionalno zavedne evforije pa je zajel tudi božjega namestnika, ki je pri nedeljski homiliji od nacionalne pijanosti malce pomešal fakte in oznanil nekaj kar Slovenci sicer že dolgo vemo: da je dolina na sončni strani polna ne le prirodne lepote, ampak tudi skritih talentov. In če bi one kmetavze atomske elite resnično zanimalo kaj je to Higginsov bozon, bi nas pač prej vprašali. Sami so si krivi!

Ampak res! Je bilo treba teh milijard za podzemno krožno križišče, ki za povrh sploh še ni dokončan projekt, saj manjkajo priključni kraki?

No, gledoč soudeležence prometa v jutranji konici, smo Slovenci sposobni razvozlati tudi to dilemo nasedle investicije, saj smo v čisti inerciji, tako rekoč nagonsko, nadgradili tudi teorijo prometnih tokov, poglavje krožna križišča. Skratka, vozi naravnost. Razen če si pripadnik etnične, spolne ali pokrajinske manjšine in se voziš v krogu. Potem se ustavi pred vsakim izvozom.

Skratka, teorija božjega odposlanca o božjem delcu je padla na plodna tla. Da bi v kali zatrli namigovanja o odpiranju ideoloških tem, spomnimo na četrti Njutnov zakon in ga malce interdisciplinirajmo: resnica je v očeh opazovalca. Če Slovenci namreč ne bi verjeli v svojo superiornost, nas tudi ne bi žejalo tovrstnih teorij. In hvala bozonu, da je tako! Nacionalni ponos je tako za nekaj časa postal nacionalni interes, saj je dokazovanje naše osrednje vloge v tej igri postalo otročje lahko.

Image for post
Image for post

Diši po čevapčičih

Poročanje o razpletu največjega vprašanja Hawkinsove dobe je v luči nacionalnega interesa in ponosa v splošni raji pustilo več vprašanj, kot odgovorov. Na mestu je torej, da tvegamo razkritje še kakega psihološkega fenomena tega velikega naroda in podamo poročilo tozadevnih dogodkov, kot se spodobi. Po domače.

Kot se za vsako naravoslovno debato spodobi, pričnimo z robnimi pogoji. Po domače, predsodki.

Ležite na terasi. V nosnice se vam prikrade vonj čevapčičev, pravkar položenih na razbeljeno rešeto žara, ki prihaja s sosedovega vrta preko plota. Vonj poznate. Ne bi ga mogli zamenjati za nič na svetu.

Higginsovo polje

Žar oz. Higginsovo polje torej poznate. Znano vam je tudi, da bolj ko osebe na pikniku vstopajo v interakcijo s tem znanim vrtnim pojavom, bolj se krepi njih masa.

Kot izkušenega zavaljenca, vas seveda zanima, kaj je tokrat položeno na žar, da boste po potrebi tudi sami malce okrepili svoje gravitacijsko polje.

Iz izkušenj veste, da kjer je dim, je tudi ogenj in kjer je vonj, je tudi klobasa. A gotovo ni nič, zato se je potrebno prepričati na lastne oči, še bolje, na lastne zobe.

Antiteza

Za precej nerodno situacijo bi se namreč izkazalo, ako bi na sosedovem vrtu zagledali prazen žar, poleg njega pa nekakšno napravo, ki s pritiskom na gumb prične oddajati vonjave, bodisi po pivu, bodisi po čevapčičih, lahko pa tudi po kruhu ali zelenjavi. Ni dvoma, da bi tako spoznanje spodkopalo zaupanje v lastne čute in zahtevalo vnovičen premislek o naravi in naravnem. Mimogrede omenimo, da arabski šejki taiste trike že spridoma uporabljajo v svojih nakupovalnih velemestih in Slovenci (kdo pa drug) jim pri vsem skupaj celo asistiramo. A vrnimo se k velikemu hadronskemu trkalniku.

Image for post
Image for post

Paradoks

Žar sam po sebi ni predmet dvoma. Ko stopamo znanemu vonju naproti, iščemo dokaze, da se bo pot končala z žvečenjem mletega mešanega v svaljkasti obliki. Po možnosti s čim več ponovitvami.

Kar pa se ne bo zgodilo. 10. božja zapoved: “Ne želi svojega bližnjega blaga!”, velja kakopak tako za božji delec, kot čevap na sosedovem vrtu.

Odkritje bozona je torej omejeno na kukanje skozi špranje razmejitvenega plotu in fotografiranje s teleobjektivom. Možni so sicer tudi bolj ekstremni scenariji, kot je recimo vrtanje predora (lahko tudi v krožni obliki, ako ne obvladate obrata za 180 stopinj), a kot vemo, Jože in Štefan prisegata na bolj elegantne metode. Take, ki so izvedljive z naslonjača. Recimo ročna granata na sosedov žar. Da razstreljeni roštilj postreže s kakim čevapom tudi na našo stran katastrske meje, šteje za idealni razplet metode.

Paradoks tovrstnih destruktivnih metod je žal ta, da prifrčano mleto mešano niti ne zgleda kot čevap, ne diši kot čevap in ne tekne kot čevap. Tovrstna meritev je torej sila neverodostojna, v nekaterih državah pa je tudi nezakonita.

Sigma 5

Kaj se peče na žaru oz. dilema Higginsovega polja je, kaj ga sestavlja. Želja je, da najdemo oprijemljiv delec, Higginsov bozon, in ne avtomat za vonjave ali kaj tretjega. Dokazi o resnični vsebini žara so žal zgolj posredni in so plod špijuniranja Jožeta, Štefana in mnogo njim podobnih piflarjev, ki so neumorno fotografirali pojav čevapčiča na ražnju in analizirali prejete dopisnice svojih kolegov od blizu in daleč.

Slabi dve leti od ustanovitve dopisnega društva je rezultat odličen.

Čevapčiča Božota sicer nihče ni dal v usta, tudi prijel ga ni. So se pa zato zmenili, da ta reč nad ognjem za ograjo dejansko je prava stvar. Shizofrenija našega ražnja je torej ozdravljena, dilem ni več. Ali natančneje rečeno, velikost dileme je sigma 5.

Razsvetljenje

In če smo začeli s tviti, še končajmo z njimi.

Kako lepo bi bilo, se sprašujejo razsvetljenci, ko bi večkrat žar prižgali in s prijatelji kako gravitacijsko o bozonu dejali.

Še več, ko bi le ves svet razumel standardno deviacijo oz. sočasnost senzacionalnega razkritja z vedno prisotno možnostjo, da smo se zmotili. Potem ne bi podirali ograj zavoljo razgleda in, sedaj ko vemo, bi svojega prižgali, namesto na tujega granate metali.

Imamo ga

Jožef, Štefan in ostala tesla so ob vsem zapisanem zasluženo ponosni. Bozon so odkrili, se ob tem primerno poveselili, po čevapih pivo polili in se pod zemljo vrnili.

Splošna javnost pa je lahko pomirjena zajadrala v nov dan. Vse, česar se v šoli na urah fizike niso naučili, namreč drži.

Written by

Politika

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store