Deep Work ja kadonneen keskittymisen metsästys #kirja

Marko Suomi
3 min readFeb 5, 2017

Luin Deep Work -nimisen kirjan ja tällaista konkreettista muutosta se sai aikaan.

Deep Work keskityy tällaiseen ongelmaan: voidakseen tehdä merkittävää työtä (ei välttämättä palkkatyö vaan voi olla myös projekti, harrastus, uuden oppiminen jne), ihminen tarvitsee rauhallista keskittymisaikaa. Tämän päivän elämä on hektistä ja monen arjessa on hankala saada tällaista aikaiseksi. Mikä avuksi?

Kirja tarjoaa muutamia strategioita, joita jokainen voi ottaa käyttöön tai ainakin miettiä omalla kohdalla. Tällaisten kirjojen kiva puoli on se, että helposti ainakin itse innostun “nyt muutan tämän ja tämän asian ja elämäni on parempaa!” mutta käytännössä harva asia jää toteuttamatta oikeasti.

En lähde koko kirjaa tässä avaamaan, se kannattaa lukea itse mutta listaan pari asiaa, jotka otin käyttöön omaan arkeen, tai teen käyttöönottoa juuri nyt.

  1. Priorisoinnin priorisointi

Kirjassa kehotetaan miettimään, mikä on oma tärkein tavoite ja keskittymään siihen. Sen jälkeen pitäisi miettiä että mitkä arkiset asiat vaikuttavat tämän tavoitteen toteutumiseen eniten, koska kaikki tekeminen ei ole saman arvoista, vaikka liittyisikin aiheeseen. Ja sen jälkeen varmistaa, että tekee näitä asioita mahdollisimman paljon ja seuraa tämän toteutumista.

Esimerkki. Haluan oppia pianon soittoa (olen opiskellut sitä opettajan avustuksella 5kk). Pelkkä halu ei riitä, vaan on myös harjoiteltava. Käyn tunnilla vain kerran viikossa, eli muina päivinä pitää yksinkertaisesti soittaa. Pyrin siihen että soitan joka päivä edes vähän, ja seuraan tätä käyttämällä älylaitteessani Momentum -sovellusta.

Momentum perustuu Don’t Break the Chain -menetelmään, jossa varsinkin uuden rutiinin opettelussa merkataan “viiva seinään” sen päivän osalta, kun saa asian tehdyksi. Näistä muodostuu putki tai ketju, ja tavoite on pitää se ehyenä. Hyvin simppeli mutta motivoiva keino pelillistää rutiinien opettelu. Motivoivaa viivan lisäksi on ollut huomata, että mitä enemmän soittaa, sen paremmin se kulkee ja tekee mieli soittaa enemmän. Itsestään selvää mutta tärkeää.

2. Tärkeimmät asiat ensin

Heti aamusta sen sijaan että hyppään someen, mailiin tai johonkin muuhun limboon, keskityn siihen että katson mikä on tänään tai lähiaikoina kaikkein tärkeintä ja priorisoin päivän hommat sen mukaan. Pidän Wunderlistissa kaikki To Do -tyyppiset jutut ja kalenterissa kaikki aikariippuvaiset jutut. Säädän näitä siten että mahdollisimman paljon tärkeimpiin asioihin eniten vaikuttavia asioita tulisi tehdyksi.

Tämä pieni priorisointihetki rauhoittaa mukavasti loppupäivää, koska tiedän mikä on tärkeintä.

3. Häiriöiden minimointi

Olen jo pitkään elänyt siten että puhelin on pääosin äänettömällä, ja ainoastaan muutamasta sovelluksesta tulevat pop up -ilmoitukset läpi. Aiemmin minulla oli Mac:ssa se ilmoituskeskus päällä PAITSI silloin kun tein jotain erikseen keskittymistä vaativaa. Mietin sitten tuon kirjan luettuani että milloin muka olisi sellainen hetki, että haluan saada niitä ärsyttäviä pop up -viestejä koneelle. Ei koskaan. Siispä otin koko systeemin pois päältä enkä ole kaivannut.

4. Rauhallisen ajan raivaaminen kalenteriin

Tämä on vielä hakusessa mutta kun on tärkeimmät asiat selvillä ja keinot niiden edistämiseen myös, on helpompi raivata kalenteriin niille selkeästi tilaa, eikä tarvitse potea huonoa omaatuntoa koska esim. työkontekstissä nämä ovat asioita, jotka edistävät työn laatua ja tuloksia.

Suosittelen tutustumaan kirjaan!

Linkki kirjaan Goodreadsissa:

--

--