Dit is een foto van mijn hoofd, gemaakt door Lennart Driessen

- Zaterdag 30 januari 2016 -

Nee, zó dik is het nou ook weer niet. Dit is een dummy.
Op zaterdag 30 januari, is mijn boek ‘Vrij’ verschenen. Ruim een week voor de presentatie in de Balie in Amsterdam, op zondag 7 februari. Dat voelt gek, geweldig, stoer, best onwerkelijk en een beetje angstaanjagend tegelijk.
Een eerste boek, en dan meteen over zo’n beetje elke psychische worsteling die je als mens kunt ondergaan. Een eerbetoon aan vallen en weer opstaan en opnieuw omlazeren. Een verhaal over jezelf keihard tegenkomen en doorgaan als je eigenlijk niet meer wil. Een ode aan veerkracht, moed, en de held in onszelf. Maar vooral een ontmaskering van misschien wel het grootste misverstand dat er bestaat: het idee dat onze gedachten bepalen wie we zijn, en dat wij ze beheersen.
En hoe je dat inzicht voor je kunt laten werken!

- Zondag 5 juni -

En toen, na een tijdje van relatieve stilte rond mijn boek, was het weer tijd voor een mooi interview. Ik praatte met Brenda van Osch openhartig over Vrij, liefde, mijn jeugd, m’n dochter, en mijn toenemende afkeer van negatieve media in het algemeen, en negatieve mensen in het bijzonder. Het interview verscheen in de zaterdagbijlage van zowel NRC als NRC NEXT.

Heel trots op het artikel!

- Donderdag 31 maart -

Ik blijf het super belangrijk vinden, openheid over verslaving en de pijn die je kunt voelen als je gevangen bent in je afhankelijkheid. Daarom praatte ik graag met Isabelle Plasmeijer van ISA Power over zowel de zware als de prettige kanten van het leven, en hoe het voelt om verlost te zijn van schuldgevoel en schaamte.

https://vimeo.com/161041943

- Zaterdag 12 maart -

En wéér een, eh, behoorlijk prominente tv-verschijning: gisteravond, vrijdag 11 maart, zat ik in het RTL Nieuws in een item over de Boekenweek die vandaag is begonnen. Om 19.45 uur was ik maar liefst twee minuten te zien in een item over Vrij en de weg ernaartoe. Yeeeehaaa!!!

- Zaterdag 27 februari -

Vrijdag 19 februari kwam Frank Awick langs, Mister AT5. In ongeveer een kwartier wervelde hij met cameraploeg en al door mijn huis, terwijl hij me vakkundig doorzaagde over alles wat het leven belangrijk maakt.

Hier kun je het terugkijken:

http://www.at5.nl/gemist/tv/272/21471/-


- Vrijdag 12 februari -

Vandaag heb ik mijn lied ‘Eindeloos vrij’ gelanceerd, inclusief clip! Het was een vrij bizar project waarbij ik de hulp heb ingeroepen van een hele berg vrienden en andere mooie mensen om een behoorlijk professioneel filmpje bij elkaar te scharrelen. Mijn gabber Jeroen Englebert deed muziek en arrangement, Joost van Veen nam het camerawerk voor zijn rekening, Jeroen Feenstra deed de montage, en verder zijn er een heleboel prachtige cameo’s.

Maar die moet je zelf maar spotten.. Check Eindeloos vrij!


- Zondag 7 februari -

Boekpresentatie in de Balie! Wat een feest om mee te maken, fijne opkomst, zaal vol, lekker rommelig, mooie inleiding van Bram Bakker, voor het eerst EVER signeren: mijlpaal op mijlpaal. Trots, blij, en ziek (alhoewel dat laatste niet echt heel relevant is).


- Vrijdag 5 februari -

Vandaag zag ik mijn boek voor het eerst in een winkel liggen! Scheltema op het Rokin heeft de eer mij deze bijzondere ervaring aan te bieden.

Hoe ongelooflijk cool dit (en wat valt-ie lekker op)!


Woensdag 3 februari zat ik ‘s avonds bij JinekLive om te praten over Vrij. Hier het fragment: over verslaving, zelfhulpboeken, depressieve dieren en humor.

Zondag 7 februari is de presentatie van ‘Vrij’ in de Balie, in Amsterdam.
Wees welkom!

‘Vrij’ is geen autobiografie. Van de ruim 300 pagina’s is slechts één hoofdstuk ingeruimd voor mijn levensverhaal. Dat heb ik bewust zo gedaan.

Ten eerste ben ik voor de meeste mensen totaal niet interessant. Ongeveer niemand kent me, mijn leven was echt niet bovengemiddeld fascinerend, dus dat zou qua gebeurtenissen geen spectaculair leesvoer opleveren (en ook meteen een heel beperkte doelgroep, laten we wel wezen).

Ten tweede (en dat is een stuk relevanter): wat ik heb overgehouden aan mijn bestaan tot nu toe, wat ik geleerd en uitgeprobeerd heb om te ontsnappen aan mijn onrust en pijn, is vele malen interessanter dan de gebeurtenissen zélf. Het zijn de lessen en inzichten die mij veranderden van een bang en kwaad, extreem afhankelijk mens, in een vrolijk en zelfverzekerd maar vooral optimistisch individu. Ook al zijn mijn leven en ík niet extreem boeiend: ‘Vrij’ is een boek waarvan ik zeker weet dat het je écht iets kan bieden.

Waarom? Omdat ik snap dat we allemaal dolen. Omdat we heel vaak niet weten wat we hier de fuck aan het doen zijn. Omdat we af en toe compleet de weg kwijt zijn en kansloos vechten tegen alles en iedereen. Omdat we stuk voor stuk regelmatig belachelijke en destructieve dingen doen die we niet begrijpen, dingen voelen waar we geen kant mee op kunnen, en elke dag weer ontdekken dat het leven ons meestal niet geeft wat we zo graag willen.

En vooral: omdat we allemaal soms ontzettend moe zijn, leeg, en radeloos.

Waarom schreef ik ‘Vrij’, en waarom ben ik er zo op gebrand het te promoten?

Ik deed een TED-talk. Was een belevenis!

Ik heb er nooit voor gekozen om depressief te worden, verslaafd te zijn aan drank en drugs, en om jarenlang bang te worden om niks. Het is nooit mijn plan geweest mensen te kwetsen, voor te liegen, en teleur te stellen. Het was niet mijn bedoeling om cynisch en lomp door het leven te stappen, en alles preventief kapot te maken, vóór iemand anders daar de kans toe kreeg. En toch is het me overkomen en heb ik het gedaan. Chronisch en structureel.

In ‘Vrij’ maak ik duidelijk hoe ik wist te stoppen. Met gebruiken, met piekeren, met de hele wereld de schuld geven van mijn shit, en met tientallen andere kansloze en destructieve gewoontes die alles hopeloos ingewikkeld maakten.

Ik ben extreem veranderd, ongeveer op elk punt en in elke cel, en dat verbaast mijzelf misschien nog wel het meest. Maar het heeft me vooral een ongekende vrijheid gegeven, nieuw plezier, optimisme en enorm veel creativiteit. En op de een of andere manier voel ik de verplichting dat inzicht met je te delen.

Er is veel te veel onmacht, woede en schaamte. Er zijn te veel taboes en stigma’s en verwijten. En wat mij betreft is het leven simpelweg te mooi en bijzonder om aan één stuk door te strijden met denkbeeldige monsters, en in de ban te zijn van problemen die slechts ontstaan door onwetendheid. Dat wil ik ontzenuwen. Want dat maakt je vrij.

Ik heb de afgelopen jaren hónderden (zelfhulp)boeken gelezen. Letterlijk. Met de bezetenheid waarmee ik ooit dronk en rookte en mijn ongekende cynisme de wereld in gooide, ben ik op zoek gegaan naar het einde van mijn lijden. Ik zette mijn notoire grenzeloosheid in om te ontdekken waarom ik jaar in jaar uit, dag in dag uit, zo ongelukkig was, zo somber, en zo boos op alles en iedereen.

Het resultaat van dat uitzinnige zoeken en belachelijke studeren en non-stop uitproberen vind je in ‘Vrij’. Het is een praktisch en reëel verhaal geworden, waarin ik uitgebreid uitleg waar fenomenen als onrust, schaamte, misbruik, woede, angst, jaloezie en frustratie vandaan komen. Ik vertel hoe ze ontstaan, hoe het komt dat je er zo ongelooflijk makkelijk in verstrikt raakt (en vaak zelfs aan verslaafd bent), én natuurlijk wat je kunt doen om je er niet meer in te verliezen.

Als je serieus aan de slag gaat met wat ik je vertel, als je bereid bent een paar heel hardnekkige aannames te onderzoeken en rigoureus te ontmantelen, kun je het leven opnieuw ontdekken. Dat meen ik. Letterlijk elke ervaring kan intenser, boeiender en prettiger worden. Bovendien leer je los te komen van al je afhankelijkheden, zowel van middelen als mensen.

Wat ‘Vrij’ je kan leren is niet per se heel eenvoudig om in praktijk te brengen (want ik doe geen gratuite beloftes), maar de beloning is fenomenaal.

  • De grootste misvattingen over controle op ons bestaan (en waar je kansen liggen)
  • Alles over een belangrijke motor achter verslaving, en hoe je die stil kunt zetten
  • Waarom ‘loslaten’ en ‘accepteren’ geen handelingen zijn, en wat je wél kunt doen met hetzelfde effect
  • Hoe weerstand tegen wat ons overkomt alles duizend keer erger maakt
  • De mechanismen achter fenomenen als schuld en schaamte, onredelijke woede en slachtofferschap, en hoe je ermee omgaat
  • Waarom zelfhulpboeken niet helpen
  • Hoe je kunt afrekenen met piekeren, zorgen, angst en paniek
  • En wat het geheim is van een leven waarin je álles wat je overkomt met het volste vertrouwen tegemoet ziet en oplost

Voor wie me wat beter wil leren kennen en benieuwd is naar mijn achtergrond, hier twee linkjes naar interviews.

Oh, dit is zo’n paragraaf waarin ik iets vertel maar eigenlijk niks prijsgeef.

Ik ben namelijk bezig met een vrij uniek en vooral heel geheim project om ‘Vrij’ op ongedachte wijze onder de aandacht te brengen. Daarvoor heb ik een flink aantal heel bijzondere, prachtige en talentvolle mensen bereid gevonden me te helpen. Het is een zeer arbeidsintensieve extra binnen het verhaal van de lancering, maar nu al belachelijk geslaagd en bijzonder.

Waarschijnlijk volgen er binnenkort wat sneakpreviews of andere tipjes van de sluier. Daar val ik je vanzelf mee lastig!

Mensen die mij volgen op twitter hebben al regelmatig pagina’s kunnen lezen uit ‘Vrij’ (#sneakpreview). Hier gooi ik er nog een paar in de strijd.

En nog een:

En nog maar een dan:

Want dat kan bijvoorbeeld via Bol, hieronder. Maar ik vind het ook leuk als je bestelt bij of via je plaatselijke boekwinkel, want die kunnen dat goed gebruiken!

Dank voor je aandacht!

Like what you read? Give MarnixAmsterdam© a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.