Dacă s-ar legaliza Uber ar fi mai bine?

Marta Pop
7 min readMay 18, 2019

--

Încep printr-un autodenunț: îmi ascund identitatea. Pentru că…

Limbajul și atitudinea de șmecher de cartier predomină atât pe grupul vostru de Facebook (care chiar este reprezentativ) cât și în viața de zi cu zi. Poate vouă vi se pare normal dar, deși ne permitem între prieteni să ne mai înjurăm prietenește, dar nu toți sunt șmecheri și mulți nu se simt confortabil să fie în compania unor astfel de oameni.

Acestea fiind spuse, încep cu “miezul”:

Dacă serviciile e ride-sharing ar fi legale ați mai protesta împotriva lor?

Răspunsul este “da”. Pentru majoritatea taximetriștilor, răspunsul ar fi da. Pentru că 2.5M de români, declarativ, preferă servicii alternative și v-au luat clienții.

Am urmărit discuțiile din clubul taximetriștilor în ultimii ani. Atitudinea este una defensivă într-o proporție covârșitoare. Și când unul dintre voi vine și spune “bă… poate ar trebui să oferim și noi lucrurile pe care oamenii le preferă la uber” (și se întâmplă), răspunsurile sunt în proporție de 80%

“Dar clienții!! ei de ce nu sunt cu mai mult bun simț???”

“pentru ce ? de ce să fac asta?”

“Muieeeeeee uberistuleeeeeeee!”

repeet: sunt răspunsuri la inițiative venite de la oameni dintre voi …

Mai apar articole prin presă care spun“uber e mișto, de fapt” sau “taximetriștii sunt mitocani”. Reacția voastră: “sunt plătite!!! corupții!!!”. Evident, într-o țară coruptă aproape prin definiție e relativ ușor să spui asta dar pe bune acum… ieșiți din bulă! Oamenii chiar preferă uber! Asta e situația. Poate cei super faini dintre voi cred că cei de căcat sunt puțini dar realitatea este că totul se reduce la responsabilizare. Când chemi taxiu la comandă totul e, în proporție de 90% ok . Când iei din stradă e, în proporție de 90% japcă. Și fiți atenți — la ride sharing, totul este 100% PRIN APLICAȚIE! Ceea ce înseamnă 100% responsabilizare și trasabilitate în caz de incident. Ai pierdut un telefon? a fost șoferul agresiv? nu ți-a convenit ceva? aplicația spune clar cu cine ai mers, pe unde ai fost, când și de unde te-a luat și absolut tot în legătură cu acea cursă.

Oamenii nu au ceva cu taximetriștii. Sper, cel puțin. Dar Uber aduce niște chestii foarte mișto pe care chiar le folosim și cărora acum chiar o să le simțim lipsa (motiv pentru care vă înjurăm că ne forțați să renunțăm la ele)

Acum să adresăm câteva dintre lucrurile sensibile din aces conflict:

  1. Sistemul de rating: orice șofer care cade sub 4.6 steluțe (dacă nu mă înșeală memoria) este exclus din aplicație. Efectiv asta îi face pe șoferii Uber să trateze toți clienții ca pe niște zei. Plus că primesc bonusuri dacă stau peste 4.9 sau ceva de genul. Acum, desigur. Unii dintre voi vor spune “Dar ce bă, sunt sclavul tău?” sau “dar clienții să se uite la ei mai întâi înainte să vină să aibe pretenții de la mine”. O să vă las să recitiți voi pasajul ăsta și dacă, în continuare, în calitate de furnizori de servicii într-o piață liberă gândiți la fel, citițî degeaba acest articol.

Varianta pe scurt: “sclavii de la uber” sunt preferați “șmecherilor de la taxi” de către clienți.

2. “Dacă nu-ți convine taxi, mergi frățioare cu Uber, futu-țî morții mă-tii de sclav”.

Merită să comentez asta? Ați ieșit să protestați fix din cauza faptului că ați rămas fără clienți. Nu că sunt ilegali. Doar căutați pe grup de câte ori s-a dat argumentul ăsta

3. “Eu vreau doar să fie legali”. Nu. Voi vreți să dispară pentru că v-au luat clienții. Vă întreb din nou — dacă ar fi legalizațî ați fi ok cu asta? Ați furniza facilitățile puse la dispoziție de ei?

4. Sistemul de rating și trasabilitatea pentru 100% din curse. Dacă vreau să fac reclamație nu trebuie să mă lovesc de subiectivismul unei dispecere sau al unei firme de taxi. Sistemul de reclamații este fără interacțiune umană (cel puțin în prima fază) și 100% transparent de la început până la sfârșit. Toate etapele sunt exclusiv prin aplicație și dacă nu convine ceva atât ție cât și lor există pentru fiecare etapă un document electronic care arată ce s-a întâmplat acolo pentru ca ANPC sau altcineva să decidă. Exemplu:

  • Mergeam spre Eroilor dinspre Piața Victoriei și în loc să urce pe podul Basarab a luat-o, din greșeală prin dreapta spre gara Basarab. După cursă, în aplicație există deja câmp cu “nu mi-a convenit ruta”, am scris fix 2 fraze descriind problema. Fiind totul electronic au putut vedea ce s-a întâmplat și mi-au dat 4 lei înapoi din cursa respectivă
  • Un șofer a fost agresiv, a vorbit agresiv și m-a făcut să mă simt… ciudat. I-am dat 3 steluțe și am spus asta. Șoferul nu a știut cine i-a dat trei steluțe dar Uber a știut că șoferul respectiv a supărat pe cineva. când au mai venit 3–4 reclamații l-au dat afară din aplicație

Am văzut în nenumărate rânduri îndemnul vostru la “clienții trebuie să facă reclamație”. Aș vrea să știți că la Uber e mult mai simplu și nu ți-e frică să faci reclamații. Motiv pentru care la ei se cern “uscăturile” mult mai repede decât la taxi.

5. “N-au acte”. Am mers aseară cu unul care avea inclusiv asigurarea pentru pasager și bagaje și autorizație de transport persoane. Tot ce-i lipsea era chestia aia pe mașină (care e cea mai dureroasă). Dar aș vrea să vă reamintesc că actele voastre nu au relevanță în preferința clienților.

6. “Chitanța pe mail” — aia de ziceți voi că nu e fiscală. Sunt corporatistă și chitanța aia pe mail este perfectă! Am profil personal și profil de business și toate deplasările Uber cu profilul business au chitanța aia trimisă automat la contabilitate pentru decont. E de o mie de ori mai bine decât să port grija hârtiei alea de-o scoateți voi din aparat. Și acoperă și șpaga (dacă vrei să dai). Și da, contabilitatea o decontează fără probleme. Nu faptul că e ceva fizic pe hârtie face ceva să fie fiscal

7. “Siguranța” — vine din punctul “a.” . Evident că sunt șoferi incompetenți sau care nu știu orașul. Le dai rating mic și ori învață ori sunt “out”. În general cursele cu Uber sunt agreabile. Nu faceți comparație între taximetriști și uber că nu veți ieși niciodată mai bine. Uber sunt îndoctrinați să fie mai serviabili și mai orientați spre clienți. Mai “sclavi”, cum spuneți voi.

8. Interesantă e discuția “la început taximetriștii s-au apucat de Uber”. Așa e. Mulți au rămas acolo. Cei care s-au întors au zis “dar ce bă, sunt sclavul lui să-i țin ușa? Clienții să fie ei mai întâi oameni și apoi să aibe pretenții de la noi!” Acum, evident, nu zice nimeni să ții ușa la fiecare client dar să te simți lezat în orgoliu pentru că ești persoana mai matură și mai amabilă într-o realție furnizor-client arată că poate nu ești în meseria care trebuie

9. Urmează “concurența neloială”. Aici da. E nașpa. Taximetriștii trebuie să treacă prin mai multe proceduri și poate chiar au costuri mai mari. ITP la 6 luni, atestate, licențe limitate, etc. Asta ar trebuie rezolvat, da!

Taximetriști au limita pe licențe. E motivul pentru care înjură nu doar ride-sharing cât și Ilfov. Asta e nașpa. Dar vă întreb — ați fi de acord cu un sistem de meritocrație în care toți cei care nu satisfac, constant,exigențele cliențîlor să fie eliminați? (ăsta e sistemul fundamental din Uber, apropo). Răspunsul, trist, este că mulți dintre taximetriști vor spune “da”. Pentru că ei își dau tot interesul pentru meserie, pentru client și suferă maxim de pe urmă “uscăturilor” din breaslă. Lor le spun: clienții nu vor face reclamație și uscăturile nu vor pleca. Nu pe sistemul curent. Trebuie rating și consecințe legate de rating. Dar știu (și văd) că sunt taximetriști care suferă 100% nevionvațî de pe urma acestui conflict.

Am mai observat o chestie și nu știu cât de validă e. De când cu ride-sharing, toți clienții mai spălați s-au dus acolo și voi ați rămas cu restul. Evident, nu zic că e vreo sectă elitistă care merge cu ride-share sau că pasagerii taxi sunt pleavă — dar într-o proporție notabilă s-a întâmplat (și) asta. Motiv pentru care e de înțeles să vă ofticațî pe clienți când îi vedeți că sunt vai nația lor.

Acestea fiind spuse, afară cu ride-sharing dar vrem șî noi

  1. Sistem de rating pentru șoferi și passageri. Ai scăzut sub (de exemplu) 4.6, ești out. Te menții peste 4.9 ai bonus (ca și pasager, ai prioritate sau whatever)
  2. Orice sesizare se face anonim prin aplicație. Și companiile le tratează cu seriozitate. Am avut 10 sesizări la Uber în 5 ani și la toate rezoluția mi-a fost satisfăcătoare (extra charges — banii înapoi, telefon uitat, telefon adus și eu plătit benzina omului, etc. Dar în mare au fost rute ampulea și extra charges)
  3. Plata cu cardul automat și tracking cu aplicațîa nu cu aparatul care e acum pe taxi. Da — sunt sisteme care pot păcăli GPS-ul dar se vor vedea pentru că absolut toate cursele vor fi înregistrate electronic. Ai încercat ceva — salut! ești out!
  4. Responsabilizarea patronatelor care să aibe grijă de taximetriști: Aeroport? decontat. Ți-a vomitat careva în mașină? decontat. Ai probleme? ești susținut

Cam atât. Vă promit că orice afirmație relevantă (chiar și cu morți și răniți, atâta timp cât sunt relevante) își vor găsi locul în continuare aici ca și actualizări.

--

--

Marta Pop
0 Followers

I’m too shy to talk about myself