Het Echte Digitale Proces

Een zoektocht naar Echt Werken, op maat gemaakt volgens onze creatieve filosofie.

Digitaal werk

Van oorsprong richtte Het Echte Werk zich voornamelijk op creatie van identiteiten en offline middelen. De creatieve kracht van de studio werd door de groei van de opdrachtgevers steeds breder ingezet. Dankzij deze grotere projecten hebben we ons op digitaal vlak ook verder ontwikkeld.

Een identiteit is tenslotte niet iets dat alleen maar op papier leeft, maar ook online. Logisch uiteraard. Maar hoe ziet een digitaal creatief proces eruit en hoe sluit dit proces aan op de werkwijze en het karakter van Het Echte Werk? Hoe maken we van de off- en online beleving één geheel? Ruim twee jaar geleden ben ik bij Het Echte Werk begonnen als Digital/UX designer. In deze tijd hebben we ons verdiept en grote stappen gezet om dit digitale proces uit te kristalliseren.

Onze zoektocht

We hebben in de loop der jaren bewust een sterk uiteenlopende klantenkring opgebouwd. Van experimenteel cultureel, tot corporate commercieel en alles wat zich daartussen begeeft. Neem bijvoorbeeld GGZ Delfland. Voor deze klant hebben we de volledige corporate website opnieuw uitgedacht en ontworpen (link). Daarnaast zijn we ook bezig met een optimalisatietraject om op basis van bezoekgedrag de website te verbeteren.

Voor GGZ Delfland hebben we daarnaast ook een digitaal jaarverslag bedacht en uitgewerkt. Hierbij hebben we voor een sterke visuele uitwerking gekozen (link).

Daarnaast hebben we aan de identiteit gewerkt van theater en productiehuis Korzo. Deze identiteit heeft een experimenteel karakter en is gebaseerd op het snijvlak waarop Korzo zich begeeft; experimentele dans, theater en muziek. Dit experimentele karakter moesten we doorvertalen naar een e-commerce-omgeving, wat voor de nodige uitdagingen zorgde (link).

Voor een ander project zijn we aan het onderzoeken hoe we de door ons ontworpen identiteit kunnen doorvertalen naar een volwaardig e-commerce retailplatform. Wat zich weer op een volledig ander vlak bevindt dan onze eerdere klanten.

Met deze ervaringen achter ons hebben we in de afgelopen jaren een aantal keuzes gemaakt. De positionering van Het Echte Werk is dat we ons focussen op strategische creativiteit. Dit houdt in dat we vanuit strategie, concept en ontwerp bouwen aan visuele communicatie en online belevingen.

Op het digitale vlak houden we ons hier ook aan. Bij de realisatie, of anders gezegd het developmentwerk, werken wij graag samen met een van onze partners. Uit onze ervaring blijkt dat veel projecten een specifiek type developer nodig hebben die aansluit bij de eisen van het project. En zo proberen wij voor elk type project telkens de juiste match te vinden.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor content marketing, SEO-werkzaamheden en technische consultancy. Wij geloven in specialisatie en bij de kern van je expertise blijven. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij als studio hebben besloten om ook de kennis en expertise van ons netwerk te gebruiken.

Over creatieve processen zijn vele boeken geschreven, cursussen te volgen en artikelen te lezen. We hebben geëxperimenteerd met verschillende systemen en methodes zoals bijvoorbeeld Design Thinking en Design Sprints.

Design Thinking — Nielsen Norman Group
Revamped Double Diamond — Dan Nessler

Door de tijd heen hebben we verschillende vormen en variaties toegepast. Een sterk visuele aanpak en een droge tekstuele aanpak. Een aanpak met drie fases en een proces met negen stappen.

Uit deze verschillende processen en methodes hebben we onze eigen procesaanpak gedistilleerd. De aanpak die wij aanhouden kan studio-breed worden ingezet, online en offline, voor identiteiten, campagnes en websites. Deze processtructuur geeft ons houvast in waar we staan en waar we naartoe werken. Het is daardoor niet meer ontwerpen op onderbuikgevoel, maar op basis van wat je weet.

Deze methode is een circulaire procesaanpak waarvan elke fase een iteratie op de voorgaande fase is. Vanuit strategie start de creatie waarin een concept wordt neergezet. Vanuit creatie worden de verschillende middelen gecreëerd en geproduceerd. En vanuit productie wordt er geanalyseerd en gekeken naar optimalisaties wanneer deze middelen worden uitgeleverd of online worden gezet.

Deze aanpak geeft niet alleen het verloop van een project helder aan, maar toont ook duidelijk waar onze expertises liggen. In brand design en print design, maar ook sterk in UX en digital design.

Dit proces kan constant herhaald worden om het resultaat te verbeteren en om de gewenste doelen te behalen. Echt werk is immers nooit af!

Belevenissen creëren

Het is onze ambitie om grote digitale trajecten aan te laten sluiten op onze missie: Strategische creativiteit gebruiken om belevenissen te maken met impact. Wij geloven in het creëren van een duidelijke en simpele online ervaring met een sterke visuele beleving. We proberen de juiste metaforen te vinden, de juiste balans tussen grafisch en functioneel ontwerp, zonder daarbij uit het oog te verliezen voor wie we dit doen.

Het online platform van Korzo is een van de projecten die hierdoor al goed werd opgemerkt. Het heeft een Honorable mention op Awwwards ontvangen, is gepubliceerd op Dutch Digital Design, als web pick opgenomen op Communication Awards en als Site of the Day bij Mindsparkle Magazine.

In onze projecten is er altijd een spanningsveld tussen ‘art’, development en doorvertaling van een visuele identiteit. Wij gebruiken dit spanningsveld om tot creatieve inzichten te komen en elkaar uit te dagen. Wij denken dat er online zoveel meer mogelijk is, zoveel meer beleving, zoveel meer concepten, zoveel meer beweging. En bij elk project verleggen we deze grenzen voor onszelf.

We gaan graag op zoek naar de perfecte samensmelting van de on- en offline beleving.

UX/UI Designer at Het Echte Werk

UX/UI Designer at Het Echte Werk