Wie zijde gij eigenlijk (2/2)

Dit is het vervolg op deel 1 van het 2-delig kortverhaal “Wie zijde gij eigenlijk”. Lees deel 1 hier.


Met deze vier woorden huppelen de koetjes en kalfjes gezwind naar een andere wei. Het grazen kan weer van nul beginnen hoewel een stem me influistert dat deze wei niet zomaar de eerste de beste is. Ongetwijfeld zijn er voor mij reeds meerdere koeien, nog grotere kalven en bronstige stieren gepasseerd maar het gras ruikt groen, alsof het net aangelegd is. Het bordje aan de ingang verraadt dat de eigenares voorzichtig is met wie ze binnenlaat. De prikkeldraad vermomd als een dikke, warme sjaal rond haar nek, laat ook niet langer elke koe, kalf of stier door, denk ik. Deze wei wordt met de meeste zorg onderhouden en voorzichtigheid is geboden.

Twijfelachtig doe ik één voor één mijn schoenen aan de ingang uit. Diezelfde twijfelachtigheid is het resultaat van onvervulde en de door de tijd opgestapelde verlangens. Maar ze smelt als sneeuw voor de zon omdat ik mij in een flits herinner dat bevriezen op momenten van de waarheid hartverscheurend pijnlijk is en dat afwijzing nog steeds veel beter is dan spijt. Afwijzing is een opportuniteit, ten slotte is het nemen van risico de sleutel tot zelfverbetering. En laat dit laatste nu nét datgene zijn waar ik mijn leven aan wijd.

Om een nog betere man, minnaar, vader, partner, leider en dus versie van mezelf te worden, is het onvermijdelijk dat ik de twijfels en angsten onder ogen durf te zien en welkom heet. Dat ik niet langer hetzelfde doe wat ik altijd gewoon ben om te doen want hetzelfde doen leidt steeds tot hetzelfde resultaat. Een resultaat waar ik best wel trots op ben maar mij niet de voldoening geeft waar ik de rest van mijn leven op kan teren. Zoals ik eerder aangaf, word ik oud. Ouder. Ik groei en ik leef. Mijn huid spant rond mijn lichaam. Mijn jas wordt te klein en mijn opperhuid te krap. Het liefst van al gooi ik ze van mij af en trek ik een nieuwe aan maar de realiteit is dat vervellen een werk van lange adem is omdat die oude jas “mijn” jas is. Ik zit gevangen tussen twee werelden, twee realiteiten, twee jassen. Een oude en een nieuwe. Het oude voelt vertrouwd en het nieuwe helemaal niet.

Ik raap mijn moed bijeen en betreed met knikkende knieën het verse gras van dit voor mij onbekende maar feeërieke, groene landschap. Zacht doch met een kwieke, kordate tred plant ik stap voor stap mijn voeten in het heerlijke groene gras. Groen gras dat ongetwijfeld in de smaak valt bij vele koeien. Koetjes en kalfjes dus, het ideale gespreksonderwerp als je iemand van toeten of blazen kent.

Ze was duidelijk van haar melk door mijn geveinsde zelfzekerheid en bijhorende vraag: “Wie zijde gij eigenlijk?” Ze stamelde verlegen haar naam terwijl ze zenuwachtig frunnikte aan haar bloemige jurk. Haar decolleté zit subtiel verborgen achter een sjaal, een gigantisch exemplaar. Ik gok dat hij in een vorig leven dienst deed als een boerkini en dat ze er nieuw leven in geblazen heeft wegens “te omstreden”. Hij hangt daar goed rond haar nek ofschoon ik een vestimentaire gevoeligheid heb die flirt met de grens van heteroseksueel acceptabel. Ik trek er me geen ruk van aan want ik flirt graag, alsook met grenzen.

We praten over ditjes en datjes en over zusjes en zoosjes. Maar ook over wortels en courgettes want ze is veganistisch hoewel ik dat laatste in twijfel durf te trekken want later zal blijken dat ze niet vies is van een stukje vlees in haar mond. Regels zijn er om met zachtheid te volgen en ik heb alleen maar respect voor veganisten die geen slaaf zijn van hun eigen starre regeltjes over wat ze “mogen” en niet “mogen” eten. Ook heb ik respect voor mensen die discipline en volharding hebben en veganisten hebben dit. Geloof me.

Ondertussen zijn we een weekje verder en groeien we dichter naar elkaar toe. Ik wil haar geen koeien met gouden horens beloven. Al bij al ben ik maar een doorsnee man met een doorsnee leven, doorsnee dromen en een doorsnee verlangen naar doorsnee liefde en doorsnee geborgenheid. Dus praatten we lustig verder over wat ons bindt maar ook over wat ons scheidt. We halen elk om beurt een oude koe uit de sloot en brengen elkaar aan de lach. Soms rolt er een traan over mijn wang omdat oude koeien en sloten pijnlijke wonden openleggen. Ach ja, ik troost mezelf met de gedachte dat er geen enkele koe zo bont is of er zit wel een vlekje aan.

We hadden het fijn samen maar aan alle mooie liedjes komt een einde. Ik hou niet zo van eindes en daarom noem ik ze liever een “nieuw begin”. In dit nieuwe begin gaan we elk onze eigen weg en op onze eigen weg weten we nooit hoe een koe een haas vangt. Koetjes en kalfjes dus. Daar had ik het met haar over.

Om Namah Shivaya!