BLOCKCHAIN Nedir? Matrix AI Network Nasıl ortaya çıkmıştır?

Matrix AI
8 min readSep 13, 2020

--

Blockchain; blok zinciri manasına gelir. Ama biz ona “Zaman ve Ekonominin Kodlanmış Hali” diyoruz. Kısaca, kırılmaz, şeffaf, dağıtık, dijital kayıt defteri, internetin en değerli zincir mimarisidir. Zincir mimarisinde her blok kendinden önceki bloğu bir Hash fonksiyonu ile referans alarak tanımlar ve böylece kesintisiz bir zincir oluşur. Bu nedenle adı blok zinciridir. Blok zinciri üzerinde, sürekli yeni kayıtlar eklenen bir veritabanıdır, ister para, ister finanasal kayıtlar, isterseniz akıllı sözleşmeler oluşturabilirsiniz.

Blockchain; matematiksel fonksiyonlar kullanılarak kesin ve doğru kayıtlar yaratan ve dağıtık bilgisayar sistemleri aracılığı ile, işlemlerin merkezi olmayan bir altyapıda tanımlandığı bir işletim sistemidir. Bu sistem sayesinde yapılan işlemlerin merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmesine, onaylanmasına ve mutabakat sürecine gerek kalmamaktadır. Blockchain iş süreçlerini hem hatalardan, hem de kırılmaz özelliği ile dolandırıcılık faaliyetlerinden korumak için her türlü bilginin bağımsız bir şekilde doğrulanmasını sağlamaktadır. Çünkü bu yapı süreçteki herkesin izleyebileceği ancak asla değiştiremeyeceği bir dijital kayıt defter teknolojisi sunmaktadır.

Verilerin merkezi olmayan dağıtık şekilde depolanması sayesinde; veri depolama ve işleme güvenilirliğini artırmakta ve büyük çaplı bir hata söz konusu olduğunda bilgilerin kurtarılabilmesi sağlanmaktadır.

Blok kapandıktan ve arkasına yeni bir blok geldikten sonra, verilerde hiçbir zaman yetki dışı bir değişiklik yapılamaz, böylece dolandırıcılık ve veri değiştirme riskleri yoktur.

Üçüncü taraflara ihtiyaç olmadan anlaşmaların yönetilmesi ve belgelerin muhataplarla paylaşılması açısından zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

Akıllı sözleşmeler; Endüstri 4.0, M2M, IoT vb. ileri teknoloji alanlarında, yapılan işlemlerin yerine getirilip getirilmediğini otomatik/yarı otomatik takip ederek sonuçlandırır.

Blockchain; sigortacılık, bankacılık, tapu, hukuk, mülkiyet haklarının, maddi duran varlıkların ve yükümlülüklerin dağınık kayıtlarının oluşturulmasını, tedarik zincirinin takip edilmesini, siber güvenlik, kamera, sensörler vb. ekipmanlardan alınan bilgilerin kullanıldığı süreçlerin uygulanmasını önemli ölçüde kolaylaştırır.

Bilindiğinin aksine, Satoshi Nakamoto’nun 2008 de yayımladığı Bitcoin White Paper’de Blockchain terimi hiç geçmemektedir. Blockchain Bitcoin’den sonra kriptokrasi terimlerinin içerisinde söylenmeye başlanmıştır. 3 Ocak 2009 tarihinde Türkiye Saatiyle 18:15’te Satoshi Nakamoto kahvesini yudumlayıp genesis bloka bir yazı yazdı. Önce zaman damgası vurdu, ardından The Times gazetesinin ana başlığını yazarak “The Times 03 / Ocak / 2009 Şansölye, bankalar için ikinci kez kurtarma kararı aldı” bloktaki yazısını tamamladı ve enter tuşuna bastı.

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” Satoshi Nakamoto

İnternet iş yapış biçimini nasıl değiştirdiyse, Blockchain de bunu daha değerli hale getirecektir. İşte bu sebeple Zaman ve Ekonominin kodlanmış halidir. Ve bir Blockchain projesi açık, şeffaf, kırılmaz yapısının yanında, insanlara ve iş yapış biçimine zaman ve ekonomik katkı sağlamıyorsa sönüp gidecektir.

Verilerin tek merkezde toplandığı veritabanından farklı olarak blockchain, tek merkezde toplanmaz ya da belirli bir kişi tarafından yönetilmez. Bunun yerine aynı anda birçok bilgisayar üzerinde saklanabilir ve isteyen herkes bu Blokchain’in bir kopyasını elinde bulundurabilir.

Blok doğrulama sistemi kimsenin kayıtları bozmasına izin vermez. Blok zincirindeki eski işlemler sonsuza dek korunur ve yeni hareketler blok zincirine geri döndürülemez şekilde eklenir. Ağdaki herkes bu kayıt defterini kontrol edebilir ve aynı işlem geçmişini herkesin gördüğü şekilde görebilir.

Şeffaftır; ağdaki verinin tamamı herkese açıktır.

Bozulmaz; ağdaki en ufak bir veriyi değiştirmek bile milyonlarca kullanıcının çoğunluğunun onayını gerektirdiği için bozulmaz.

Kayıt Defterini herkes kullanabilir mi? Buna verilebilecek iki cevap var;

– Evet, herkes kullanabilir.

– Hayır, sadece belli gruplar kullanabilir.

Bu cevaplar paketlerimizin bozulmadan kalması için mutabık kaldığımız aşamada yeni iki soru karşımıza çıkartıyor; herkese açık kayıt defterleri için katılımcılar neden mutabakatı sağlayacak ve belli bir grubun erişim hakkı olan kayıt defterlerinde mutabakatı kim sağlayacak? Her bir soru için yine iki tane cevabımız var (toplamda dört cevap)

Eğer herkesin kullanabildiği bir kayıt defteri varsa;

· Defterin kendisi ödülü sağlayacak (merkezi kontrol yok, çift izinsiz sistem)

· Defterin mutabakatı katılımcılara farklı bir çıkar sağlayacak (kısmi kontrol var, izinsiz sistem)

Eğer belli bir grubun kullanabildiği kayıt defteri varsa:

· Tüm grup üyeleri bunu sağlayacak (sisteme erişim izni olan üyeler kontrol ediyor, izinli sistem)

· Seçilmiş grup üyeleri bunu sağlayacak (sisteme erişim izni olan üyeler için de seçilmiş kişiler kontrol ediyor, çift izinli sistem)

Blokchainin sunmuş olduğu bu bağımsız, şeffaf ve kalıcı ortam bu teknolojiyi kullanan Bitcoin’in doğuşunu sağlamıştır. Bitcoin’in benimsenmesi ve talep görmesinin ardından yüzlerce farklı kripto para blockchain teknolojisini kullanarak üretilmiştir. Örneğin Ethereum, Ripple, Dash, Litecoin, Cardano, Neo, Stellar birbirinden farklı blockchain teknoloji kullanmaktadır.

Aşağıdaki tabloda herbiri kendine has AP yapısı (Blockchain/Tangle) olan kriptoların saniye başına birim işlem hızlarına baktığımızda, Matrix saniyede 50000 işlemle şu an için en hızlısıdır. Matrix Blockchain’ine geçtiklerinde saniyede 1 milyon işlem yapmayı hedeflemektedir. Bu da dünyanın en hızlı işletim sistemine sahip olmak demektir.

İşlem hızının önemini vurgulamak ve kıyaslamak açısından şöyle bir örnek daha verebiliriz. Her gün binlerce işlem yaptığımız ödeme altyapısı olan Visa ve Master saniyede 56Bin işlem yapmaktadır. Matrix TPS testinde 50.000 TPS’e ulaşmıştır. Aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

TANGLE

DAG (Directed Acyclic Graph — Yönlendirilmiş Zincir Grafik) olarak bilinen ”Tangle” isminde (Dolaşıklık, Düğüm şeklinde çevrilebilir.) alternatif bir dağıtılmış defter sistemine dayanır. Yani ”No Block, No Chain.” Tangle ağı, bir işlem yapmak isteyen her katılımcının, geçmişteki iki işlemi onaylamasını talep eder ve böylelikle kendi networkünü otomatik olarak hızlandırmış ve güçlendirmiş olur. Bir diğer ifadeyle, ağdaki her kişi/her cihaz, hem birer kullanıcı, hem de birer onaylayıcıdır.

Tangle ağında bir transaction başlattığınızda, daha önceki iki transaction’ı onaylarsınız. Tabi ki bu işlemlerini onayladığınız kullanıcılar da başka kullanıcıların işlemlerini onaylar ve bu böyle gider. Resimdeki gri kutular, ağa eklenmiş en son transaction’ları ifade ediyor.

Pembe ya da mor diyebileceğimiz kutular, henüz onay alamamış fakat bazı transaction’lar tarafından referans alabilmiş transaction’ları ifade ediyor. Yeşil kutular ise, nihayete ermiş yani onaylanmış transactionları temsil ediyor. Yani bu transactionların geriye alınması artık mümkün değildir.

MATRIX AI Network hakkında..

Blockchain, ilk önce kripto para ( Tam olarak Bitcoin) kullanılmak üzere icat edildi. Herhangi bir merkeze ve kişiye bağlı olmadığının kanıtı olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra insanlar, blockchain’in, sadece finans endüstrisi dışında,eğitim, eğlence, dijital kimlik ve sigorta gibi değişik alanlarda da kullanılabileceğini anladılar. Yükselen Blockchain fırtınası, el değmemiş diğer tüm endüstri kollarını da etkiledi. Bitcoin Blockchain’den sonra, bununla ilgili konuların üstesinden gelmek için hepsinin bir arada merkezi olmayan platformda Ethereum günyüzüne çıktı. Akıllı sözleşmeler, dApps ve DAO gibi yeni konseptlerin çeşitliliği ile Ethereum’un yeni işlerde karmaşık iş yapısını ele geçirmesi gerekiyordu. Ancak teknoloji geliştikçe, geliştiricilerin önünde de yeni zorluklar ortaya çıkıyordu. Bu zorluklar arasında; yavaş işlem hızı, akıllı sözleşme dağıtım sorunları ve dolayısıyla, güvenlik konuları ve karmaşık blockchain yönetimi ve yükseltme süreci vardı. Mevcut blockchain teknolojisinin eski kılan, çok yönlülük, esneklik, uyarlanabilirlik ve bununla ilişkili yeni kavramların uygulanması gibi bir takım başka sorunlar da bulunmaktaydı.

Yukarıda belirtilen engellere son vermek amacıyla, yeni nesil blockchain (akıllı blockchain), en güçlü blockchain teknolojisinin ve her zaman bilinen yapay zeka teknolojisinin mükemmel bir karışımı olan MATRIX ortaya çıkmıştır. MATRIX, Akıllı Blockchain’in gerçekleştirilmesini sağlamak için, blockchain ve yapay zekayı birleştiren bir platformdur. Yapay zeka kullanımı doğal dil akıllı sözleşmeler (Akıllı Sözleşmeler), sürekli ağ optimizasyonu, resmi sözleşme güvenliği doğrulaması ve daha fazlası gibi yeniliklere izin verir. MATRIX blockchain ‘e dayanan yeni kripto para birimi (MAN), daha hızlı işlem hızını, geniş çapta benimsemeyi, katı güvenliği ve yeni kavramları uygulamak için esnekliği desteklemektedir.

Yeni Akıllı Sözleşme Şekli

Akıllı sözleşmeler yeterince akıllı değildir .Güvenlik önlemlerinin yanı sıra, güvenlik araçlarının da kontrolü ele geçirilebilir. MATRIX, diğer bir söylemle, makine öğrenimini , yapay zeka ve akıllı sözleşme hizmetlerini sağlayan açık kaynak kodlu bir ağdır. Yapay zeka ile birleştirilen blockchain teknolojisi, kullanıcılara akıllı sözleşmelerin kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde uygulanmasını sağlar. Mevcut akıllı sözleşmelerle ilgili konular güvenlik, güvenilirlik ve kolay dağıtımdır. Güvenilirlik ve kolay dağıtım söz konusu olduğunda, eksiksiz ve kapsamlı bir koruma sistemi tasarlarken, yapay zeka çalışabilir ve sürekli iyileştirme ile güvenlik sorunlarına bir son verebilir. MATRIX blockchain, kolay programlama için akıllı sözleşme, akıllı sözleşmenin güvenlik özelliğini geliştirmek için akıllı bir doğrulama aracı, akıllı sözleşmeleri yürütme için yapay zeka tabanlı algılama motoru ve akıllı sözleşmelerin kendi kendine öğrenme platformu için kural tabanlı bir anlambilimi ve sözdizimi kuralları analiz motorlarından oluşur. Bunları dinamik güvenlik doğrulama ve akıllı sözleşme kodu oluşturma için kendi kendine öğrenme sistemi ile sağlamaktadır. Dahası, MATRIX programlama becerilerinin de gerekliliğini kendi yapay zeka tabanlı sistemi ile ortadan kaldırmıştır.

Esnek Blockchain yönetimi

MATRIX açık kaynaklı bir kamu ağıdır. MATRIX, özel ve genel blockhainin (ya da tam tersi) kusursuz entegrasyonunu sunar. Ki bu da Blockchain’in yönetme ve yükseltme süreçlerini geliştirir. Bu özellik Blockchain’in, geleneksel olanının başarısız olduğu veya nispeten yavaş bir şekilde benimsendiği yönetim ve iş sektörlerinde benimsenmesini genişletmektedir. Kendi kendine öğrenme yapay zeka platformu ayrıca, MATRIX blockchain’de işlemlerin nasıl yer aldığını ve fikir birliği mekanizmasının blok oluşturarak ve dinamik olarak otomatik olarak güncellenen en üst düzeyde sisteme neden olan işlemleri doğrulamak için çalışmasını sağlar. Bu yinelemeler, MATRIX’in herhangi bir ek desteğe ihtiyaç duymadan yeni teknolojinin uygulamalarıyla uyumlu hale gelmesine izin verir. Bu, MATRIX’i yönetim ve irdeleme açısından en verimli ve en uygun maliyetli blockchain’lerden biri haline getirmiştir.

Bunlar, MATRIX’in mevcut Blockchain & Bitcoin- Ethereum ve Visa & PayPal ödeme sistemlerin de getirebileceği birçok avantajdan sadece birkaçıdır. MAN adı verilen MATRIX token satışı başarıyla tamamlanmış olup , yakın zamanda kendi blockchain platformunda kullanılacak hale gelecektir. Sonunda, MATRIX’in, kullanıcı deneyimi konusunda devrim yaratan akıllı bir yapay zeka teknolojisini entegre ederek, halihazırda var olan hatalı blockchain sistemini geliştirmek için akıllı sözleşme ve makine öğrenimi hizmetleri sunan, açık kaynak kodlu, halka açık blockchain türünün en iyisi olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda, en verimli, en güvenli, çok yönlü, esnek ve düşük maliyetli, TPS dalında blockchain ödüllerini kazanan ve daha da hızlı TPS açısından lider olacak bir yeni nesil Blockchain’dir.

Source: @T90blockchain

Written: Matrix AI Network Turkey

Takipte kalın..

Matrix AI Network, blockchain vaadi için en yeni YapayZeka teknolojisini kullanır.

MATRIX TURKEY sosyal medya hesapları:
Website | Telegram | Twitter | Linkedin | Youtube | Facebook | Discord

Owen Tao (CEO) | Steve Deng (Chief AI Scientist)

--

--