Matrix ve Blockchain Tabanlı Akıllı Hastane Programı

Matrix AI
3 min readJul 28, 2020

--

2020 yılı tuhaf ve kötü olaylardan payını almıştır. Ama en önemli konu elbette ki Koronavirüs salgınıdır. Virüs, dünyanın birçok yerinde hızla yayılmaya devam ettikçe, el değmeden ve temassız hizmetlere olan talep artmıştır. Pek çok insanın dikkat ettiği yerler; Risk altındaki kişilerle veya hatta koronavirüs hastalarıyla dolu olduğu için hastanelerde veya diğer sağlık tesislerinde. İnsanlarla dolu herhangi bir yerde, özellikle de günümüzde sağlık tesislerinde bir dikkat duygusu hissetmek inanılmaz bir şekilde anlaşılmaktadır.

Temmuz ayında Matrix, Guangzhou Panyu İl Merkez Hastanesi ve telekomünikasyon devi China Telecom ile birlikte en son sağlık altyapısını yöneten bir girişim olan blockchain tabanlı bir Akıllı Hastane programına katılımını duyurdu. İlgili ortaklarla ilgili bilgi almak için makalemizi okuyun.

Proje Listelemesi

Blockchain tabanlı Akıllı Hastane Programı, yüksek kaliteli uzaktan teşhis ve tedavi hizmeti sistemi oluşturmak için 5G ve blockchain gibi en son teknolojileri dahil etmeyi amaçlayan bir girişimdir. Uzaktan yüksek kaliteli tıbbi bakım sağlayabilen verimli bir sistem, hem yoğun nüfuslu alanlar hem de uzak yerler için çok sayıda fayda sağlamaktadır.

Örneğin; Guangzhou’daki belirli bir bölgeki tüm tıp ve sağlık kurumlarını, sıkı ulusal standartlara uygun olarak entegre eder. Bu bölge yaklaşık 30 tıp ve sağlık kurumunu kapsamaktadır. Bu girişim, doğal olarak büyük bir nüfus için son teknolojiyi içermektedir. Etkin bir yönetim sistemine olan yoğun talep artmaya devam ettikçe, 5G, blockchain ve YapayZeka gibi teknolojilerin pratik kullanımı giderek daha değerli hale gelmektedir. Bu teknolojiler, temel birincil konsültasyon ve sağlık hizmeti sağlayacak şekilde kullanılabileceklerini kanıtlamışlardır.

“Tele-sağlık uygulamaları, diğer sosyal uzaklaşma biçimlerinden daha az dikkat çekmekte ancak koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak ve bakım ve sınırlı tedarikleri en acil durumlara odaklamak için doktorların ilk savunma hattı haline gelmektedir.” ¹

Teknolojide neler var?

Bu çalışmada kullanılacak anahtar teknolojilerden biri 5G’dir. 5G; Uzaktan cerrahi, kablosuz uzaktan konsültasyon, hasta izleme ve kurtarma olaylarını gerçek zamanlı olarak yönetme operasyonlarını gerçekleştirmek için teletıp teknolojisindeki en son teknolojiyle, telekominikasyonda kullanılan en son teknolojiyi birleştirir. Yüksek bant genişliği özellikleri nedeniyle 5G, büyük multimedya tıbbi verilerinin güvenli yüksek hızlı iletilmesine olanak tanır. İleri teknoloji tıbbi kaynakların derinlemesine paylaşımını daha da arttırabilir.

Bu projede hayati bir rol oynaması beklenen diğer önemli anahtarlar; Teknolojiler, blockchain ve yapay zeka kullanımıdır. Blockchain, sürpriz olmamak kaydıyla, sınıflandırılmış veya kişisel sağlık verilerinin güvenliğini sağlamak için üçüncü bir taraf gerektirmediği için merkezi sistemlerin ve veritabanlarının değiştirilmesinde en iyi aday olarak kabul edilmektedir. Doğası gereği blockchain, güvenli kimlik doğrulamayı özel anahtarların kullanımıyla entegre etmenin çeşitli yollarıyla yüksek yedekliliği, dış müdahale direncini ve karmaşık hak yönetimini garanti etmektedir.

Tıp alanındaki blockchainin bir başka avantajı da, çoklu özel anahtarları destekleyen karmaşık izin yönetim mekanizmasıdır. Örneğin, akıllı bir sözleşme kullanılarak, birden fazla özel anahtar tahsis etmek ve veri erişimi için belirli kuralları formüle etmek için tek bir durum ayarlanabilir. İster doktor, ister hemşire, ister hastanın kendisi olsun güvenli bilgilere erişebilmek için sözleşme tarafından yetkilendirilmelidir. Kısacası, anahtar yalnızca belirli bir kişi mevcut olduğunda veya izin verildiğinde, coğrafi bilgi sistem verileri kullanılarak yakınlarda bulunduğunda kabul edilebilir.

“Blockchain teknolojisi, kurum odaklı birlikte çalışabilirlikten, hasta merkezli birlikte çalışabilirliğe geçişi kolaylaştırabilir. Blockchain teknolojisi, hastaların tıbbi verileri için erişim kuralları atamalarına izin verir. Örneğin, belirli araştırmacıların verilerinin bir kısmına belirli bir süre erişmesine izin verir. Blockchain teknolojisi ile hastalar diğer hastanelere bağlanabilir ve tıbbi verilerini otomatik olarak toplayabilir. ”²

Blockchain’in avantajları YapayZeka ile birleştiğinde daha da belirgindir. YapayZeka büyük miktardaki verilere bağımlıdır. Yapay zeka sistemleri ne kadar çok veriye erişirse, o kadar değerli ve verimli olurlar. Veri YapayZeka’nın başarısı ve geleceği için merkezi olmakta, blockchain bu verilerin güvenliğini ve güvenilirliğini sağlayabilmektedir. Genel olarak, ikisi arasındaki ilişki güvenli bir akıllı öğrenme ortamı ile daha geniş akıllı uygulama yelpazesini teşvik etmek ve sağlamak amacıyla daha yüksek düzeyde akıllı üretim ve yönetim oluşturmaktadır.

Sonuç

Büyük projeler büyük ortaklar gerektirir. Bu yüzden Çin Telekom, Guangzhou Merkez Hastanesi, Owen Tao ve Matrix AI Network’ten Steve Deng bu blockchain tabanlı akıllı hastane programını gerçeğe dönüştürmek için güçlerini birleştirdi. Blockchain, YapayZeka, 5G ve IoT’nin ortaya çıkışı, sağlık ve toplumda yeni bir çağı şekillendirmeye hazırlanıyor.

Takipte kalın..

Matrix AI Network, blockchain vaadi için en yeni YapayZeka teknolojisini kullanır.

MATRIX TURKEY sosyal medya hesapları:
Website | Telegram | Twitter | Linkedin | Youtube | Facebook | Discord

Owen Tao (CEO) | Steve Deng (Chief AI Scientist)

--

--