Train jezelf! Voor zzp’ers, starters en andere professionals

Waarom? Professionele ontwikkeling en intervisie bijna gratis

Als startende zelfstandig trainer was ik bang om niet verder te ontwikkelen. De trainingsprogramma’s van grote bureaus vond ik met een onzeker inkomen te duur en alleen boeken lezen was niet zo effectief als de leerervaringen die ik heb gehad in interactie tijdens mijn studie. Toen besloot ik een eigen trainingsweekend te organiseren: met oud-studiegenoten en andere vakgenoten zouden we elkaar bijspijkeren. Dit doen we nu al 6 jaar. Elk jaar haal ik er nieuwe inspiratie, krijg ik inzicht in andere kanten van het werkveld én ontvang ik een flinke dosis zelfreflectie. Inzicht van dit jaar was hoe ik kan omgaan met motivatiegebrek om aan de slag te gaan. Andere jaren leerde ik de basics van acceptance and commitment therapy, het constructief opzetten van een leertraject en welke eigen technieken soms niet goed aan slaan.

Als startende, bevlogen professional kun je je eigen ontwikkeling organiseren — geld is niet het issue

Dat is mijn “why” — iedereen kan ontwikkelen. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen bij het organiseren van ons trainingsweekend. Doe er je voordeel mee, pas aan wat je wilt aanpassen en neem vooral mee dat je eigen ontwikkeling altijd mogelijk is.

Jouw ideeën en wensen

Allereerst goed om te bedenken: waarin wil jij je ontwikkelen? Wie willen dat ook? Wat zijn jullie doelen? Dit helpt bij het opzetten van het weekend én het creëren van een prettige leeromgeving. Ook nuttig: praat met elkaar als groep of in kleine groepen over de verwachtingen. Het is fijn als de groep als geheel even betrokken wil zijn tijdens het weekend.

Aan de slag — hoe pak je het aan?

  • Deelnemers: mooi aantal voor ons zijn 6–16 personen. Zoek de balans tussen voldoende diversiteit om elkaar wat nieuws te leren en voldoende gemeenschappelijkheid om samen te willen leren. Vraag enkele contacten en laat hen ook weer mensen er bij halen. Denk aan (oud-)collega’s, studiegenoten, etc.
  • Inhoud: wij (trainers/psychologen) hebben een mix van trainersvaardigheden, coachvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Dat komt terug in 5–7 workshops. Drie vragen die ons helpen: wat wil je leren van anderen, wat wil je zelf uitproberen, wat heb je anderen te bieden. Door dat vroeg rond te mailen, ontwikkel je als groep een programma dat aansluit bij de verschillende wensen.
  • Logistiek: wij gaan voor een betaalbare groepsaccomodatie, laten boodschappen bezorgen en koken zelf. Met datumprikker vinden we de meest geschikte datum. Transport is altijd even zoeken, maar lukt ook.
  • Leren stimuleren: wij doen dat door feedbackrondes na een workshop, maar ook door een buddysysteem achteraf. Er zijn intervisiegroepen ontstaan door het jaar heen. Tijdens het weekend is er ruimte om dieper in gesprek te gaan over jouw eigen leervragen. En vaak hebben we ook een sessie die specifiek gaat over jouw leervragen, doelen en plannen.

En nu jij!

Wil jij jezelf verder ontwikkelen? Wil je oefenen met trainen en coachen? Wil je met gelijkgestemden van gedachten wisselen? Regel het zelf!

Wil je meer weten, heb je vragen of heb je het al geprobeerd? Laat het weten via info@msteeneveld.nl en blijf op de hoogte.