Ode aan De Argonauten

Tot kortgeleden had ik een vier jaar durende relatie met een man. Zijn haar was bijna een meter lang en hij droeg een klassieke, weerbarstige bril op zijn neus. We woonden samen. We deden weekendboodschappen. We gingen op fietsvakantie. Zij aan zij namen we de folders van de plaatselijke winkels door. Nooit maakten we ruzie.
 We kochten een Ford Ka. In de zomer plaatsten we een hor voor het raam zodat de muggen buiten bleven. We hadden een fruitschaal. We zorgden voor de smerige katten van onze buurvrouw wanneer zij op vakantie was. We hadden seks die ik zonder gene van begin tot eind aan mijn ouders had kunnen beschrijven. We hadden een tafelkleed dat we alleen gebruikten wanneer we gasten hadden. Op ons dressoir stonden foto’s van onze ouders, alsof het gezin dat zij gevormd hadden een spiegel kon zijn voor het gezin dat wij zouden stichten, al aan het stichten waren. 
 We waren altijd maar dan ook altijd aardig voor elkaar.
 
 Dit klinkt misschien als een alledaagse in het slop geraakte relatie zoals er zoveel zijn. En ik hield er ook rekening mee dat we niet meer waren dan twee mensen die zich hadden overgegeven aan de sleur die optreedt na de tijdelijke gekte die verliefdheid heet.
 Maar ik denk dat het meer was. Door onszelf en onze naaste omgeving de meest burgerlijke relatie voor te spiegelen die we kenden, wilden we dat iedereen zag dat ons anderszijn slechts een fase was, een periode waarin we opgesloten waren geweest toen we beiden single waren en rommelige affaires hadden die zich afspeelden in huizen en buitenwijken waar we nooit meer zouden komen. 
 We zijn twee mannen die van elkaar houden, zeiden we tegen de wereld, maar daar compenseren we voor door onze sekstoys te verstoppen, geurstokjes in de badkamer te zetten en jullie eindeloos veel zelfbereide maaltijden te serveren op een tafelkleed dat we bij de Zara Home hebben gekocht. 
 De tijdelijke gekte die de man met lang haar en ik samen hadden achtergelaten heette niet verliefdheid, maar queer zijn. Wat volgde was een vier jaar durende poging tot assimilatie, die angstig succesvol bleek, tot ik er genoeg van had.

Ik heb me een aantal keer in mijn leven echt bevrijd gevoeld. Meestal gebeurde dit tijdens de seks, een aantal keren ervoer ik het na het verbreken van een verstikkende relatie of vriendschap, heel soms tijdens het lezen van een overweldigend boek. 
 Als ik een fantastisch boek lees, gedraag ik me zoals sommige verliefden: ik stop met eten. Met een tollend en hongerig hoofd probeerde ik de woorden van De Argonauten vastgepind te houden aan het papier. Vaak faalde ik, begon alles te zweven en moest ik weer opnieuw beginnen. 
 Ik heb dit gevoel eerder gehad bij het lezen van I love Dick van Chris Kraus, van wie we inmiddels weten dat we het moment moeten vrezen dat zij ons opvolgt nadat we een zaal vol mensen hebben toegesproken. Ook het lezen van Kraus’ meesterwerk kreeg een koortsachtig karakter. Hoe meer ik las, hoe liever ik net zo schaamteloos wilde zijn als de tekst die ik in handen had.
 
 Het tegengif voor schaamte is niet trots, maar eerlijkheid, schrijft Maggie Nelson. Ik heb altijd moeite gehad Gay Pride. Het woord trots kon ik niet plaatsen als antwoord op de schaamte die elke queer gevoeld moet hebben in zijn puberjaren, en sommigen tot ver in hun volwassen leven. 
 De waarheid als ultiem antwoord, het refereert aan een Bijbels adagium. In Johannes 8 staat: de waarheid zal u vrijmaken. The truth will set you free. En dat is precies wat Nelson doet, ze maakt zichzelf en de rest van de wereld vrij.

Ze bevrijdt queers.
 Ze bevrijdt stiefouders.
 Ze bevrijdt vrouwen.
 Ze bevrijdt makers.
 Ze bevrijdt zichzelf.
 Ze bevrijdt mensen die naar geluk streven.
 Ze bevrijdt moeders die het niet lukt moeder te worden.
 Ze bevrijdt iedereen die in een ongelukkige relatie zit. 
 Ze bevrijdt sperma en Paul Newman salsa, maar ze schaamt zich voor Zizek en Badiou. 
 Ze bevrijdt moeders die hun dochters vertellen dat weermannen meer accurate voorspellingen doen dan weervrouwen.
 Ze bevrijdt angstige mensen en otters. 
 Ze bevrijdt kinderen van de verwachtingen die ze koesteren ten opzichte van volwassenen. 
 Ze bevrijdt André Breton.
 Ze bevrijdt de in razendsnel tempo ouder wordende vrouw in The Shining.
 Ze bevrijdt mensen die iets willen vertellen zonder nog helemaal zeker van hun zaak te zijn.
 Ze bevrijdt het aapje van Michael Jackson.
 Ze bevrijdt zowel woorden als mensen van hun tekortkomingen.
 
 Nelson plaatst haar bevrijdende verhaal binnen een academische traditie. Daarmee maakt ze duidelijk dat ze is aan een tafel is gaan zitten zonder te vragen of er plek is voor haar. Die onverschrokkenheid deed me denken aan een uitspraak van de in Cuba geboren Amerikaanse queer kunstenaar Felix Gonzalez Torres:

Go to a meeting and infiltrate and then once you are inside, try to have an effect. I want to be a spy, too. I do want to be the one who resembles something else. We should have been thinking about that long ago. We have to restructure our strategies and realize that the red banner with the red raised fist didn’t work in the sixties and it’s not going to work now. I don’t want to be the enemy anymore. The enemy is too easy to dismiss and to attack. The thing that I want to do sometimes with some of these pieces about homosexual desire is to be more inclusive. Every time they see a clock or a stack of paper or a curtain, I want them to think twice. 
 
 Ik vergelijk De Argonauten met Blond van Frank Ocean. Een subversief werk, dat net als Nelson’s boek schetsmatig lijkt te horten en storten, maar één dat wel degelijk gestructureerd is. Het queer leven dat Frank Ocean bezingt, is net als het queer leven uit De Argonauten, niet verklonken met identiteit maar geworteld in ervaringen, gevangen in momenten.
 Waar Blond subtiel is, bijna verlegen, spuugt De Argonauten in je gezicht. Tijdens het lezen bleef het woord unapolegatic door mijn hoofd zingen, terwijl ik zocht naar een toerijkende Nederlandse vertaling van het woord en de honger inmiddels zo sterk was geworden dat ik in staat was de schimmel van de kaas uit de koelkast af te schrapen.
 
 Nelson offert zich op door ons onderdeel te maken van haar leven. Ik dacht tijdens het lezen van De Argonauten herhaardelijk aan een fragment uit How should a person be? van Sheila Heti:
 
 Most people lead their private lives. They have been given a natural modesty that feels to them like morality, but it’s not — it’s luck. They shake their heads at the people with their clothes off rather than learning about human life from their example, but they are wrong to act so superior. Some of us have to be naked, so the rest can be exempted by fate.

Maggie Nelson is naakt zodat de rest van ons hun kleren kunnen aanhouden. Terwijl ik dit opschrijf, realiseer ik me dat het niet klopt. Maggie Nelson is naakt en maakt het ons daarmee zoveel makkelijker onze kleren uit te trekken en in het ijskoude water te springen.

Als iemand zo onverschrokken het persoonlijke publiek weet te maken, kan je als lezer niet anders dan alles geven. De houding is zo besmettelijk dat je als lezer wordt gestimuleerd om ook zo vrij te zijn.
 Maggie Nelson beschrijft een leven waar geen protocol voor is. Het is alsof ze wil zeggen dat we niet langer in Kansas zijn. Voor ons ligt onontgonnen terrein, een bloederige, gele placenta vol amorfe kamers. Daarbinnen moeten onze eigen weg zien aan te leggen. 
Waarom? 
Omdat we buitengewoon zijn.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.