Ping Nedir? Nasıl Çalışır?

mbdogrusoz
2 min readSep 11, 2023

--

1.Ping Nedir?

Ping, bir kullanıcının veya bir IP adresinin var olup olmadığını test etmek amacıyla kullanılan bir araçtır. Eğer kullanıcı veya IP adresi mevcut ise gelen ping isteği kabul edilir. Ayrıca ping, kullanıcının ulaşmaya çalıştığı ana bilgisayarın çalışıp çalışmadığından emin olmak içinde kullanılır.

Örneğin Windows işletim sisteminde google.com’un IP adresini bulmak için aşağıda ki şekilde bir kullanım komut satırı üzerinden yapılabilir.

Figür 1.Windows makinede ping kullanımı

Yukarıda ki çıktıya göre google.com’un IP adresi 216.239.38.120 olmaktadır.

2.Hız Testinde Ping

Bu terim bir veri sinyalinin, bilgisayar gibi bir yerden web sitesi gibi başka bir yere ne kadar hızlı gittiğini test etmek ve belirlemek içinde kullanılır. Ping ayrıca bağlantı sorunlarını gidermek ve test etmek ve yanıt süresini belirlemek içinde kullanılır.

3.Ping Nasıl Çalışır?

Ping, ağdaki belirli bir arabirime bir ICMP Echo Request göndererek ve bir yanıt bekleyerek çalışır. Bir ping komutu verildiğinde belirtilen bir adrese bir ping sinyali gönderilir. Hedef ana bilgisayar, echo isteğini aldığında, bir echo yanıt paketi göndererek yanıt verir.

Bu yaklaşım iki özel amaca hizmet eder:

1 — Hedef ana bilgisayarın kullanılabilirliğini doğrulamak.

2 — Gidiş-dönüş süresini(RTT)veya gecikmeyi belirlemek.

RTT, bir yanıtın alınmasının ne kadar sürdüğünün bir ölçüsüdür. Mili saniye(ms) cinsinden ölçülen bu süreç, bir tarayıcı bir sunucuya bir istek gönderdiğinde başlar ve sunucudan bir yanıt alındığında tamamlanır. RTT, web uygulamalarının önemli bir performans ölçütüdür.

Varsayılan olarak, ping komutları birden fazla istek gönderir. Echo ping sonuçları, belirli bir isteğin başarılı bir yanıt alıp almadığını gösterir. Ayrıca alınan bayt sayısını ve bir yanıt almak için geçen süreyi veya yaşam süresini de içerir.

4.Ping Sorun Gidermede Nasıl Kullanılır?

Echo istekleri ve echo yanıtları, ICMP mesajlarında sorun giderme için ilgili standardı oluşturur. Ağ desteği olan hemen hemen her işletim sistemi sorun giderme amaçlı ping komutunu içerir. Bununla birlikte tam uygulama, üreticiler arasında farklılık gösterir.

Ping, standart ağ sorun giderme işleminin temel taşıdır. Örneğin, 172.168.10.20 yazarak bir IP adresine ping atılabilir. Ping başarılı olursa, hedefin açık olduğu ve iki makinenin birbiriyle iletişim kurabileceği anlamına gelir.

Ping başarılı ancak yanıt süresi uzunsa, bu ağ tıkanıklığı, yönlendirme veya hız sorunlarına işaret eder. Başarısız olan pingler bile değerli sorun giderme bilgileri sunar. Ağ hız testleri söz konusu olduğunda ping standarttır.

5.Ping Spoofing Nedir?

Tehdit aktörü, bu saldırı türünde sunucuya sahte veriler gönderir. Bu sahte veriler orijinal veri paketleri gibi davranır. Bu noktada sunucuya farklı IP adreslerinden ping istekleri geldiği için, hem saldırganın tespit edilmesi zorlaşır hem de DOS saldırısı yapılabilir.

Figür 2.Ping Spoofing mantığı

KAYNAKÇA

1 — https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/ping

2 — https://en.wikipedia.org/wiki/Ping_(networking_utility)

3 — https://www.geeksforgeeks.org/what-is-ping/

4 — https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/ping

5 — https://www.comptia.org/blog/understanding-ping-command-results

--

--