Yritykset käyvät jatkuvasti kilpailua parhaista osaajista, ja useimmiten hyvät työntekijät eivät kauaa vapailla työmarkkinoilla liiku. Työllistettynä uusien uramahdollisuuksien kartoittaminen on monessakin mielessä kannattavaa: toimeentulo on taloudellisesti turvattu, osaamisesi pysyy ajan tasalla, etkä joudu selittelemään ansioluettelossasi parhaillaan täyttämistä odottavaa aukkoa mahdollisille työnantajille. Työllistettynä olet mahdollisesti myös itsevarmempi työnhaussasi, sillä vaikka saatat haluta uuden työn, et välttämättä tarvitse sitä. Tällöin tulet todennäköisemmin hakeneeksi vain paikkoihin, joihin todella haluat, eikä esimerkiksi taloudellinen tilanteesi pakota sinua alentamaan rimaasi ja ilmaisemaan kiinnostustasi työpaikkoihin, joita voisit kuvitella tekeväsi vain väliaikaisesti omaa osaamistasi vastaavan työn puutteessa.
Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa, ja kokopäiväinen työsuhde voi tehdä työnhaun haastavaksi. Jo pelkästään ajallisesti tilanne on haastava, sillä kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen kalenteri on usein täynnä tärkeitä menoja perheen, ystävien ja harrastusten parissa, eikä energiaa ehkä enää riitä työasioiden pyörittelemiseen vapaa-ajalla. Omat haasteensa prosessiin lisää salailu, sillä moni ei halua nykyisen esimiehensä tai kollegoidensa tietävän uusista urasuunnitelmista ennen kuin työpaikan vaihto on varmistunut. Myös eettiset ja lakisääteisetkin seikat saattavat tulla ongelmaksi, mikäli havittelet uutta työpaikkaa kilpailijalta.
Keräsimme parhaat vinkit avuksesi salaiseen työnhakuun. Näiden neuvojen avulla pidät huolen, ettei nykyinen työpaikkasi vaarannu, vaikka kartoitatkin uusia uramahdollisuuksia.
Päivitä LinkedIn-profiilisi.
LinkedIn-profiili kannattaa pitää ajan tasalla jatkuvasti huolimatta siitä, etsitkö varsinaisesti uutta työpaikkaa vai et. Koskaan ei tiedä, kuka eksyy profiiliisi ja kiinnostuu osaamisestasi. Jos profiilisi kaipaa kuitenkin joko pientä ehostusta tai suurempaa muodonmuutosta, muista klikata asetuksista muutosilmoitukset pois päältä, jotta yhtäkkiä päivittyvä profiilisi ei herätä työnantajassasi epäilyksiä. Tämän tehtyäsi voit rauhassa päivittää tietosi ja kuvasi ajan tasalle. Muista kuitenkin olla lisäämättä suoria vihjeitä työnhaustasi profiiliisi!
Älä käytä työsähköpostiasi ja -puhelinnumeroasi työnhaussa.
Työsähköpostin käyttäminen työnhaussa saattaa koitua ongelmaksi, mikäli vahingossa lisäät kollegasi pikavalinnalla potentiaalisen työnantajan kanssa käymääsi sähköpostikeskusteluun tai sinua haastatteluun havitteleva näppäileekin sähköpostiosoitteesi väärin lähettäen viestin vahingossa kollegallesi. Sama pätee firman kautta saatuun puhelinliittymään. Käytä aina työnhaussa henkilökohtaisia yhteystietojasi ja pyri pitämään työnhakuun liittyvä kommunikointi nykyisen työsi ulkopuolella.
Älä lisää esimiestäsi tai nykyisiä kollegoitasi suosittelijoiksesi.
Vaikka kokisitkin nykyisen työnantajasi olevan relevantein suosittelija sinulle, ei yllätyksenä tullut puhelu kilpailijalta koskien rekrytoimistasi saata sinua hyvään valoon esimiehesi silmissä. Käytä siis nykyisiä kollegoitasi suosittelijoina vain, mikäli olet ollut avoin työnhakuprosessistasi firman sisällä.
Sovi työhaastattelut työajan ulkopuolelle.
Salaperäiset menot kesken työpäivän alkavat pian herättää epäilyksiä työpaikallasi, etkä halua riskeerata työsuhdettasi valehtelemalla. Työtehokkuuden ylläpitäminen on tärkeää paitsi epäilysten välttämiseksi, myös oman maineesi kannalta, minkä vuoksi työnhakuun kuluva aika kannattaa nipistää työtuntien ulkopuolelta, mikäli suinkin mahdollista. Ehdota haastatteluajaksi vapaapäivää tai työpäivän jälkeisiä tunteja. Aamiais- tai lounastapaaminenkin voi toki olla käytännöllinen vaihtoehto haastattelulle, jos vain pystyt pitämään itsesi kasassa loppupäivän ja olemaan miettimättä haastattelua liikaa. Jos olet rehellinen rekrytoijalle työnhaun salassapitoaikeistasi, käy sinulle suotuisten ajankohtien käyttäminen haastatteluun huomattavasti helpommin.
Älä pukeudu töihin normaalista poikkeavalla tavalla työhaastattelupäivänä.
Mikäli normaalisti pukeutuisit suhteellisen kasuaalisti töihin, herättää juuri silitetty puku tai korkokengät taatusti uteliaita kysymyksiä kollegoiltasi. Ota työhaastatteluvaatteet tarvittaessa mukaasi töihin, mutta vaihda ne esimerkiksi autossa tai julkisissa wc-tiloissa ennen haastatteluun menoa.
Mieti tarkkaan kenelle kerrot aikeistasi — ja miten.
Verkostojen merkitys työnhaussa on kiistämätön, ja usein avoimet työpaikat täytetäänkin suhteilla. Koskaan et tiedä, kuka kuulee toiveesi uudesta urasuunnasta ja on valmis neuvottelemaan työsuhteesta kanssasi. Avoimesti omista haaveistaan puhuminen yleensä kannattaa, mutta varovaisuus on valttia tässäkin asiassa. Tulevaisuudessa siintävistä haaveista puhumisessa on aivan erilainen vivahde kuin lyhyen aikavälin muutoksessa. Järkevää onkin ehkä muotoilla suunnitelmasi kuulostamaan siltä, ettet ole heti lähdössä mihinkään, vaan työpaikan vaihto saattaa tulla ajankohtaiseksi jossain vaiheessa tulevaisuudessa, mikäli sopiva tehtävä ja yritys kohdallesi osuu. Monesti yhdelle kollegalle työpaikan vaihtosuunnitelmista kertominen on sama kuin kertoisi koko yritykselle, joten jos haluat välttämättä keskustella asiasta jonkun kanssa työpaikallasi, mieti tarkkaan, miten sanasi valitset.
Salainen rekrytointisovellus MeetFrank sai alkunsa, kun yrityksen perustaja Kaarel Holm sai potkut hänen työnantajansa kuultua Kaarelin työnhakuaikeista. Jokaisen tulisi pystyä edistämään omaa työuraansa ilman pelkoa siitä, että riskeeraa nykyisen työpaikkansa. Siksi MeetFrankissa työnhakija voi keskustella kahden kesken profiiliinsa sopivien työnantajien kanssa täysin anonyymina paljastamatta henkilöllisyyttään. Kokeile MeetFrankia jo tänään ja lataa sovellus App Storesta tai Play Kaupasta.