macOS ve Windows üzerinde MongoDB kurulumu

Mehmet Akın
3 min readJul 14, 2019

--

NoSQL denince akla ilk gelen şüphesiz MongoDB veritabanı biçimidir. NoSQL verilerimizi saklayabildiğimiz ve hızlı bir şekilde sorgulama yapabildiğimiz ve bu sebeplerden dolayı da ilk tercih sebebimiz olabilecek bir veritabanıdır.

Bu yazımızda MongoDB veritabanını, macOS ve Windows işletim sistemlerine sahip bilgisayarımıza nasıl yükleyeceğimizi anlatmaya çalışacağım.

Öncelike “https://www.mongodb.com/download-center” adresinden MongoDB Server tab’ını seçerek Download butonuna basarak indirebiliriz.

macOS Kurulum Dosyası

tgz uzantılı dosyamızı indirdikten sonra çift tıklayara extract ediyoruz. Extract ettiğimiz klasör adı çok uzun olduğu için yeniden adlandır işlemi ile, klasör adımızı “mongodb” olarak güncelliyoruz.

Uzun olan klasör adı
mongodb olarak güncellediğimiz klasör adı

mongodb” klasörümüz içerisindeki “bin” klasöründe bir takım task’ları çalıştırabileceğimiz executable dosyalar içeriyor. Bizim için önemli olan dosya “mongod” dosyası. MongoDB Server’ımızı bu dosya sayesinde başlatabiliyoruz.

“mongodb” klasörünü silmeyeceğimiz ve kalıcı olarak saklayabileceğimiz bir yere taşımamız gerekiyor. Best practice olarak genelde makinamızdaki Kullanıcı klasörü içerisinde saklamamız en sağlıklı yöntem olacaktır. Aşağıdaki resimdeki gibi makinamdaki kullanıcım “spdejavu” ve bu kullanıcı dizinin altına taşıyorum.

Aynı şekilde veritabanı verilerini saklayacağımız bir klasör daha yaratmamız gerekiyor. Yine aynı dizin altında (Kullanıcı dizini altında), az önce kopyaladığımız “mongodb” klasörü’nün bulunduğu dizin içerisine “mongodb-data” adında klasör oluşturuyoruz.

Bu işlemlerden sonra veritabanı server’ımızı başlatmamız gerekiyor. Bunun için yeni bir terminal açıp aşağıdaki komutları yazıyoruz;

cd ~
pwd

pwd” komutu (Print Working Directory) ile çalışan dizin bilgisini öğreniyoruz. Aşağıdaki resimde göreceğimiz üzere benim pwd değerim “/Users/spdejavu”.

Ardından aşağıdaki komut ile veritabanımızı başlatıyoruz ve ilgili veritabanı dosyalarımızın kaydedileceği path’i belirliyoruz.

/Users/spdejavu/mongodb/bin/mongod --dbpath=/Users/spdejavu/mongodb-data

Böylelikle veritabanımızı başlatmış oluyoruz. Bu işlemi bir kere yapmamız yeterli olacak. Bundan sonra veritabanımızı başlatmak istediğimizde, terminal üzerinde “mongod” yazmamız yeterli olacaktır.

Veritabanımızı third party bir tool ile görüntülemek istersek başarılı bir admin tool olan Robo 3T uygulamasını makinamıza kurabiliriz.

Database GUI (Graphic User Interface)
Collection ve Document bilgisine bu tool yardımıyla ulaşabiliriz

Windows Kurulum Dosyası

Aynı şekilde mongodb.com adresinden aşağıdaki resimdeki gibi 64 Bit versiyonunu ZIP dosyası olarak indiriyoruz.

32 Bit versiyonunu aşağıdaki linkten ve resimde gösterdiğim ZIP dosyasını indirebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi, indirdiğimiz ZIP dosyasını extract ediyoruz ve klasör adını “mondogb” olarak güncelleyip bu klasörü silmeyeceğimiz ve kalıcı olarak saklayabileceğimiz bir yere kopyalıyoruz.

“mongodb” klasörünü kopyaladığımız yere veritabanı dosyalarımızı saklayacağımız “mongodb-data” adında yeni bir klasör oluşturacağız.

Ben mongodb klasörünü Users/spdejavu altına kopyaladım. Ve bu dizin altında “mongodb-data” klasörünü oluştudum. Command Prompt açıp aşağıdaki komut ile de mongodb veritabanımızı başlatıyoruz ve ilgili veritabanı dosyalarımızın kaydedileceği path’i belirliyoruz.

/Users/spdejavu/mongodb/bin/mongod.exe --dbpath=/Users/spdejavu/mongodb-data

MongoDB kurulumunu elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi eksik veya yanlış bir anlatımım olduysa lütfen birlikte düzeltelim.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

--

--