Aralıklı Tekrar Tekniği ile Kalıcı Öğrenmek

Mehmet Ali Ayvaz
3 min readMay 27, 2020

--

Belli bir konuyu veya bilgileri öğrenmek için farklı teknikler kullanılabilir. Bu yazıda sizlere Hermann Ebbinghaus’un aralıklı tekrar tekniğinden bahsedeceğim.

Hafızayı, geçici ve kalıcı olarak iki kısma ayırabiliriz. Geçici hafıza beynin o andaki gördüğü, duyduğu şeyleri anlık olarak depoladığı kısımdır. Ve her gördüğü, duyduğu bilgiyi üzerine yazarak ilerler. Eğer bu bilgileri daha sık görmeye başlarsak yavaş yavaş kalıcı hafızaya doğru kaymaya başlar. Burdan hareketle Hermann Ebbinghaus yaptığı çalışmalarla “öğrenme eğrisi” tekniği fikrini geliştirmiştir.

Hermann Ebbinghaus tarafından tanımlanan öğrenme eğrisi bir kişinin bilgiyi ne kadar hızlı öğrendiğini gösterir. En keskin artış ilk denemeden sonra gerçekleşir ve sonra eğri yavaş yavaş düzleşir. Yani her tekrardan sonra, gittikçe daha az yeni bilgi depolanır. Unutma eğrisi gibi öğrenme eğrisi de hızlı ve büyük bir şekilde düşer.

Unutma Eğrisi

Resimde gördüğünüz gibi, ilk günden itibaren öğrendiğimiz bilgiyi hızlı bir şekilde unutmaya başlarız. İlk gün öğrendiğimiz bilgiyi %100 olarak varsayarsak, ikinci gün aklımızda kalan bilgi %80’dir. İkinci gün bu bilgileri tekrar edersek oranı tekrar %100’e çıkarırız ve bu sefer bir günde değil, iki günde %80’e düşer. Yani günler geçtikçe tekrar edeceğimiz aralığı artırmış oluruz. Tekrar günlerini 2, 4, 7, 14 ve 30 olarak belirlediğimizi düşünelim. Bu günlerde tekrarımızı yapmışsak 30.günden sonra bilgi, büyük oranda kalıcı hafızaya yerleşecektir.

Bu teknik ağırlıklı olarak yabancı dil için kelime ezberlerken de kullanılır. Şimdi bu tekniğin günlük hayatta kullanımı için örneğini yapalım. Elimizde ezberleyeceğimiz kelimeler ve 5 tane kutu olsun. İlk gün bu yabancı kelimeleri anlamlarıyla birlikte bir kaç kere okuyoruz. İkinci gün sırayla kelimelerin anlamını tahmin etmeye çalışıyoruz. Anlamını bildiğimiz kelimeleri ikinci kutuya atıyoruz, bilemediklerimizi birinci kutuya atıyoruz. Birinci kutu her gün bakacağımız kelimelerden, ikinci kutu ise iki günde bir bakacağımız kelimelerden oluşacak. İki gün sonra ikinci kutuda bildiğimiz kelimeleri üçüncü kutuya atacağız, bilemediğimiz kelime olursa bir önceki kutuya geri atacağız. Üçüncü kutudaki kelimelere de 4 günde bir bakacağız.

Kısaca günleri gelen kutudaki kelimeleri, bilirsek bir sonraki kutuya, bilemezsek bir önceki kutuya atacağız. Böylece bu yöntemi kullanarak kelimeleri son kutuya ulaştırmaya çalışacağız. Son kutudaki bildiğimiz kelimeleri de kutudan çıkarıp kenara ayırabiliriz. Bu ayırdığımız kelimeleri çok uzun zaman sonra kontrol amaçlı tekrar okuyabilirsiniz.

Böylece aralıklı tekrar yöntemini kullanarak çok fazla bilgiyi minimum vakitte öğrenebilirsiniz. Sınava çalışırken de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu sefer günleri bu kadar uzun aralıklı değil, daha kısa tutabilirsiniz. Yani sınava 1 hafta kala çalışmaya başlayacaksanız birinci gün, üçüncü gün ve son gün tekrar yaparak bilgileri çok daha iyi hafızanızda tutabilirsiniz.

--

--