Mehtap Tunç
4 min readDec 9, 2023

YAZILIM TEST SÜRECİ..

Yazılım Test Süreçleri

Merhaba,

Bu yazımda sizlere Yazılım test sürecinin aşamalarından söz edeceğim. Yazılım test süreçleri şirketten şirkete ve kişiden kişiye geliştirilebilir ve değiştirilebilir. Bu sebeple de ben de genel bir derleme yaptığım aşamaları sizlere sunmak istedim. Okumanın sonunda diliyorum ki cebinize çok güzel ve önemli detayları alarak buradan ayrılmanızı ve farklı bir bakış açısıyla testlerinizde dikkatle uygulayacağınız bol planlı bol analizli çalışmalar diliyorum…

Yazılım Testte Süreçler Nasıl Olmalıdır?

Yazılım testi, yazılımın yaşam döngüsünün sadece sonunda yer alan bir aşama değildir. Yazılım testi yinelemeli bir süreçtir ve yazılım tamamlandıktan sonra da devam eder. Test ettiğiniz ürün teslim edildikten sonra herhangi bir değişiklik , güncelleme ,iyileştirme gibi birçok istekle gelindiğinde yine yazılım testi gerekli olacaktır.

Özetle yazılım testi hiç bitmeyen bir süreçtir.

Yazılım Test Yaşam Döngüsü(STLC), yazılımın kalitesini onaylamak, istenildiği gibi çalıştığını doğrulamak için gerçekleştirilen bir faaliyettir.

Yani her testin bir uygulanma sırası, biçimi ve yöntemi vardır. Testlerimizi yaparken daha verimli olması için izlememiz gereken bir yol haritası vardır.

STLC yol haritası şu şekildedir;

  • Gereksinim analizi aşaması
  • Test Planlama
  • Test senaryosu geliştirme
  • Test ortamı kurulumu
  • Test yürütme(koşumu)
  • Test döngüsü kapanışı

Gelin kısaca yol haritamızı şekillendirelim :)

Gereksinim Analizi Aşaması :

Test ekibi test edilebilir gereksinimleri belirlemek için gereksinimleri inceler. Müşterinin ihtiyaçları ve beklentileri analiz edilir. Projenin başarısını etkileyecek tüm faktörler göz önünde bulundurulur. Test uzmanı tarafından gerçekleştirilecek test türleri belirlenir.Testin gerçekleştirileceği test ortamı ayrıntıları belirlenir ve tanımlanır.

Test Planlama Aşaması:

Bu aşamada öncelikle çeşitli test türleri için test planı raporu hazırlanır. Yapılacak test aracı seçilir. Yazılım test planları oluşturulurken test eforu netleştirilir.( zaman ve kaynağın doğru belirlenmesi).Yazılımın testi için yeterli zaman ve kaynak olmazsa test süreci başarısız geçebilir veya istenmeyen şekilde sonuçlanabilir. Bu durumda projenin başarısız olmasına sebep olabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı test planlaması yapılırken doğru ve gerçeğe yakın eforlama yapmak çok önemlidir.

Test senaryosu geliştirme:

Test uzmanı, uygulayacağı senaryoları bu adımda yazar. Bir test uzmanın en yaratıcı olduğu adımdır. Test Case yani test vakası(durumu) aşaması, test planı hazır olduktan sonra test senaryolarıyla beraber yazılır. Test edilecek projenin içeriğine göre “beklenen” ve “gerçekleşen” çıktıların hazırlandığı aşamadır.

Aşağıda test caseleri ve test senaryolarını https://www.enterprise.com.tr/ sitesini baz alarak (siteyi müşterinin gereksinimlerini olarak düşünüp)bir örnek hazırlayıp bıraktım incelemenizi öneririm umarım açıklayıcı bir örnek olmuştur :)

Test Senaryosu 1 : Yurtdışında araç filtreleme

Açıklama: Yurdışı arama butonu ile filtreleme yapılabilmelidir. Konum,tarih,saat,yaş,promosyon kodu için inputlar girilerek filtreleme yapılabilmelidir.

Ön Koşullar: Test ortamı çalışır ve hazır durumda olmalıdır.Kiralama sayfasına gelinmiş olmalıdır.

Case1: Başarılı Araç Filtreleme

· Web tarayıcısını aç. Sitenin giriş sayfasını yükle.

· Site üzerinden ”Yurtdışı“ seçeneğine tıkla.

· Konum tarih , saat bilgileri ve yaş bilgilerini gir.

Input: konum:Berlin Ber Airport,tarih: 08.12.2023–12:00 / 09.12.2023–12:00,yaş:35

· “Araçlara Göz Atın “ butonuna tıkla.

Beklenen Sonuç: Kullanıcı başarılı bir şekilde araçları görüntüleyebilmelidir.

Test ortamı kurulumu:

Test ortamı, test ekibinin testleri gerçekleştireceği yazılım veya donanımın yapılandırılmasıdır. Teste başlanmadan önce gerekli tüm hazırlıklar bu adımda yapılır. Test edilecek proje test ortamına başarılı bir şekilde kurulur.

Test ortamının sağlıklı çalıştığı kontrol edilir. Sadece test edilecek alanın değil, bir öncesindeki veya bir sonrasındaki ekranın/ sayfanın çalıştığı, test ortamının ayakta olduğu, uygulama testi yapılacaksa uygulamanın indirilerek test ortamına bağlanabiliyor olduğu yani sürprizle karşılaşmamak adına önden kontrol edilmelidir.

Test yürütme(koşumu):

Yazılmış olan test senaryoları, test planlarına ve hazırlanan test senaryolarına göre test uzmanları tarafından adım adım koşturulur. Sonucunda hatalar raporlanıp düzeltmesi için geliştirici ekibiyle paylaşılır ve yeniden test gerçekleştirilir.

Test döngüsü kapanışı:

Belirlenen tüm senaryolar uygulandıktan sonra ortaya çıkan durumun ilgili kişiye (ki bu genelde yazılımcı olur) iletildiği aşamadır.

Raporda mümkün olduğunca sade bir dil kullanılmalıdır. Görülen hata adım adım yazılmalıdır. Mümkünse hatayı gösteren ekran görüntüsü, video gibi destekleyici unsurlar kullanılmalıdır. Bundan sonraki süreçte yazılımcıyla iletişimde olmakta ve yapılanları raporlamakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Bu aşamalar, yazılım test projelerinin genel bir yol haritasını oluşturur. Ancak başlarken de belirttiğim gibi her projenin kendine özgü gereksinimleri ve ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle, projenin özelliklerine göre bu aşamalar değiştirilebilir veya yeni aşamalar eklenebilir.

Teşekkürler..

Mehtap TUNÇ