Τι είναι η δυσθυμία

Η δυσθυμία είναι ένα είδος συναισθηματικής διαταραχής με συμπτώματα πιο ήπια από αυτά της μείζονος κατάθλιψης, αλλά επίμονα που διαρκούν για χρόνια. Μαζί με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή εντάσσονται στις σοβαρότερες μορφές κλινικής κατάθλιψης. Δυσθυμία σημαίνει κυριολεκτικά κακή ψυχολογική κατάσταση.

Για να διαγνωστεί ένας ασθενής με δυσθυμική διαταραχή χρειάζεται να παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω καταθλιπτικά συμπτώματα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, για τουλάχιστον δύο χρόνια:

· Μειωμένη ενεργητικότητα και διαρκής κόπωση

· Μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία

· Αϋπνία ή υπερυπνία

· Αδυναμία λήψης αποφάσεων και εξασθένιση συγκέντρωσης

· Χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αισθήματα ανεπάρκειας

· Αίσθημα απελπισίας

Πολλά από τα διαγνωστικά συμπτώματα της δυσθυμικής διαταραχής είναι κοινά με της μείζονος κατάθλιψης, οι διαφορές της όμως αναγνωρίζονται κυρίως στην ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Επίσης η μείζων κατάθλιψη περιλαμβάνει ακόμα δύο συμπτώματα που συνήθως δεν εμφανίζουν τα άτομα με δυσθυμία : τα ψυχοκινητικά συμπτώματα ( νευρικότητα ή επιβράδυνση) και την ανηδονία (απώλεια άντλησης ευχαρίστησης). Όσον αφορά στη διάρκεια, στη μείζονα κατάθλιψη χρειάζεται να εντοπιστούν τουλάχιστον πέντε συμπτώματα που να διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες, όχι τουλάχιστον δύο χρόνια.

Άτομα με δυσθυμία μπορούν να έχουν παράλληλα και μείζονα κατάθλιψη( «διπλή κατάθλιψη» ). Δεν υποφέρουν, όμως, από κυκλοθυμία, δεν έχουν μανία ούτε διπολική διαταραχή, καθώς και συμπτώματα που να εξηγούνται καλύτερα ως παρενέργειες φαρμάκων ή ως απόρροια άλλων σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η δυσθυμική διαταραχή εμφανίζεται σε ποσοστό 5–6% του γενικού πληθυσμού, συχνότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες. Τα αίτια της μπορεί να είναι βιολογικά και αυτός είναι ο λόγος που η διαταραχή εμφανίζεται αρκετές φορές σε μέλη της ίδιας οικογένειας ή τους απογόνους τους. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το έντονο άγχος κατά την ανήλικη ή ενήλικη ζωή του ατόμου, καθώς και τα βιώματα και οι εμπειρίες του κατά την παιδική ηλικία ( παραμέληση, κακοποίηση, ελλιπή κοινωνικά στηρίγματα).

Για την αντιμετώπιση της δυσθυμικής διαταραχής μπορεί να ακολουθηθεί θεραπευτική παρέμβαση παρόμοια με αυτή της μείζονος κατάθλιψης. Τις περισσότερες φορές, ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός.

melapus team