Bilkent Bilgisayar 1. Sınıfın Günlüğü (1. bölüm)

Melike Kara
5 min readJan 18, 2024

--

Merhabalar. Ben Melike. Bugün bu yazımda sizlere Bilkent Üniversitesinde birinci sınıf bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak süreci daha iyi atlatmanıza yardımcı olabileceğini umduğum birkaç taktik paylaşacağım.

Bu yazıyı yazma motivasyonum, süreç içinde sık sık açıp okuduğum Bilkent CS Hayatta Kalma Rehberi 1/4 yazısı olmuştur. Ben de kendimce biraz daha güncel bir yazı yazmak istedim.

Öncelikle,

Sınıfta Kalmanın Yolları adlı GE-100 dersinden de hatırlayabileceğimiz gibi, ilk dönem derslerin ön yüklemesi okul tarafından otomatik yapılıyor. Ve ilk dönem okulun yüklediği dersleri alıp pek fazla değişim yapmamamız tavsiye ediliyor. Ben genel hatlarıyla buna uydum. Sadece ENG-101 dersinde bir değişim yaptım.

Eğer siz de hoca veya ders değişimi yapmak isterseniz Offerings’ ten mutlaka hocanın section ortalamalarını ve önceden o hocadan ders almış öğrencilerin yorumlarını okuyun derim.

Şimdi biraz derslerden bahsedeyim:

CS-101

Bu ders genel hatları ile Java programlama dili ile beraber kodlama ile tanışacağımız derstir. Bu derste en temelden programlamaya giriş yapılır. Algoritma kurma becerisi edindirilmeye çalışılır.

Ders notuna sınıf içinde önceden haber verilmeden yapılan 5–10 arası Quiz notlarının etkisi vardır. Bunlara hazır olmak ve konulardan kopmamak adına mutlaka düzenli çalışmanızı tavsiye ederim. Derse gitmeden ders kitabına bir göz atar ve Uğur Hocanın hazırladığı CS-101 sayfasını iyi incelerseniz sizin için faydalı olacaktır. Ve unutmayın quizler hocaların sınav soruları ve notlandırması ile ilgili size en büyük fikri verecektir. Mutlaka sonuçları açıklandıktan sonra TA’ e giderek kağıdınızı incelemenizi tavsiye ederim.

Ben dersi Uğur Doğrusöz’ den almıştım. Kendisi bizimle derste yazılan bazı kodları ve quizleri paylaşmıştı. Bunlar üzerine iyi çalışmanız sizin için faydalı olacaktır.

Bu dersin en önemli parçalarından biri laboratuvarlardır. Mutlaka lab görevleri moodle’ a yüklendiğinde uğraşmaya başlayın. Asla son güne bırakmayın derim. Öğrendikleriniz hakkında pratik yapmak için en büyük kaynağınız da lablar olacaktır.

Ben pratik yapmak açısından LeetCode ve CodinGame sitelerinde boş vakitlerimde alıştırmalar yapmıştım, size de tavsiye ederim. Leetcode başta zor gelecektir ve her soru konularınıza uygun olmayabilir, çözemezseniz üzülmeyin.

Midterm hakkında da bizim yılımızda kodun çıktısını bulma, hata bulma, metot yazma ve kod yazma soruları gelmişti. Hata bulma soruları için özellikle syntaxa hakimiyetiniz önemli. Sınavlardan önce mutlaka kağıda kod yazma denemelerinde bulunun. Derste bahsedilen kodları yazmayı denemek veya quizleri tekrar kağıda çözmeyi denemek iyi bir pratik olacaktır.

Final sınavımızda tamamen kağıda kod yazma şeklinde bir sınavla karşılaşmıştık bu noktada kağıda kod yazma pratiği daha da önem kazanıyor.

Sınavlarla alakalı aklıma gelen bazı sık yapılan hatalara veya önemli noktalara da değinmek istiyorum:

  • Integer bölmesi hatası
  • Nested for loop içinde aynı değişkeni birden fazla kez kullanma
  • Utility class kullanmayın diye belirtilen soruda utility class kullanmak
  • Metotlarda return ifadesini unutmak

MATH-101

Bu ders için size en büyük tavsiyem çıkmış soruları çok iyi bilmeniz ve rahat çözebilir hale gelene kadar üstünde çalışmanız. Mümkünse en az 1 hafta önceden Okan Tekman’ın Calculus sayfasındaki çıkmış soruları çözmeye başlayın.

Tabii daha önceki süreç için tavsiye verecek olursam, mutlaka dönem başında Math-101 sayfasındaki eski quiz sorularını indirip pratik amaçlı çözün derim. Konuyu öğrenme aşamasında ödevlerle beraber faydalı olacaktır.

Eğer işlem hatası sık yapan biri iseniz ders kitabındaki soruları da çözmek sizin işlem pratiğiniz ve konuya aşinalığınız açısından faydalı olacaktır.

Ayrıca asla quizleri küçümsemeyin derim. Quizlerde kaybettiğiniz 1–2 puan sizin için dönem sonunda bir harf notuna mal olabilir.

MBG-110

Bu dersi ben Özhan Öçal’dan almıştım ve kesinlikle tavsiye ediyorum. Dersi çok akılda kalıcı ve dikkat çekici bir şekilde anlatıyor. Eğer derslere düzenli katılıp konulara aşinalık kazanırsanız sınav öncesi bu size çok fayda sağlayacaktır. Zaten unutmayın ki dersin %70 devam zorunluluğu vardır.

Bu dersin sınavlarına elle hazırladığınız bir A-4 boyutundaki cheat sheetiniz ile girebiliyorsunuz. Bu kağıdı hazırlarken özellikle ders kitabındaki her konunun sonundaki soruları ve basamak basamak ilerleyen konuları not etmeyi unutmayın derim. Bu kağıdı güzel hazırlamak ve ders kitabını sınavdan önce okumuş olmak size iyi bir not kazandıracaktır. Biz olabildiğince küçük yazılarla kağıdı doldurabilmek amacıyla Meteksan’ dan 0.05 kalem almıştık, belki siz de düşünebilirsiniz.

Ders sınavları hakkında bir diğer değinmek istediğim nokta uzun cevap doğru cevap olmayacaktır. Hocalar özellikle cevaplarınızda konuyla alakalı önemli kavramları görmeyi bekleyecektir.

Bizim dönemimizde 85 ve üzeri bu dersi A ile geçti. Harf notları da altışar altışar düştü.

TURK-101

Bu derste mümkünse dersi alacağınız hocaya dikkat edin. Herhangi bir ders saati olmayan Türkçe dersi için dönem içinde 4 tane blog yazısı yazıp SRS’ ten ulaşabileceğiniz Active Learning(AL) sistemine yazılarınızı yüklüyorsunuz. Öncelikle draftı yükleyip hocanızdan geribildirim alıyorsunuz sonrasında ise yazıyı düzeltip finalini yüklüyorsunuz.

Yazıyı yazarken benim gördüğüm bazı dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralayabilirim:

  • Uygun bir başlık unutulmamalı
  • Kaynakça’ da hata yapılamamalı
  • Düzeltme işareti ile ilgisi yazım hatalarına özellikle dikkat edilmeli.
  • Uzun karmaşık cümlelerdense doğru noktalama ile yazılmış anlamlı cümleler tercih edilmeli
  • EN ÖNEMLİSİ! Eser yorumu yapmadığınızın farkında olmak. Kendi deneyim ve duygularınızı anlatırken eserin size anımsattıkları ve hatırlattıklarına veya kurduğunuz bağlantıya değinmek daha sağlıklı olacaktır.

Mutlaka TURK-101 sayfasını ve başarılı örnekleri incelemenizi tavsiye ederim. Gerekirse hocanızın ofis saatine uğrayıp aklınıza takılan noktaları danışın derim. Ben özellikle kaynakça yazarken mail aracılığı ile hocamdan çok yardım aldım. Danışmaktan çekinmeyin.

Ve bir diğer önemli nokta, yazının son yükleme tarihini kaçırdığı için düşük alan veya dersi bırakan çok tanıdığım oldu. Gerekirse telefonunuza anımsatıcı kurun ve tarihleri kaçırmayın.

Dersin finali hakkında da sitede yine örnekler bulunmakta. Finalden önce incelemeniz faydalı olacaktır. Ve bu dersin finalini kendi öğretmeniniz okuyacaktır.

ENG-101

Bu ders adına vereceğim en önemli tavsiye öğretmeninizi dikkatli seçin. Final dışındaki bütün görevlerinizi öğretmeniniz puanlayacaktır. Ders içinde yapmanız gerekenler size açıkca ifade edilecektir. Bu derste özellikle Grammarly kullanmamazlık etmeyin diyebilirim. Okulumuz bize bedava olarak üyelik sağlamaktadır. Dersin devamsızlık hakkı çok az olduğu için mutlaka elinizden geldiğince 8.30 derslerine dahi gidin. İlk haftalardan devamsızlığınızı bitirmek sizin için tatsız olacaktır. Ders içindeki bütün görevlerin puanlandırma kriterleri moodle sayfasında bulunacaktır. Onları iyi inceleyip onalara göre hazırlık yapmanız en büyük tavsiyem olacaktır. Ayrıca yaptığınız, yazdığınız her task için hocanızın ofis saatinde geribildirim almanız sizin için çok faydalı olacaktır. Bence Rachel Campbell’ den aldım dersi. Kendisi ofis saatlerinde bana çok yardımcı oldu ve dersi A- ile geçtiysem o saatlerde öğrendiğim şeyler ve dersi özenle dinlemem sayesindedir. İngilizce ve Türkçe dersinde A almak için 95 ve üstü yapmalısınız. Bu yüzden küçük küçük kaybettiğiniz notlar bile harf notunuzu rahatlıkla etkiler.

Bu ders erasmusa gitmek isteyenler için de çok mühim. Erasmusa giderken sizin kaderinizin %50 sini ENG-101 ve ENG-102' den aldığınız not belirleyecek bunu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca genel bir tavsiye vermek gerekirse sınavlardan sonra itiraz etmeyecek dahi olsanız en azından puanlandırmayı ve hatalarınızı anlamak adına itiraza gitmeniz faydalı olacaktır.

Ve son olarak mutlaka her dersinizin syllabus sayfasını iyi inceleyin derim.

Coffee Break’te kod yazmak

Diğer tavsiyeler

Sonuçta her şey ders değil. Mutlaka en az bir klüpte aktif rol alın derim. IEEE gibi klüplerin faydalı etkinliklerine katılabilirsiniz. Ben onlardan birçok şey öğrenmiştim. Ayrıca TDP’ nin GÜNKÖY altkolunda görev almıştım. Çok güzel anılar biriktirmeme vesile oldu. Sizlere de mutlaka TDP’ de görev almayı tavsiye ederim. Hayatınız boyunca unutamayacağınız anılar toplayabilirsiniz.

Ayrıca okulun spor kurslarından da faydalanabilirsiniz. Spor salonu ve yüzme havuzu da gayet güzel. En azından hayatınıza güzel bir alışkanlık katmış olursunuz.

Umarım yazım sizler için faydalı olmuştur. Bilkent’e hoş geldiniz ❤

--

--