ADE 2015 Report: Pan-Amafropeans

Wie van intiem houdt, is vanavond bij OT301 op de juiste plek. Rotterdamse crate digger Afrobot nodigt voor de derde keer Baris K uit, beter bekend als de meester van de Turkse space-funk en psychedelische disco. Samen met Young Marco, Redlight Records’ Tako, Bufiman (Jan Schulte) en Pål/Secam belooft het een avond te worden waarop muzikale grenzen vervagen.

‘Heb je gevaarlijke spullen bij je?’ Uit het niets staat er plots een dame voor mijn neus bij de deur van OT301. Ik kijk haar van top tot teen aan, raak lichtelijk verward door de vraag, schud mijn hoofd en word zonder fouilleren verwelkomd in het krakerspand aan de Overtoom. De kneuterigheid van de locatie heeft een charme die in de hoofdstad vaak ver te zoeken is. Het beperkte drankaanbod en de matige afwerking van het gebouw stralen dat uit: je komt er om te dansen, niets meer, niets minder.

Tropische wereldreis
Het is nog vrij rustig voor een uitverkocht evenement, de ruimte wordt gevuld door een handjevol mensen. Achter de booth staat organisator Afrobot, die vanavond back-to-back draait met maatje en leermeester Tako (Redlight Records). Afrobot, die onlangs een plek bemachtigde in onze rubriek Signaleert en de DJB Radio show, wordt geroemd om zijn enorme kennis wat betreft intercontinentale parels. Bollywood, Turks, Afrikaans, obscure disco, funk: alles belandt in zijn platentas. Die brede muzieksmaak heeft hij niet van een vreemde, voormalig klasgenoot Tako was zijn inspiratiebron. En dat is te merken tijdens de set. De heren vullen elkaar perfect aan en nemen ons al vroeg op de avond mee op een tropische wereldreis. Feilloos mixen is niet het grootste talent van de heren, maar met zo’n platenkeuze heeft dat ook helemaal geen prioriteit.

Vrouwen
Ondertussen is de ruimte volledig gevuld en valt één ding op: er zijn enorm veel (mooie) vrouwen. En dat zorgt voor een warme en sexy sfeer. Uitbundig dansend publiek en veel zoenende stelletjes voeren de boventoon. Ondertussen is Baris K gearriveerd. De inwoner van Istanboel laat zich inspireren door Turkse legende en naamgenoot Baris Manco, wat reflecteert in zijn draaistijl. Terwijl hij plaatsneemt achter de booth, valt zijn relaxte houding en gelukzalige grijns op, die de rest van de avond niet meer zal verdwijnen. Vanaf de eerste plaat is het raak: fluitend publiek en een volle zaal, met als gevolg zweet dat (letterlijk) van het plafond druipt.

‘K’ verwierf faam met disco-edits als ‘Ikimiz Bir Fidaniz’ en ‘Eğri Büğrü’ en ook vanavond vormen deze bewerkingen de basis van zijn set. Ze beschikken over een stevig housefundament, zodat zelfs Turkse funk en folk dansbaar blijven. Ik moet glimlachen om het publiek dat los gaat op de muziek waar ik als Turkse mee ben opgegroeid. Wie had gedacht dat we dit in 2015 als clubmuziek zouden beschouwen? Een mooie, opvallende ontwikkeling, waarvan mijn ouders steil achterover zouden slaan.

Papa Marco
Ik tik nog een biertje achterover, merk dat ik lichtelijk aangeschoten ben en besluit waggelend op zoek te gaan naar een pakje sigaretten. In mijn zoektocht beland ik beneden in een ruimte waar een intiem feestje plaatsvindt. Het kleine kamertje van ongeveer acht vierkante meter staat vol mensen, die luidkeels hitjes mee staan te blèren. Weer boven aangekomen heeft Bufiman aka Jan Schulte het overgenomen. De Duitser is resident bij het Düsseldorfse Salon Des Amateurs en reist zowel onder zijn eigen naam als onder Wolf Müller en Bufiman de wereld rond. Zijn progressieve elektronische producties en melange van obscure disco, onbekende Chicago/Afrikaanse/French/Latin-house en -funk brengen een lading aan energie met zich mee, wat er voor zorgt dat er een paraplu uitgeklapt moet worden om de apparatuur van de zweetdruppels van het plafond te redden.

In het tweede uur sluit Neerlands’ trots Young Marco aan, die tijdens de heftigste week van het jaar ook nog eens vader is geworden van een tweeling (gefeliciteerd!). Na een afgelast optreden tijdens Dekmantel, staat de jonge papa gewoon weer achter de decks. Schulte en Marco zijn overigens geen onbekenden van elkaar: als Wolf Muller en Young Marco vormen zij samen het live-project Young Wolf. Vanavond vormen ze de perfecte afsluiter van een fantastische avond. Graag meer tropische toestanden, zweet, vrouwen en goedkoop bier in onze hoofdstad.


Originally published at www.djbroadcast.net.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Melisa Cenik’s story.