Legowelts Relics Of The Past

In het zonnige Scheveningen zoek ik Danny Wolfers alias Legowelt op. Aangekomen bij zijn huis staat de voordeur wagenwijd open en komt Wolfers in een People Potential Unlimited T-shirt haastig naar buiten lopen. Hij leidt mij door een woonkamer vol synthesizers, drumcomputers en meer analoge apparatuur waarvan ik de namen niet eens zou kunnen spellen, waarna we plaatsnemen in de tuin. ‘Wil je thee?, vraagt de Hagenees. Hij loopt naar binnen, zet onwennig een kop neer, gaat zitten en kijkt mij vol verwachting aan. Ik schiet in de lach, het belooft een interessant gesprek te worden.

Dat gesprek zal deze keer namelijk niet gaan over de muzikale talenten van Wolfers. De oplettende onder ons zullen de rare, maar hilarische online serie Relics Of The Past (ROTP), die hij samen met Willie Burns en DJ Overdose maakt, namelijk niet ontgaan zijn. De drie musketiers struinen rond in Scheveningen, waar de relic, een fysiek overblijfsel uit het verleden, en het buitenaardse thema terugkerende onderwerpen zijn. Zo worden Wolfers en Burnett ontvoerd naar een andere planeet, proberen ze zogeheten space-weed te verkopen en speelt Overdose een archeologische professor die in een tehuis beland. Voor je dagelijkse portie humor weten de heren je ongetwijfeld te vermaken.

Tijdens Amsterdam Dance Event (in Studio 80) en aanstaande zaterdag (in Het Transportbedrijf) wordt de nieuwe aflevering uit de ROTP-reeks vertoont met een aansluitende clubavond. Tijd om Wolfers zelf eens te laten vertellen waar al die gekkigheid vandaan komt.

Willie Burns en DJ Overdose spelen een grote rol in Relics Of The Past, hoe kennen jullie elkaar?
William (Burnett, Willie Burns, red.) ken ik al sinds 2001. Tijdens mijn eerste Amerikaanse optreden, regelde hij de feesten en alles eromheen. Het klikte direct tussen ons, dus kwam ook bij mij in Nederland langs. Zo zijn we heen en weer blijven reizen. Hij heeft me tijdens mijn tours door Amerika rondgereden en heeft zelfs gigs voor me opgezet. DJ Overdose (Jeroen Warmenhoven) is al een tijd een bekende van mij, hij woont ook in Den Haag. Hij verhuisde in het verleden ooit naar New York en leerde daar William kennen. Toen we met Relics Of The Past begonnen, was het een soort reünie van oude vrienden. Of nee, zo kan ik het eigenlijk niet noemen.’ Wolfers moet lachen. ‘Meer kennissen, denk ik.

‘‘Eigenlijk weten we niet precies waarom we ermee zijn begonnen’’

Hoe is Relics Of The Past ontstaan? Eigenlijk weten we niet precies waarom we ermee zijn begonnen. William en ik maakten vroeger al video’s. Gewoon, omdat we ons verveelden. Hij gebruikte mijn huis toen als thuisbasis tijdens zijn tours door Europa. Zaten we dan, ons stront te vervelen. Dus begonnen we maar met het maken van hele rare filmpjes, zoals de Skywatchers. We waren een tijd gestopt met het maken van filmpjes, maar vorig jaar zijn we toch weer begonnen. Zo ontstond uiteindelijk ROTP. Om eerlijk te zijn hebben we nooit een idee van wat we gaan doen, we schrijven geen script. We bedenken het en op dezelfde dag gaan we filmen, zonder dat er een duidelijke verhaallijn in zit.

Tijdens de eerste aflevering zag je ons skaten, in de tuin klooien en dan opeens de relic vinden, daar zat dus niet echt een verhaallijn in. Maar na die aflevering liep het een beetje uit de hand. Iedereen dacht dat we een tweede aflevering zouden maken, waar dan meer uitgelegd zou worden over het verhaal. Ze wilden op de een of andere manier meer zien, we werden geforceerd om door te gaan. En ja, nu hebben we de vierde aflevering alweer afgerond. We hebben nu professioneler apparatuur gekocht, de eerste afleveringen zijn gefilmd met een slechte mini DV-camera, maar dat heeft ook wel weer zijn charme.

Het maken van video’s, waar komt die interesse vandaan? William heeft geen film gestudeerd, maar volgde dit wel als keuzevak tijdens zijn studie in Texas. Ik heb animatie gestudeerd en Overdose werkt in een bioscoop. In de nieuwe aflevering krijgt Brian (Schijf, Orgue Electronique red.) een rol, hij is editor van beroep in het dagelijkse leven. We hebben dus allemaal wel een beetje achtergrond in film, maar los van Brian, is het niets professioneels. Het maken van video’s ligt denk ik in het verlengde van muziek maken, je kunt hier bijvoorbeeld ook muziek bij maken.

Maken jullie alle muziek in de series ook zelf?
Ja, we maken alle muziek voor de video’s. Nadat we gemonteerd hebben, zetten we een aantal synthesizers hier in de woonkamer neer,’ Wolfers wijst naar zijn instrumenten, ‘jammen we wat en dan is het af. De soundtrack van de eerste drie afleveringen was in twintig minuten gemaakt. [Lacht] Maar dat kun je ook wel horen, hoor. Het is soms niet zo heel goed, maar dat is prima. Je moet dat ook niet willen bij film, de aandacht moet voornamelijk op het beeld liggen. De nieuwe aflevering die aanstaande woensdag in Studio 80 wordt vertoond, heeft weer allemaal speciale geluidseffecten.

Vertel eens wat meer?
Nou ja, er zitten enkele scenes in met lasers en enge geluiden, dat soort dingen. Dit hebben we gemaakt met modulaire synthesizers. Het wordt een vrij spannende aflevering, al zeg ik het zelf. Misschien gaat het zelfs richting horror, maar ik denk niet dat mensen het echt eng gaan vinden als ze het gaan kijken.

“Je hebt nu die techno uit Duitsland, tja, ik vind dat nietszeggende, saaie muziek”

Ook de buitenaardse thema’s en science-fiction zijn herkenbare onderwerpen in ROTP Ja, het zijn makkelijke onderwerpen, we zijn vrijwel allemaal opgegroeid met Sci-Fi films en dergelijke. Maar deze thema’s liggen ook weer in het verlengstuk van de muziek die ik maak. Want ja, techno [lacht], dat is ook een beetje alienmuziek, toch? Het spreekt op deze manier meer tot de verbeelding, want techno vind ik tegenwoordig vaak erg saai. Er zijn zoveel saaie techno-stromingen, die in mijn opinie wel meer kleur kunnen gebruiken. Misschien is dat ook wel de reden dat we dit doen.

Saai? Ja, vroeger werd er in de Detroit-hoek veel sciencefiction, futuristische techno gemaakt. Misschien is dat er tegenwoordig wel uitgekauwd, ik weet het niet. Je hebt nu die techno uit Duitsland. Tja, ik vind dat nietszeggende, saaie muziek. Hetzelfde geldt voor het artwork: het afbeelden van gasmaskers bijvoorbeeld, het is zo typisch. Misschien leg ik het wel verkeerd uit — ik bedoel gewoon te zeggen dat ik het vaak te gezichtsloos vind. Maar ja, dat heeft allemaal vrij weinig met ROTP te maken.

Haha, terug naar Relics inderdaad, vertel eens wat over de personages?
Willie en ik spelen weer onszelf, in een fictieve wereld. We hebben niet echt een naam, maar Overdose speelt Professor Gardner. Hij weet veel van antropologie en helpt ons bij allerlei situaties. Brian (Orgue Electronique) heeft een nieuwe rol, hij speelt Doctor Niels. Ik kan er niet te veel over vertellen, maar hij is een relic-verzamelaar die ons inhuurt als privé spionnen om deze op te sporen. We hebben hier een hele bijzondere relic voor gevonden; een archeologische vondst uit Peru. Je hebt hier in Den Haag een winkeltje waar je deze kunt kopen. Dat is trouwens wel leuk om te weten, die zijn vaak dus echt.

Er ligt nu wel een bepaalde last op onze schouders, mensen willen steeds meer. Zeker met de ROTP-evenementen in Studio 80 en Het Transportbedrijf nemen mensen het misschien iets te serieus, serieuzer dan wij ooit hadden gedacht. Dat is natuurlijk wel leuk, maar daardoor worden wij gepusht om meer te maken. Ik denk dat er nog twee komen, het kost erg veel tijd. De eerste paar niet, maar het filmen van de nieuwe aflevering kostte uiteindelijk twee weken. We zouden nog wel graag in Amerika en wellicht op de boot van Overdose willen filmen.

In de WT Records radio show van Wille Burns vertelde je dat mensen verkleed mogen komen tijdens de evenementen aankomende week
Het is natuurlijk een beetje een feestelijke avond, dus dat kan inderdaad. We moeten nog bespreken hoe we het met de aankleding gaan doen. Ik vind het zelf leuk om een soort Relics Of The Past-museum te maken, haha. Hier kunnen mensen de relics dan in het echt zien. Het kan ook tof zijn om er een soort Star Trek bijeenkomst van te maken, waarbij er tafels staan waar je dingen kunt kopen, zoals platen en t-shirts. [Lacht] Maar we hebben eigenlijk helemaal geen t-shirts. Verder worden de nieuwe aflevering vertoond op een grote beamer in de clubs.

Dus na alle afleveringen is het gelukt om er een verhaallijn in te krijgen?
Ja, dat klopt. Soms brengt die verhaallijn problemen met zich mee, zoals de continuïteit behouden of dan vergeten we weer bepaalde elementen uit de vorige afleveringen. Uiteindelijk is alles gebaseerd op de oude Bassie en Adriaan afleveringen, twee gasten die op avontuur gaan. Een serie voor freaks, voor jong-volwassenen zeg maar. [Lacht] Maar ja, de grootste charme is denk ik het feit dat het zo ontzettend slecht is, dat mensen het leuk vinden. Dat moeten we ons ook wel realiseren. Ik weet zelf niet waarom al die mensen het zo leuk vinden, daarom vraag ik me automatisch wel eens af: zouden mensen het ook kijken als we geen muzikanten waren? Maar goed, daar kom je natuurlijk nooit achter.

Haha, Relics Of The Past is dus een serie die je vooral niet te serieus moet nemen
Haha, absoluut. Los van onze muziek nemen we vrij weinig serieus. Aan de ene kant werken we er natuurlijk wel hard aan. Zeker omdat het publiek het leuk vindt, dat is altijd een drijfveer om ermee door te gaan. Daarnaast maak je ook grappige momenten mee. Tijdens de opname van de nieuwe aflevering deden we namelijk een scene op het strand, waar een man met een hond liep die ons constant gemeen aan bleef keken. Wij liepen daar maar, met onze rare, kleurrijke kleren aan. Hij heeft toen de politie gebeld, haha. Die kwamen na een halfuur opdagen, en lachen dat ze deden! Die vonden het natuurlijk erg grappig, het was allemaal goedaardig. Maar goed, het was een erg nare actie van die man. Zeker een PVV’er [lacht], die dacht vast dat we terroristen waren.

Aanstaande woensdag en zaterdag vinden de Relics Of The Past-evenementen met Legowelt, Willie Burns, Orgue Electronique en DJ Overdose plaats in Studio 80 en Het Transportbedrijf.

Kans maken op twee keer twee tickets voor de film-screening van ROTP in Studio 80, doe je door de volgende vraag onder aan de comments (wel eerst even inloggen) van dit artikel te beantwoorden: In welke videoclip van een vrouwelijke artiest speelde Legowelt ook een rol?


Originally published at www.djbroadcast.net.

Like what you read? Give Melisa Cenik a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.