Tenten vs bungalows: de moderne festivalganger wil comfort

Het aanbieden van luxe accommodaties op moderne (grote) festivals is een trend. Onlangs publiceerde AD een artikel, waarin organisaties als MOJO aanduiden hoe de ontwikkeling vooral in het buitenland is ontplooid. Ook Nederlandse festivals bieden speciale accommodaties aan waar comfort een grote rol speelt. De tent wordt tegenwoordig vaker ingeruild voor andere overnachtingsmogelijkheden. Is het kampeertijdperk op deze festivals passé en prefereert de festivalbezoeker de luxe tegenwoordig boven het haringen-slaan op een festivalcamping? We spraken MOJO (LowLands en Down The Rabbit Hole), ID&T (Mysteryland), Best Kept Secret festival en het Engelse Festival No.6 om de oorzaken en verwachtingen in kaart te brengen.

De opkomende trend lijkt vanuit het buitenland overgewaaid te zijn. De zogeheten boutique festivals (evenement voor een specifieke doelgroep waarbij kwaliteit centraal staat) zijn in landen als Engeland en Amerika razend populair. Bezoekers deinzen niet terug wanneer er een flink bedrag betaald moet worden voor de meest bizarre accommodaties (voorbeeld: eigen sauna’s of hottubs). Ook in Nederland ontwikkelt de recente trend zich snel. LowLands introduceerde de Gllamcamp, Down The Rabbit Hole het Rabbit Resort en Mysteryland biedt tijdens hun eerste meerdaagse festival editie Tipi’s en Bird’s Next Comfy aan waar o.a. tweepersoonsbedden in staan. Naast de luxe accommodaties zijn ook de vooropgezette tenten inclusief matrassen, kussens en andere benodigdheden geliefd onder jongeren.

Van tenten naar Rabbit Resorts
Maar waar komt de behoefte voor comfort en luxere accommodaties vandaan? Volgens woordvoerder Bente Bollman van MOJO heeft dit te maken met meerdere factoren. “We merkten dat er in het algemeen behoefte naar is. In het buitenland, met name Amerika en Engeland waar je de meest bizarre accommodaties kunt huren, neemt de vraag en het aanbod toe. Tijdens Down The Rabbit Hole verhuurden we veertig bungalows, deze waren binnen no time weg. Om teleurstelling te voorkomen, zijn we dit jaar het Rabbit Resort gestart maar we bieden ook vooropgezette tenten aan. Degene die voor de tent kiezen, hebben simpelweg geen zin om met hun tent heen en weer te sjouwen. Hier speelt het functionele gedeelte een rol. Bij de luxe accommodaties draait het om comfort. Dit zijn de twee beslissende punten waar mensen hun beslissing op baseren.”

Mysteryland is na 22 jaar een meerdaags festival geworden, waar volgens woordvoerder Evelien Wilting van Mysteryland (ID&T, red.) ook internationale gasten van zullen profiteren. Minder sparen voor een zuipvakantie, meer inleggen voor een festivaluitje. “Mysteryland trekt enorm veel internationale bezoekers; zeker nu het festival twee dagen zal duren, willen deze bezoekers met campingkaarten liever in een luxere accommodatie verblijven. Laat ik het zo zeggen: deze bezoekers spaarden vroeger voor een Go Go tour, maar geven dit geld nu uit aan een festivalvakantie. Zij zitten er niet op te wachten om spullen mee te nemen en willen voor zo’n accommodatie meer neer leggen.”

Het verschil binnen doelgroepen op deze festivals lijkt invloed te hebben op de mogelijkheden binnen het verhuur van de (luxe) accommodaties. De moderne festivals focussen zich vooralsnog niet op één specifieke muziekstroming of leeftijdsgroep. Ook bij alle betrokken organisaties is dit het geval. Wilting legt uit dat diversiteit niet alleen voort komt uit deze aspecten, maar dat ze in alle factoren van het festival doorgevoerd worden. “Mysteryland is een festival waar verschillende soorten mensen op af komen. Om aan deze diversiteit te kunnen voldoen, willen wij dit benadrukken in de dingen die wij doen binnen het festival. Dit zie je in het muzikale aanbod, maar ook in de kunst en overnachtingsmogelijkheden. Het moet voor iedereen een festival op maat zijn; hier horen deze accommodaties ook bij.”

Ook woordvoerder Niels Aalberts van Best Kept Secret festival bevestigd dit. “We hebben bewust een aantal overnachtings-opties aangeboden, die de laatste jaren zijn toegenomen. Er komen verschillende soorten mensen naar ons festival, die vaak andere manieren van overnachten prefereren”, vervolgt hij, “maar de kwaliteitsverbetering en keuzevrijheid is organisch ontwikkeld, denk ik. Vroeger begon het met een grasveld en een podium, maar hier is steeds meer bijgekomen. Het is een logische progressie, waar wij als festival van hebben kunnen profiteren. We hebben het altijd al breder willen bekijken en daar horen ook optionele accommodaties bij.”

De ex-ravers
Volgens het artikel door AD speelt de trend voornamelijk op bij 30-plussers, die voldoende verdienen om bovenop de toch al prijzige festivaltickets ook een extra campingrekening te voldoen. Bollman, die tijdens dat artikel al bevestigde, vult zijn uitspraken aan: “Nederland heeft met Pinkpop en Lowlands een festivalcultuur ontwikkeld waar kamperen een groot onderdeel van het festival is. De festivalbezoekers van het eerste uur worden steeds ouder; zij gaan inmiddels al vijftien of twintig jaar naar festivals. Met deze leeftijdsverandering verschuiven ook de behoeften en kan het zijn dat comfort belangrijker wordt.”

Aalberts herkent de behoefte aan comfort bij de verschuiving van leeftijd uit eigen ervaring. Een punt dat de organisatie van Best Kept Secret als uitgangspunt stelde bij de start van het festival. “We wilden een festival neerzetten waar we als het ware zelf heen zouden willen gaan. Ik heb achttien jaar lang naar LowLands bezocht, waarvan ik de eerste paar jaar in een tent overnachtte. Deze heb ik nu ingeruild voor een bungalow in de Veluwe. Deze behoefte verschuift dus ook naarmate je ouder wordt; wanneer je achttien bent kun je deze bungalow niet betalen of haal je juist plezier uit zo’n camping, maar als je wat ouder bent wordt zo’n nacht goed slapen toch aantrekkelijk.”

Al is het volgens Wilting niet alleen leeftijdsgebonden, maar is het ook een ontwikkeling dat plaatsvindt in groepsverband. “Enerzijds draait het om het luxe kamperen, dat je gaat waarderen wanneer je wat ouder bent, en anderzijds is het een vrienden-ding. We merken dit bij festivals als Defqon (onderdeel van Q-base, red.) dat deze accommodaties gelijk uitverkopen. Wanneer je de kosten deelt, valt de prijs ook reuze mee.” Ook Bollman vult hier aan: “Bij de luxere, en daarmee duurdere, accommodaties speelt leeftijd een rol, maar bij de vooropgezette tenten die we aanbieden zijn het ook jongeren die dit prefereren. Zo’n tent maakt het voor hen mogelijk om met meerdere vrienden in één ruimte te slapen en daarnaast hoef je niet met de tent te slepen.”

De Engelse en Nederlandse festivalcultuur
Nederland maakt een groei spurt wat betreft het moderniseren van haar festivals, maar het Engelse Festival No.6, wat georganiseerd wordt in het sprookjesachtige landschap van Portmeirion, staat al jaren bekent om haar extreme arrangement aan accommodaties. Van tipi’s tot speciale campers en hotelkamers met adembenemend uitzicht; niets is deze Engelsen gek genoeg. Ook Aalberts geeft in de conversatie aan geïnspireerd te zijn door de mogelijkheden. De prijzen van de overnachtingsplekken verschillen van zo’n 1500 tot 3000 pond en verkopen binnen twintig minuten uit. Serieuze bedragen waar een hoop tegenover staat volgens organisator Gareth Cooper. “We wilden een festival opzetten voor het publiek tussen de 25–40 jaar oud, de ex-ravers eigenlijk. Het moest een high end festival zijn, dat aandacht besteed aan muziek, kunst, cultuur en eten. We willen onze bezoekers het totaal plaatje geven; dit komt terug in alle aspecten van het festival.”

De reden dat het populaire Engelse evenement zich specifiek op deze doelgroep richt, is volgens Cooper eenvoudig te verklaren en komt overeen met de redenen van de Nederlandse organisaties. “Deze doelgroep is ouder, hebben kinderen, geld en willen niet meer op in een tent op een camping verblijven of naar de wc gaan in een dixi. De markt is verzadigd geworden, dus deze mensen verwachten meer.” En de reden waarom het concept inspiratie opwekt bij de Nederlandse festival collega’s volgens Cooper? “Ik denk niet dat de Engelsen veel verschillen van de Nederlanders. Een grote reden waarom oudere mensen niet naar festivals gingen, is omdat het aanbod er niet was. Dat was voordat wij ermee begonnen ook zo, maar dat ging vervelen.”

Toch ziet Wilting een verschil tussen beide culturen. “De Engelse festivalcultuur verschilt van de Nederlandse. Wat je bij de boutique festivals merkt, is dat mensen daar al bekend zijn met het concept en met de hele familie naar zo’n festival te gaan. Wanneer je met z’n allen gaat, is het ook logischer om zo’n accommodatie te huren. Wel merk je dat we in Nederland op zoek zijn naar de manieren waarop we een festival kunnen inrichten, in plaats van het gebruikelijke elf-tot-elf durende evenement. Daarnaast is het meerdaagse festival een vrij nieuwe ontwikkeling. We proberen met z’n allen een manier te vinden waarop we nieuwe mogelijkheden kunnen aanbieden.”

Verwachtingen
In het buitenland zijn ze ons stappen voor, maar de Nederlandse markt breidt zich uit. En daar lijkt binnenkort meer verandering in te komen, als het aan Bollman ligt. “We verwachten dat dit de komende jaren doorgroeit, omdat we zien dat het een trend is. Wel denken we dat het overgroot deel van de bezoekers gebruik zal blijven maken van de camping, maar met het oog op het buitenland, waar dit al in grote mate wordt aangeboden en zeer populair is, verwachten wij dat dit in Nederland ook zal groeien.”

Ook Mysteryland gaat volgend jaar grootser uitpakken en komt op een unieke wijze met hun eigen Mysteryland Motel; een project waarbij kunstenaars worden gevraagd om als het ware een kunstwerk te ontwerpen waarin overnacht kan worden. “Een kunstcollectief had bijvoorbeeld een spermacel ontworpen”, verteld Wilting, “maar helaas zijn we er dit jaar niet uitgekomen met de partijen, dus de uitvoering volgt volgend jaar.”

Comfort wordt dus steeds populairder onder de oudere doelgroep, maar ook jongeren prefereren vaker de functionaliteit van de meerdere accommodatie mogelijkheden. Toch zal het merendeel van de Nederlandse festival bezoekers de komende tijd nog verblijven op campings, maar evenementen als het Engelse Festival No.6 wekken enorm veel inspiratie op bij de organisatoren. Een trend die zich de komende tijd volgens alle woordvoerders meer zal gaan ontwikkelen binnen de moderne festival cultuur. Wie weet staan we over tien jaar allen met onze eigen hottub op het overnachtingsterrein.

Like what you read? Give Melisa Cenik a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.