Eren Taştan
3 min readJun 7, 2016

Austerlitz Savaşı

Napoleon’un askeri dehasını belki de en iyi gösteren savaş, 2 Aralık 1805 yılında, “Üçüncü Koalisyon Savaşı” sırasında meydana gelen Austerlitz Savaşı’ydı. Haiti’de uğradığı yenilginin ardından Amerika’da imparatorluk kurma hayallerinden vazgeçerek Birleşik Devletler’deki Louisiana topraklarım Amerikalılara satan Napoleon, Mayıs 1804’te kendisini Fransa kralı ilan etti. Bunun üzerine Avusturya once İngiltere ve ardından da Rusya’yla ittifak yaptı ve 1805 yılında Bavyera’yı işgal etti.

Napoleon, Trafalgar’da uğradığı yenilginin acısıyla, Üçüncü Koalisyon tehdidini ortadan kaldırmak için derhal harekete geçti ve siyasi bir manevrayla Hanover ve Guney İtalya’yı terk edip ordusuyla 500 mil yol kat ederek Kuzey Fransa, Orta Avrupa, Ulm ve Viyana üzerinden Austerlitz’e ulaştı. 5 hafta boyunca 200.000 askerle günde ortalama 24 km. ilerleyebilmek büyük bir başarıydı.

Yol boyunca AvusturyalIları ve onların müttefiki olan Rusları Ulm, Maria Zell ve Viyana’da bozguna uğrattı ve nihai bir zafer arayışıyla Bohemya topraklarında ilerlemeye başladı. Mareşal Louis Davout’nun emrindeki 22.000 askeri Viyana’yı koruması için bırakan imparator, kalan 65.000 askerle Brunn’e yürüdü. Karşısında Prag’da Arşidük Ferdinand komutasında 18.000 ve Olmutz’de Rus imparatoru I. Alexander ve Avusturya imparatoru I. Francis komutasında 90.000 askerbulunuyordu. Aynı tarihte Avusturya arşidükleri Charles ve John da, komutalarındaki 80.000 askeri Alpler’in güneyinden getirmeye çalışıyorlardı. Müttefik güçlerin planının, sayıca ustun kuvvetleri bir araya getirerek Napoleon’un sağ kanadını kuşatmak ve ikmal hatlarını kesmek olduğu ortadaydı. Napoleon’un mantıken geri çekilmesi, ordusunu dinlendirip yeniden örgütlemesi ve takviye alması gerekiyordu.

Fakat bu, Napoleon’un tarzı değildi. Müttefik stratejisini doğru şekilde tahmin ederek nihai bir savaşa girişmeye karar verdi. Düşmanın sayı üstünlüğünü telafi edebilmek için, Viyana’daki Mareşal Davout ve Iglau’daki Mareşal Bemadotte’ye, emirlerindeki birliklerle beraber gelmelerini emretti. Cebri intikalle Mareşal Davout’nun 3. Kolordu’suna bağlı General Louis Friant’ın tümeni 36 saatte 100 km. yol kat etmeyi başardı. Napoleon, kuvvetlerini Pratzen Tepeleri’nden aşağıdaki araziye çekerek sağ kanadını 2 mil kadar genişletti. Avusturyalı-Rus komutanlar yemi yutmuştu: Açığa çıkan tümeni yok ederek Napoleon ile Viyana arasına girmeye karar verdiler ve böylece kendi merkezlerini zayıflattılar.

2 Aralık’ta muttefikler, takviyeli Fransız sağ kanadını (Viyana’dan gelen 8.000 askerle takviye edilmiş olan) çökertmek amacıyla taarruza geçtiler. Sağ kanadı tutma onuru, Friant’ın yorgun tümeninin de desteğiyle, düşman dört kat daha kalabalık olsa da, Davout’ya verilmişti. Davout, surekli kücük karşı saldırılarla sabah saat l l ’e kadar düşman saldırısını savuşturmayı başarmıştı. Ardından Napoleon harekete geçti. Mareşal Nicolas de Soult’un kolordusu, Pratzen Tepeleri’ne hücuma geçerek müttefik cephesini yardı ve ardından güneye yönelerek Avusturya-Rus ordusunun sol kanadına yüklendi. Gece yaklaşırken müttefik ordusunun sadece adı kalmıştı ve orduyu tümüyle imha olmaktan kurtaran da karanlık ve kar yağışıydı. Fransızlar 9.000, Avusturyalı-Rus müttefikler ise 26.000 asker kaybetmişti. Davout’nun eline düşmekten zor kurtulan Car Alexander Rusya’ya çekildi. İmparator Francis kayıtsız şartsız teslim oldu. Napoleon, Trafalgar’daki büyük deniz yenilgisinden 6 hafta sonra Avrupa’nın hakimi haline gelmişti.

Austerlitz Savaşı, Napoleon İmparatorluğu’nun kuruluşunun birinci yıldönümünde meydana gelmişti ve “Küçük Korsikalı”nın neler başarabileceğini gösteriyordu. Hız, kuvvet odaklaması ve manevra kabiliyeti 1805 yılı seferine damgasını vurmuştu. Napoleon, Ulm’dan Austerlitz’e, kesin bir sonuç elde edene kadar düşmanını yılmadan takip etmişti. “Kazananın da kaybedenin de dinlenmesine asla musaade etme,” onun en meşhur sözlerinden biri. Austerlitz askerler ve taşıdıkları sancaklar arasındaki bağı bir kat daha güçlendirmişti: Alaylar sancaklarına şeref payeleri taktılar ve Paris şehri alay sancaklarını bu büyük savaştaki rollerini onurlandırmak için altın defne yapraklarıyla donattı. Austerlitz Savaşı kimine göre şöyle tarif edilir: “Kraliyet Ordusu’nun teorileriyle devrimci atılganlığın yıldırım evliliği.”

Eren Taştan

Mühendis. Harp Tarihi ve Strateji. Fortes fortuna adiuvat ⚡️