Als ik burgemeester van Zaanstad was…

Merlijn Twaalfhoven
2 min readJul 19, 2017

Geschreven Maart 2007

Stadscomponist Merlijn Twaalfhoven maakt sinds afgelopen zomer avontuurlijke muziekprojecten met Zaankanters. Na ruim 15 voorstellingen, variërend van korte verrassingsoptredens tot de opening van de nieuwe Bernhardbrug met 850 scholieren, maakt hij zich nu op voor “DroomZomernacht”, een groot muziekspektakel met tenminste 150 zangers, dansers, acteurs en muzikanten begin juni op het Hembrugterrein.

“Als ik burgemeester van Zaanstad was, zou ik heimelijk de kabels van de televisie doorknippen. De mensen zullen wellicht eerst geërgerd zijn, maar gaandeweg ontdekken hoeveel er mogelijk is met al die vrije tijd. Dan kan blijken dat de verhalen van die zonderlinge buurman spannender zijn dan de 1000-ste aflevering van een soap, of dat er drie huizen verderop een jongen woont met een enorme platencollectie, en tegenover je een vrouw die prachtig zingen kan.

Pas als de tv kapot is, blijkt dat er concerten zijn in de kerk, een rockband optreedt in het buurthuis, er een danspresentatie is op een middelbare school. Als je vermaakmachines stukgaan en je actief op zoek moet naar een interessante avond maak je nieuwe vrienden, kom je over de vloer bij mensen die vol creativiteit zitten, of juist interesse hebben in jou wilde plannen. Eindelijk is er tijd om ideeën te realiseren en je dromen te verwezenlijken.

Wat het verschil zal het maken als mensen in plaats van naar enge reportages over dreiging en geweld te kijken eens de koffie gingen proeven bij de moskee in de buurt! Grote kans dat je geïnspireerd raakt om een beetje uit te burgeren, en leert hoe je “hoe gaat het” vraagt in het Turks.

Je kunt op wereldreis door de Zaanstreek. Gerechten proeven uit alle windstreken. Verhalen horen uit alle tijden. Daar kan geen SBS tegenop. De grootste rijkdom van de stad zit ’s avonds op de bank te suffen achter een kleurentelevisie. Daar kwijnt het weg en kakt in en dat is doodzonde.”

--

--