Getform 2.0 ile Product Hunt maceramız

Product Hunt’ta gün birinciliğine giden yolda neler öğrendik?

Mertcan Yücel
7 min readDec 11, 2018
Getform 2.0 Product Hunt sayfası: https://www.producthunt.com/posts/getform-2-0

Herkese merhabalar,

Medium’da kişisel hesabımdan bir yazı paylaşmayalı epey zaman geçmişti. Verdiğim bu arayı birkaç aydır yoğun bir şekilde çalıştığımız ve 2 hafta önce Product Hunt’ta yeni versiyonunu yayınladığımız Getform 2.0 a dair bilgi vermek ve yayın günü tecrübelerimizi diğer girişimcilere faydalı olabileceğini düşündüğüm için paylaşmak istedim.

Getform Nedir?

En kısa tanımıyla Getform, web formları için bir yönetim aracıdır. Getform’da herhangi bir HTML formunu dilediğiniz tasarımda hazırlayıp; ayrıca bir geliştirme yapmadan Getform’un size verdiği bir satırlık endpoint kodunu HTML kodunuza ekleyerek formlarınızın yönetimini sağlamaya başlayabilirsiniz.

Getform’la 1dk’dan kısa bir sürede form girdilerinizi yönetmeye başlayabilirsiniz.

Getform ile MVP anasayfalarında yer alan lead toplama formlarına, kişisel veya işletmelerinizin websitelerindeki iletişim formlarına veya dosya yükleme desteğini kullanarak bir iş başvuru formuna kolayca entegre ederek form girdilerinizi yönetebilirsiniz. Dilerseniz her bir form girdisinin form doldurulduğunda Getform’a kayıtlı email adresinize bildirim olarak gelmesini de sağlayabilirsiniz.

Getform 2.0'de neler ekledik?

Getform’u ilk yayına aldığımız zamandan beri geçen zamanda “side-project” olarak yürütmenin verdiği zorluklar sebebiyle kullanıcılarımızın özellik isteklerine cevap vermekte geç kaldığımız zamanlar oldu. Ancak yeniden geliştirme sürecinde halihazırdaki kullanıcılarımız tarafından en çok istenen özellikleri geliştirip hazır hale getirdik.

Getform 2.0'ın anasayfasından bir kare. (https://getform.io)

Teknolojik altyapı olarak tamamen baştan tasarladığımız Getform’un kullanıcı arayüzünü tamamen yeniledik. Yeni versiyondaki en büyük güncelleme ise kullanıcıların form datalarını Google Spreadsheet, Trello ve Slack gibi bir çok 3.parti uygulamaya ve servise entegre edilebilmesini sağlayan Zapier entegrasyonunun eklenmesi oldu. Bunun yanı sıra yüklenen dosyalara önizleme yapılması, GDPR uyumluluğu ve gelişmiş spam girdi önleme gibi kullanılabilirliği arttıracak eklemeler de yine bu güncellemenin bir parçası oldu.

Product Hunt Nedir?

Product Hunt, tüm dünyadan girişimcilerin geliştirdikleri ürünleri, girişimlerini ve araçlarını görücüye çıkarttıkları bir ürün listeleme platformu.

2014'de kurucusunun o hafta dikkat çeken girişimleri bir email listesi aracılığıyla paylaşarak başlattığı Product Hunt, geçen bu süreçte önce tüm dünyadan girişimcilerin en yeni ürünleri ve girişimleri takip ettiği bir platform haline geldikten sonra AngelList tarafından 2016'da satın alınarak başarısını taçlandırmıştı.

Peki Product Hunt bu kadar fark yaratacak bir potansiyele sahip mi?

Eğer Getform gibi bir SaaS (Software As a Service) ve B2C yani direk son kullanıcıya hitap eden bir ürün sahibiyseniz girişiminizin ilk tanıtımını yapabileceğiniz Hacker News, Betalist (daha erken aşama ve Beta kullanıcılar için daha uygun bir platform) gibi birçok farklı platform mevcut.

Ancak Product Hunt, hem ziyaretçi sayısının daha yüksek olması hem de ziyaret eden kişilerin profillerinin yeni ürünleri deneyerek hızlıca geri bildirimlerini esirgemeden ve bazen de acımasızca verdikleri bir platform olması açısından ilk sırada olmayı hakediyor.

Tabi bunların yanı sıra yine Product Hunt’ta yayın kararı almamızda Getform’u bundan 3 sene önce ilk geliştirmeye başladığımızda kazara ve hazır olmadığımız bir günde “Hunt” edildiğimiz ve günü 4.lükle bitirmeyi başardığımız önceki launch tecrübemizin de etkisi oldu. Getform’un ilk versiyonunun PH sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Product Hunt gününe bu sefer nasıl hazırlandık?

Getform 2.0'ın geliştirmeleri bir yandan sürerken eski versiyondaki gelişimi takip edebilmek ve platformumuzun daha çok dikkat çekmesi için daha önce bir önceki yılki kursun bazı videolarını izleme şansı yakaladığım ve oldukça faydalı bulduğum YCombinator’un YC Startup School 2018 başvuru duyurusuna denk gelip Getform’la şansımızı denemek istedik.

Bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse YCombinator, San Francisco merkezli dünyanın en büyük girişim hızlandırıcı programlarından biri. Dünyaca ünlü platformlar haline gelen Reddit, Dropbox, Twitch ve Stripe gibi girişimlerin yanı sıra Türkiye’den de Zeplin gibi girişimlere önceki senelerde destek vermiş durumda.

Ana hızlandırma programının yanı sıra son birkaç senedir de online ve on-site olarak erken aşama girişimleri kabul ettikleri ve 10 hafta boyunca girişimcilere farklı konularda dersler verdiği Startup School isimli bir eğitim programı sürdürmekteler.

YCombinator’un bu seneki başvurularda yaptığı bir hata sonrası başvuran bütün girişimleri programa dahil etme kararı alması sonrası Getform’la online kursa katılma ve tamamlayıp mezun olma şansı da yakaladık.
Yayına hazırlanırken burada edindiğimiz bilgilerin yanı sıra Product Hunt’ın launch öncesi erken talep toplamak amacıyla geliştirdiği ürünü Ship’i de Startup School indiriminden de yararlanarak satın aldık.

PH profilinizle ücretsiz olarak da kullanabileceğiniz Ship’in ücretli paketlerinin avantajları size Amazon AWS’den paket seçiminize göre 7500$ a kadar kredi vermesi ve ödeme altyapısı olarak Stripe’ı kullanıyorsanız da 5000$’a kadarki işlemleri ücretsiz yapma şansı sunması.

Ship’teki dashboard’dan önerilen temalardan birini seçerek hızlıca bir upcoming sayfası oluşturduktan sonra ön talep toplamaya başladık. Hazırladığımız upcoming sayfası halen açık, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Upcoming sayfasına email toplarken PH’ın rehberinde yer alanların yanı sıra yayın günü duyuru yaparak destek ve geribildirim isteyeceğimiz platformları, grupları ve Slack kanallarını içeren bir de checklist hazırladım. Listede yer alanlar şu şekildeydi:

Yayın günü ve saat seçimi — Girişiminizin yayın günü alacağı desteği etkileyecek olan en önemli faktörlerden biri de Product Hunt’ta hangi gün ve saatte çıkacağınız. Özellikle gün konusunda farklı yorumlar yer alsa da tavsiye edilen günlerin en çok trafiğe ulaşılan hafta başı günler olan Pazartesi ve Salı günlerinden birini tercih edebilirsiniz. Biz, Getform’u hem hafta başı hem de Cyber Monday olması sebebiyle Pazartesi yayınlamayı tercih ettik.

Hangi saatte yayınlayacağınız konusu ise gün seçiminden daha da önemli. Product Hunt, Amerika’nın Pasifik Zaman Aralığına(PST) göre gün değişimini takip ediyor. Girişiminizin 1 tam gün olarak anasayfada yer almasını istiyorsanız PST’ye göre gece yarısını biraz geçe yayınlamanızı tavsiye ederim. Product Hunt saatini aşağıda yer alan linkten de takip edebilirsiniz.

Product Hunt Günü!

Product Hunt saatine (PST) göre saat gece yarısını biraz geçe Getformu yayına aldık. Bundan sonra izlemeye başladığımız ilk adımlar hemen yakın çevremizdeki insanlardan destek istemek oldu. Burada yine önemli hususlardan biri sıralamada anasayfada “Newest” ve “Popular” alanlarında ilk etapta alınacak ortalama 50–60 civarı bir oy sonraki saatlerde görünürlük ve oy artışı açısından oldukça kritik bir nokta oldu. Yayınlandıktan sonraki 1–2 saat içinde 100 civarı bir oya ulaşmayı başardık ve hızlıca sırayla 3. ve sonrasında da 2.sıraya kadar yükseldik.

Yayına ve Cyber Mondaye özel indirimin yanı sıra RTleyen takipçilerimize de 1 yıllık ücretsiz üyelik hediye ettik.

Bu aşamada biraz sıralamayı takip ettikten sonra Türkiye ve Avrupa’da saat öğlene yaklaştığı için öncelikli paylaşımları yerli kanallara ilettik. Paylaşılan Facebook, Slack ve Twitter gibi kanallardan gelen bu destek sayesinde de Amerika henüz uyanmadan 1.sıraya yerleşmeyi başardık.

Amerika uyandığında izlediğimiz yol ise global platformlara paylaşımları yoğunlaştırmak ve daha önceden upcoming sayfamıza emailini bırakan Product Hunt’ta yüksek takipçi sayısına sahip eski PH çalışanı Ben Tossell ve eski Google çalışanı Chris Messina gibi isimlere Twitter DM den erişerek ürünümüzü incelemelerini ve hoşlarını gittiği takdirde oy vermelerini rica etmek oldu.

Bu isimlerden gelen desteklerin en önemli katkısı, PH’ta takipçi sayılarının çok olmasından dolayı sizin ürününüze oy verdiklerinde takipçilerine Product Hunt’tan bildirim gitmesiyle daha fazla kişiye ulaşmasını sağlaması.

637 oyla 1.sırada tamamladığımız gündeki en yüksek oylu 5 girişimin saat saat oy oranları.

Product Hunt Sonrası

Product Hunt’ta her şey tabi ki de oy almaktan ibaret değil. Yayın günü boyunca ve sonrasında ürününüze dair gelebilecek yorumlara, geribildirimlere hazır olmak ve ürününüzün gelecek planlarına dair soru soran kişileri tatmin edecek yanıtlar vermek de oy almak kadar önemli.

Product Hunt’ın site trafiğine etkisi

Günü ilk sıralarda bitirmeyi başardıysanız bunu mutlaka aşağıya eklediğim linklerde yer alan platformlara ve girişiminizle ilgili haber yapabilecek yerli ve yabancı teknoloji editörlerine basit bir bülteniyle birlikte ileterek kullanmayı unutmayın.

Product Hunt’tan gelen yüksek tafik keşke hep katlanarak artsa ama malesef takip eden günlerde düşüş yaşanması çok normal. Bunun önüne geçmek için farklı hamleler yapabilirsiniz. Biz, teknoloji stack’imizde yer alan framework’lerden biri olan VueJS’e sponsor olmayı denemek istedik. Hem böylece açık kaynak kodlu yazılımlara da bir katkıda bulunmuş olduk.

Kapanış & Teşekkür

Product Hunt’ta yayın günü 637 oyla günü 1.kapatıktan sonraki günlerde gelen oylarla yazının yazıldığı an itibariyle de 951 oy sayısındayız. Ayrıca PH sayfamızı ziyaret ederek bize halen oy verebilir, Getform’a kayıt olup inceleyerek her türlü geri bildirim ve sorularınızı da mertcan@getform.io’dan bana iletebilirsiniz.

Kapatırken son birkaç ay boyunca özveriyle çalışan ekip arkadaşlarım Durul, Oğuzcan ve Ömer başta olmak üzere Getform’a desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkürler!

Twitter, Facebook ve LinkedIn hesaplarımızdan bizleri takip ederek Getform’a gelecek olan güncellemeleri takip etmeyi unutmayın. Hoşcakalın!

Linkler

--

--

Mertcan Yücel

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI