Talent Summit 2017 (TR)

Mertcan Yücel
5 min readDec 11, 2016

--

BTS (19–21 Nisan) — PTS (02–03 Şubat)

Yurtdışında yüksek lisans yapmaya başlar başlamaz Avrupada benim için faydalı olabileceğini düşündüğüm ve diğer girişimciler/girişim meraklılarıyla fikir alışverişinde bulunabileceğim etkinlikleri ve konferansları aramaya koyuldum.

Geçtiğimiz sene, şu anki okulum Politecnico Di Milano’daki Berlin Talent Summit (BTS) temsilcisi Türk arkadaşım vasıtasıyla, Talent Summit’den haberdar oldum ve yaptığım başvuru sonucunda BTS 2016'ya katılmaya hak kazandım. Bu sene daha da büyüyen ve daha çok girişimciye ulaşmayı hedefleyen Talent Summit ile ilgili geçen seneki konferans izlenimlerimi ve bu seneki konferans(lar)ın detaylarını sizlerle paylaşmak istedim.

Talent Summit nedir?

Talent Summit(ler), Avrupa ve Türkiye’den mühendislik, yönetim, finans gibi bölümlerde okuyan (lisans-yüksek lisans) veya yeni mezun olmuş, girişimlere ve girişimciliğe ilgi duyanlar arasından seçilen katılımcıları Avrupa’nın önde gelen firma ve girişimleriyle bir araya getiren bir işe alım ve girişimcilik konferansıdır.

2 senedir düzenlenen ve bu sene 3.sü düzenlenecek Talent Summit, katılımcıların 3 günlük süre boyunca Avrupa’nın önde gelen firmalarından keynotelar, ofis ziyaretleri, workshoplar, networking, girişim sunumları ve işe alım gibi oturumlara katılarak kariyerlerine değer katabilecekleri, Avrupa’daki çalışma ortamına dair fikir edinebilecekleri ve güçlü bağlantılar kurabilecekleri bir konferans olarak yer alıyor. Uber, Delivery Hero, EY, Yelp, Twitter, AirBnb gibi firmalar da geçen seneki katılımcılardan sadece birkaçı.

Geçen seneki katılımcı firma ve girişimlerden bazıları. Kaynak : talentsummit.co

Berlin

Konferans detaylarına girmeden önce biraz Berlin’den bahsetmek gerekirse açıkçası Berlin’deki girişimcilik ortamı, sağlanan imkanlar ve konferans boyunca firma ve diğer katılımcılarla yaşadığım etkileşimden çok etkilendiğimi belirtebilirim. Almanların disiplinli çalışması; ortaya çıkardıkları girişimlere, kurdukları teknoparklara ve ortak çalışma alanlarına da fazlasıyla yansımış bence. Bu sene Brexit’in de gündeme gelmesinin ardından Berlin’in, kesinlikle Avrupa’nın yeni girişim ve teknoloji merkezi olma konusunda en güçlü adaylardan biri olduğunu ve Avrupa’da bir kariyer planlayanların dikkate almaları gereken bir şehir olduğunu düşünüyorum.

BTS 2016 — Davet Sonrası, Konaklama ve Biletler

BTS 2016'ya kabul aşamasını geçtikten sonra katılım sağlamak için 2 seçeneğiniz oluyor. Organizatörlerden kalacak yerinizi ayarlamanızı isterseniz gold olan bileti alabiliyorsunuz.(Geçen sene fiyatı 130€ idi) Diğeri ise sadece etkinliklere katılım bileti olan standart bilet (80€). Ben geçen sene gold bilet almıştım ve diğer katılımcılarla aynı yerde kalmanın onlarla daha uzun konuşmalara girmemi ve daha iyi bağlantılar elde etmemi sağladığını söyleyebilirim. Sizlere de eğer maddi durumunuz el veriyorsa gold bileti almanızı tavsiye ederim. Ayrıca farklı özel durumlarda indirimli veya ücretsiz katılım sağlamak da mümkün olabiliyor. Mesela geçen sene Suriye’den başvuran ve kabul alan katılımcılar konferansa ücretsiz katılım gösterme şansını yakalamıştı.

BTS 2016 — Etkinlikler, Workshoplar ve İş Görüşmeleri

Toplamda 3 gün süren summitin ilk günü programın aktarıldığı açılış konuşması ve Zalando, Dubsmash kurucularının kendi kuruluş hikayelerini içeren keynote’larla başladı. Keynote’ların tamamlanmasının ardından zirve yerini Almanlara yakışan bir şekilde biralar ve atıştırmalıklar eşliğinde bir networking ve diğer katılımcılarla kaynaşmaya bıraktı.

2. gün ise firma ziyaretleri için katılımcıların gruplara ayrılmasıyla başladı. Geçen seneki zirvenin en çok hoşuma giden taraflarından biri de katılımcıların önceki deneyimleri ve özgeçmişleri dikkate alınarak BI&Data Science, Frontend&Mobile Dev, Shopping, Urban Life, Media, FinTech, Mobility ve Education&Working gibi farklı alanlar altında gruplara ayrılması ve bu grupların atandığı alanlarda çalışmalar sürdüren girişimlerle ve firmalarla eşleştirilmesi olmuştu. Mesela Shopping alanına seçilen katılımcılar e-ticaret girişimi Zalando ofisini, Mobility’e seçilenlerse Uber’in ofisini ziyaret etme şansı buldular. Ben ise Frontend & Mobile Dev alanında yer aldığım için ofis ziyaretlerini Freeletics, Dubsmash, Exozet ve TomTom’la yapma fırsatı buldum. Her ziyaret firmalar tarafından hazırlanan workshoplar ile çok keyifli ve verimli geçti. Örneğin TomTom ziyareti sırasında firmanın problemleri üzerine gerçekleştirilen çözüm odaklı workshop’un en beğenilen çözümünü sunan grup TomTom’da çalışmaya başlama şansı buldu. Firma ziyaretlerinin ardından katılımcılar erken aşama girişim sunumlarını (pitching) dinlemek üzere Factory Berlin’de toplandı. Katılımcıların sahip olduğu girişimlerini sunduğu ve feedbackler topladığı sunumların ardından da 2.gün keyifli bir kokteyl ile sonlandı.

Berlin Talent Summit 2016'dan kareler. Görsel : talentsummit.co

3. ve son gün programı ise tecrübeli girişimcilerin sunduğu keynote’lar, iş görüşmeleri ve kapanış partisine ayrılmıştı. Geçen senenin son gün konuşmacıları Delivery Hero kurucu ortağı Claude Ritter ve Rocket Internet’ten Alexander Kudlich’ti. Konuşmacıların tecrübelerini aktardığı ve girişimcilere tavsiyeler tadında geçen bu keynotelardan sonra konferans bütün firmaların ve katılımcıların dahil olduğu yüz yüze ve standlarda yapılan iş görüşmeleriyle devam etti. Bu süreçte yüz yüze yapılan görüşmelerde iş teklifi alan katılımcılar oldu. Diğer katılımcılar da CV’lerini firmalarla paylaşarak geri bildirim alma ve kurduğu bağlantıları kariyerlerinin ilerleyen süreçlerine taşıma şansı yakaladı. Yorucu geçen 3 günün son akşamında ise konferans kapanış partisiyle sonlandı.

Berlin Talent Summit 2016 kapanış partisinden Görsel : talentsummit.co

Talent Summit 2017'de bizleri neler bekliyor?

Önceki senelerde sadece Berlin’le sınırlı olan bu zirve, bu sene daha fazla girişimciye ulaşmak adına Paris ve Berlin’de düzenlenecek Talent Summit’ler ve Avrupa’nın farklı noktalarında (Paris, Kopenhag, Milan, Barselona, Dublin ve Karlsruhe gibi) yerel girişimlerin katılım göstereceği Talent Night’larla daha genişletilmiş bir programla sunuluyor olacak. Şu an itibariyle Paris için katılımcı sayısı 150, Berlin için ise 250 olarak ön görülüyor ancak geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de kontenjan arttırımına gidilmesi muhtemel.

Summit’lerden ilki olan ve 2–3 Şubat’ta düzenlenecek olan Paris Talent Summit başvuruları açılmış durumda. Aşağıdaki linkten başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. (Not: Başvuru formunu doldururken FastTrackCode kısmına Mertcan_pts girmeyi unutmayın!) Bu seneki Berlin Talent Summit ise 19–21 Nisan tarihleri arasında düzenleniyor olacak ve iki zirvenin başvuruları da ayrı şekilde alınıp değerlendirilecek.

Geçtiğimiz seneki etkinliğin benim ve genel katılımcılar adına çok keyifli ve faydalı geçtiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Katılımcı firmaların katılımcılardan birçok işe alım gerçekleştirdiğine tanık oldum. Bu seneki Milan temsilciliği (ambassador) görevini üstlenirken Talent Summit yöneticileriyle yaptığım görüşmeler esnasında Türkiye’den gelecek katılımcıların sayısında artış hedeflendiğini ve bu artışın teknik altyapısı güçlü adaylardan beklendiğini de ekleyeyim. Konferanslarda görüşmek üzere.

Yazıyı beğendiyseniz ❤ butonuna basarak yazının daha çok kişiye ulaşmasına katkı sağlayabilirsiniz. Zirveyle ilgili daha fazla bilgi edinmek ve sorularınızı yöneltmek isterseniz talentsummit.co iletişim formundan veya Twitter’dan bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca Facebook sayfamızdan da etkinlikle ilgili detayları takip edebilirsiniz.

--

--

Mertcan Yücel

Product Person. Curious about Fintech, Payments, Startups and AI