Cunda Adası

Mert Kahveci
4 min readJun 28, 2019

--

Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası, Ayvalık koyunda yer alan ve Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adadan biri. Ayvalık’ın gözbebeği olan Cunda Adası, renkli kültürü, sarımsak taşı tarihi evleri, tarihi dokusunu oluşturan Taksiyarhis, Agios Yannis ve Panaya Kiliseleri, incecik kumlu mavi bayraklı cennet plajları, sahil boyu Ege’nin en leziz tatlarını sunan restoranları, doğal güzellikleri ve masmavi deniziyle cennetten bir köşe.

Cunda, Batı Anadolu’da deniz yollarının kesişim noktasında bulunuyor. Ayvalık ile bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanan Cunda’ya ilk köprü Dolap Boğazı mevkiinde 1964’te inşa edilmiş. Bu köprü Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliği ile Cunda’yla Lale Adalarını birleştiriyor. Lale Adası ise anakaraya 1817 yılında denizin doldurulmasıyla yapılan 700 metrelik hemzemin bir köprü-yol ile bağlanıyor.

Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınan ve 1976’da doğal ve tarihi sit alanı olarak kabul edilen Cunda Adası’nda mübadele öncesinde, Rum Ortodoks cemaatinden kalma birçok kilise ve manastır bulunuyor.

Cunda, Moshonisia, Kokuluada isimleriyle anılan adaya bugünkü adı, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlara teslim olmayıp silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithafen verilmiş. Nüfusunun çoğunu Girit ve Midilli’den 1924 nüfus mübadelesiyle gelen den Türklerin oluşturduğu adanın yaşlılarının çoğu Yunanca biliyor. Huzurun, doğanın, tarihin ve tatilin adresi olan Cunda, kendine has bozulmamış dokusuyla her ziyaretçisini kendine hayran bırakıyor.

Kuzey Ege’de görülmesi gereken, en güzel tatil beldelerinden biri olan Cunda, hem doğal ve tarihi güzellikleri, hem de zengin mutfak kültürü ve deniz, güneş turizmiyle Ege’nin incisi.

1. Aşıklar Tepesi

Aşıklar Tepesi, Cunda Adası’nın nefis manzarasını izleyebileceğiniz en güzel yer. Köprüyü geçtikten sonra Cunda’ya gelirken adanın girişinde solda kalan ve denize de hâkim bir tepe olan Aşıklar Tepe’sinde, adanın ilk yel değirmeni ile Agios Yannis Kilisesi var. Kilisenin restore edilmesiyle oluşturulan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ise adanın tarihi dokusuna 1300 kitaplık arşivi ile eşlik ediyor. Tepeye çıktığınızda muazzam manzarayı fotoğraflayıp kütüphaneyi gezin, sonra da kafesinde oturup manzaraya karşı soğuk bir şeyler için.

2. Yel Değirmeni ve Agios Yannis Kilisesi

1600–1650 yılları arasında kurulan adanın yel değirmenlerinin ilki, Aşıklar Tepesi’nde Agios Yannis Kilisesi’nin batısındaki yer alıyor. Adanın kuzeydoğusunda iki, kuzeybatı yönündeki Ayvalık girişinde de bir değirmen var. Son yapılan değirmense limanın güneybatı kısmında bulunuyor.

Aşıklar Tepesi’nde bulunan Agios Yannis Kilisesi Edremitli iki kesiş tarafından Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden kısa bir süre önce Aziz Yahya’ya atfen inşa edilip Patrik Teodosios zamanında İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlanmış. Aynı zamanda burada bulunan kitaplığı 1835’den itibaren zenginleşmeye başlamış. Mübadele sonrası zaman içinde tahrip olan yapı Rahmi Koç tarafından restore edilerek kütüphaneye, yanındaki değirmen de hoş bir kafeye çevrilmiş.

3. Ada Camping

Cunda Adası’nın her yanı plaj olmasına rağmen bazı bölgeler öne çıkıyor. Adanın Midilli’ye bakan kısmında yer alan ve Cunda merkezine 3 kilometrelik asfalt yolla bağlı olan Ada Camping, Cunda’da denize girmek için en çok tercih edilen yerlerden.

Günübirlik gelip duş, soyunma kabini, şezlong ve şemsiyelerden ücretsiz yararlanabileceğiniz gibi, konaklamayı düşünenlere de bungalovlardan, karavanlara, kamp çadırlarından çocuk parkı, spor sahası ile tekne ve dalış turlarına kadar her şey var. Midilli’ye karşı masmavi denizi ve enfes yemekleri de cabası.

4. Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi

Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi, Cunda Adası’nın Rum Ortodoks cemaati tarafından, 1873’de inşa edilmiş ve 2014’te Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürmüş adanın en önemli anıtsal yapısı. Neo Klasik mimari üsluba sahip yapı 1927–1928 yıllarında camiye çevrilmesinin ardından bir süre bu amaçla kullanıldıktan sonra 1976’da tescillenerek korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak kabul edilmiş.

Rahmi M. Koç’un girişimiyle, 2014’te Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak ziyarete açılan Taksiyarhis Kilisesi, Cunda’da görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine geniş bir yelpazesi olan müze koleksiyonu, tüm ülkelere ve geçmişten günümüze tüm dönemlere ait endüstri ve mühendislikle ilgili objelerden oluşuyor.

Ekstra bilgi;

--

--