Node.Js ve SQL Server Veritabanı kullanarak Rest API Yazmak

Mesut Beysülen
3 min readNov 26, 2019

Herkese Selamlar! Bu yazımda sizlere bir proje de kullanmak için geliştirmekte olduğum API’ dan döküman olması niteliğinde kısaca bahsetmek istiyorum. Client ve Server etkileşimini sağlamak amacıyla yazdığım bu Api SQL Server ile veritabanın da bir sorunun doğru cevap olup olmadığını anlamamıza yardımcı olacaktır. Ancak ben size bu API için belli bir kısmını anlatacağım. Geri kalan kısmını github hesabımdan paylaşacağım ve zaten sizler de bu yazının sonuda kodu anlayacak kıvama geleceksiniz. :)

Genel de ingilizce kaynaklardan araştırarak oluşturduğum bu rest servisin bir de Türkçe kaynağı olsun istedim. Node.js — SQL Server ikilisinin nasıl güzelce çalıştığını isterseniz görelim…Hadi İyi Okumalar :) …

Neden Node.Js?

Hala birçok yazılım şirketleri MSSQL kullanmaktadır. Ve verileri yönetmek için SQL Server kullanan şirketlerin hızlı ve performanslı çalışması için kullandıkları açık kaynaklı bir API ya ihtiyaçları olmaktadır. İşte burada da devreye Node.Js girmektedir. Sanırsam Neden Node.js anlaşılmıştır. :) Anlamayanlar için tekrardan söyleyelim: Hızlı ve Performanslı Geliştirme

Rest API için Gerekenler

SQL SERVER da Kodlayamaya Başlayalım…

  1. Öncelikle Gerekenler kısmındaki yazılım araçlarını indirip/yüklemeliyiz…
  2. Yazılım araçlarını yükledikten sonra SSMS(SQL Server Management Studio) da yeni bir veritabanı oluşturarak aşağıdaki SQL Scriptini execute ediyoruz.
Yeni veri tabanı oluşturma
Yeni Users Tablosu Oluşturma

3. Visual Studio 2019 da Yeni Boş bir Node.js projesi oluşturmalıyız. Ve bu Node.js projesine kurmamız gereken npm modüllerini kuruyoruz. Aşağıda kurulması gereken npm paketleri verilmiştir.

Yeni bir Node.Js Projesi Oluşturma

Npm Paket kurulum işlemleri için proje de bulunan npm dosyası üzerinde sağ tıklanıp “Install new npm packages” denir ve gelen ekran da aşağıdaki paketler tek tek yüklenir.

Npm Paket Yükleme
  • body-parser
  • express
  • mssql
  • tedious

4. Yukardaki npm paketlerinin yüklenmesinden sonra proje üzerinde yeni bir javascript item oluşturulur. Ben bu dosyada veri tabanın bağlantısını sağlayacağım için adına db.js dedim, siz istediğiniz isimlendirmeyi yapabilirsiniz.

Database bağlantısı

5. Bu aşamaya kadar geldiyseniz size puanım 10 üzerinden 9 :) Artık Rest API için kodlamamızı GETPOSTPUTDELETE vb. işlemlerimizi yapacağımız kısıma geldik. Burada app.js içine aşağıdaki kodu yapıştıralım. Burada yapılan işlemler de yüklediğimiz paketleri tanımlamak ve kod da dikkatinizi çeken kısım routes ile belirttiğimiz alan olmalı. Çünkü biz aslında kodlamamızı routes içinde bulunan index javascript dosyasında yapacağız. Şimdi, yeni bir folder oluşturalım ve içine index isimli bir javascript dosyası ekleyelim.

Buraya dikkat! Artık kodlama başlasın… :)
https://gist.github.com/mesutbeysulen/5c7a7f020342c6ac11229f176f598149

6. index.js isimli javascript dosyamızın içinde database tablolarımız da işlemlerimizi kolaylıkla yaptırabiliriz. Öncelikle veri tabanında Users tablomuzda ki kullanızı bilgilerini getiren bir GET metodu tanımlayalım. Aşağıda nasıl tanımlanacağı gösterilmiştir.

https://gist.github.com/mesutbeysulen/8429242a8d1ec22fbc4f0bcb27df5c13

Burada database tablosunda kullanıcıların insert-update işlemlerini ve ayrıca bulunan kullanıcıların bilgilerini getirme işlemini yapmaktadır.

Eğer Users tablonuz boş ise, buraya yeni kayıtlar ekleyerek GET metodunu test edebilirsiniz.. Umarım buraya kadar sıkıntısız gelmişsinizdir.

İşte bu kadar dostlar. Artık Node.js ile veri tabanınızdan istediğiniz gibi get, post, delete vb. işlemlerinizi yapabilirsiniz. Projenize, ihtiyacınıza göre şekillendirebilirsiniz. Herkese ekstra kolaylıklar diliyorum. O zaman gelsin beğeniler, gelsin alkışlar…:)

Diğer yazılarım için medium profilimi ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Medya üzerinden bizleri takip etmek için tıklayınız.

Github Hesabı: https://github.com/mesutbeysulen

--

--

Mesut Beysülen

Senior QA-Test Automation Engineer @MigrosOne, Ex @hepsiburada | Instructor on Youtube @mesutbeysulen