Hour of Code u Srbiji

U današnje vreme u kojem su tehnologije svuda oko nas, važno je da budemo svesni da one treba da budu dostupne svima. Od najmlađih do najstarijih. One su svuda oko nas i dobra stvar je što se uz njihovu pomoć i mi razvijamo na ličnom nivou i napredujemo svakodnevno.

Od najmlađih sve počinje. Veza između dece i tehnologija je u poslednje vreme sve prisutnija i nastaviće da se menja i razvija kako se i tehnologije razvijaju. Njima je korišćenje određenih uređaja prirodno i čini se kao urođeno. Baš zbog toga je važno da ih edukujemo i podstičemo kreativnost od malih nogu. Deca vole svaki vid interakcije i učenja kroz zabavu. Naš zadatak je da im to i omogućimo. Jer na kraju krajeva na njima svet ostaje.

Ne smemo zaboraviti da u svetu velikih i brzih promena moramo da vodimo računa i o roditeljima te dece, sa kojima moramo osvariti lični kontakt jer je važno da svi zajedno učestvujemo u lepom i kreativnom odrastanju dece, dok prolaze drugačiji vid edukacije o nečemu što ih svakodnevno okružuje.

Veliki broj organizacija na svetskom nivou prepoznaje tu potrebu da deci, studentima i svima zainteresovanima treba omogućiti resurse za edukaciju. Sve što nam je potrebno u današnje vreme jeste internet, gde smo svi povezani tako da se akcije tih organizacija sprovode na globalnom nivou i dostupne su baš svakome ko želi da pravi promene.

Jedna od takvih akcija je Hour of Code. Ideja organizatora Hour of Code je bila da omogući svim učenicima i studentima tutorijale za kodiranje koji se prolaze u sat vremena. Hteli su da pokažu kako svako od nas treba da nauči i prođe Hour of Code radionicu. I zaista njihov moto je postao tačan — “Svako može da nauči da kodira”. U toku 2015. godine organizovano je preko 198 hiljada Hour of Code radionica, gde je preko 100 miliona dece širom sveta prošlo radionicu sa svojim edukatorima. Radionicama je postignuto da učesnici imaju mogućnost da prolaze radionice na preko 40 jezika, da obaraju rekord u kodiranju gde se cifra jako bliži broju 200 miliona i ono što je jako interesantno da je broj devojčica koji prolazi radionicu u oblasti Computer science znatno porastao u poslednjih 70 godina.

Hour of Code 2015 na globalnom novou

Zašto je ovaj događaj postao planetarno popularan? Zato što edukatori i ljudi iz IT i Computer science industrije upravo prepoznaju značaj i važnost širenja znanja iz ovih oblasti među najmlađima. Najlepši deo cele priče jeste što su radionice dostupne svima koji su željni znanja i kreativnog učenja, bez da imaju određeno predznanje sa programiranjem.

“Deca treba da koriste tehnologiju za povezivanje, kreiranje i učenje sa svetom.”

Gde je tu Srbija? Dobra stvar što naša domaća IT scena takođe prepoznaje značaj ovakvih međunarodnih događaja. Microsoft Srbija je pokrenuo inicijativu da se radionice Hour of Code organizuju širom Srbije u toku Hour of Code nedelje, koja se dešavala na globalnom nivou. Pošto im je bila potrebna pomoć oko edukatora koji će deci na najbolji mogući način približiti radionice, tražili su edukatore koji su malo stariji od učenika koji prolaze radionice, upravo iz tog razloga što su edukatori mogli da ostvare posebnu vezu sa njima, jer ih razumeju. Do juče su oni bili na njihovim pozicijama, zato razumeju koliko je važno da svakoj osobi pojedinačno daju najbolju moguću lekciju.

U pomoć im je uskočila studentska organizacija Met Lab sa Univerziteta Metropolitan. Članovi organizacije su bili edukatori učenicima u 14 srednjih škola širom Srbije. Na samom zatvaranju Hour of Code događaja održan je i Open Day Lab događaj gde su svi zainteresovani mogli da dođu i prođu Hour of Code radionice na Univerzitetu u Beogradu i Nišu.

Klinci koji su u Hour of Code nedelji učestvovali i bili deo globalne akcije su prolazili dva tipa radionica. Jedan tip radionice je bio prilagođen učenicima koji nikada nisu programirali, ali su kroz tih sat vremena naučili osnovne koncepte na zabavan i jednostavan način prolazeći Minecraft radionicu. Drugi tip radionice je bio za učenike koji su imali već određeno predznanje, pa su uspeli da kreiraju svoje prve veb sajtove u klaudu uz pomoć Microsoft Azure-a preko samo tri jednostavna koraka.

Na samom zatvaranju Hour of Code u Beogradu učenici su imali priliku da čuju Srđana Božovića i Sinišu Perovića iz kompanije Microsoft Srbija o svojim počecima i iskustvima u IT industriji. Njihove priče su bile jako inspirativne za sve prisutne koji žele da pođu njihovim putem a i roditeljima budućih ineženjera, naučnika, programera da bolje razumeju svoju decu u želji da budu deo IT industrije.

Šta smo naučili jedni od drugih? Mi smo želeli da podignemo svest o programiranju u digitalnom dobu, da pokažemo svima kako ovo nije teško, da ih podstaknemo da nastave samostalno da se razvijaju uz našu podršku i podršku svojih najbližih. Nadamo se da smo u tome uspeli bar malo. Ono što smo mi naučili od njih jeste da je dečija sreća i osmeh najlepša stvar i potvrda o našem radu koji možemo da dobijemo. Čuli smo šta su njihove želje i šta bi želeli da budu kad porastu. To nam je i neki vid potvrde da smo na pravom putu kao učesnici u njihovoj edukaciji.

Srbija kao jedna od 180 zemalja učesnica je pokušala da doprinese ovoj predivnoj akciji sa brojem od preko 200 učesnika. Nadamo se da ćemo sledeće godine taj broj povećati i da ćemo čitati o uspesima ovih klinaca.

I za kraj: “Tehnologija je neverovatno moćna i ima transformacioni potencijal da se koristi za toliko dobrih stvari na ovom svetu. Kako bismo pomogli deci da u potpunosti iskoriste obilje tehnologije u svojim rukama, neophodno je da se njihovi roditelji, edukatori i škole uključe u istraživanja, konverzaciju i razumevanje rastućeg značaja informacionih tehnologija kako bi mogli iste da približe našim najmlađima.”

Hour of Code — Minecraft radionica

Do sledećeg događaja i edukacije:

Met Lab tim

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.