Kitap Okumak Çok Banal!

Metin Akın
2 min readFeb 13, 2016

Yazı sonradan keşfettiğimiz bir icat.
Kuşlar nasıl uçuyorsa, insanlar da konuşur.
Bebeklerin doğumunun bir yıl sonrasında ilk anlamlı kelimeleri duyabiliyoruz ancak yazabilmelerini veya okuyabilmelerini görebilmek için en az altı sene geçmesi gerekiyor.

Demeye çalıştığım hayatımızda doğal olan şey, dinlemek ve konuşmak.

Yayınladığı her videosunu heyecanla beklediğim bir aile babası ve Youtuber(ve roket mühendisi) olan Destin Sandlin içimizdeki merakı alevli tutacak içerikler üretiyor. Eğer bugün itibariyle 3 milyon 623 bin 246 kişinin abone olduğu Smarter Every Day kanalına abone olmadıysanız; işte tam sırası! Hemen size en favori bölümüyle sizi tanıştırayım. Bu videoda Destin, gidonu sağa çevirdiğinizde sola dönen ve sola çevirdiğinizde sağa dönen ters bisikleti kullanıp kullanamayacağımızı deniyor.

Videonun son dakikasında Kanadalı astronot Chris Hadfield ters bisikleti denerken Destin, Audible adında bir sesli kitap servisinden bahsediyor.

İşte böyle bir videonun ardından gelen gömülü reklam sayesinde ilk sesli kitabımı dinlemeye karar verdim. Ashlee Vance tarafından hazırlanmış olan Elon Musk. Son derece memnun kaldığım ve size de dinlemenizi/okumanızı tavsiye ettiğim bu kitabın ardından ciddi bir sesli kitap fanı olduğumu söyleyebilirim.Şu anda kütüphanemde 5 kitap var ve dördünü bitirdim.

Dinlediğim kitapların tamamı İngilizce dilinde ve ortalama 9 saat 50 dakika uzunluğundadır.

Normal bir kitapla karşılaştırıldığında Audible’daki sesli kitap fiyatlarının oldukça pahalı olduğunu söylemeliyim. Ancak cep telefonumu taşıdığım her an yanımda bir kitap olduğunu bilmek ve bu kitabın içeriğine sadece kulaklığımı takarak ulaşabilmek fiyatı kabul edilebilir bir hale getiriyor.
Diğer taraftan daha Türkiye’ye ulaşmamış; daha çevirisi yapılmamış kitaplara Audible olmasaydı ulaşılabilmem çok daha pahalıya patlayacaktı. Bunlar pozitif yanları ve eğer bir kere alıştıysanız artık sizin için kitap okumak çok banal!

Yakın gelecekte fiziksel olarak basılı kitap okumanın, bugünün ağaç kesmesiyle benzer bir suç olarak görüleceğine inanıyorum.

Tanıdığım hangi arkadaşıma sesli kitabı denettiysem; iç güdüsel olarak dinlerken de gözleriyle okunan yerleri takip etmek istediler. Aslında sesli kitabın bütün farkı da burada meydana çıkıyor. Çünkü, o bir kitap değil.
En büyük dezavantajı ise beğendiğiniz notları paylaşırken yazılı bir referansınızın olmasıdır.

Türkiye’de sesli kitap üzerine çalışan iki şirket gördüm. Bunlardan birisi SeslenenKitap.com ve diğeri de kurucusuyla İstanbul metrosundaki yolculuğum esnasında tesadüf eseri tanıştığım YodiViki.net. YodiViki, sesli kitaptan daha fazla işe odaklanmış durumda.

Bu kıssadan çıkacak hisse aslında şu:

  • Kim olursanız olun, reklamlardan etkilenmediğinizi söylerseniz söyleyin. Aslında gelecekteki satınalma kararlarınızı etkilediği için reklamlar önemli.
  • İnsan, doğuyor, dinliyor, büyüyor ve konuşuyor. Okumak ve yazmak bu doğal döngünün dışında eklediğimiz güzel bir şey.
  • Sesli kitap dinleyin ve bunun kitap okumaktan farklı olduğunu unutmayın; yargılamayın
  • Yazı sonradan keşfedilmiştir.

--

--

Metin Akın

Helping companies to achieve their business goals with technology.