OBS live streaming tips & tricks

Michiel Gardner
Mar 14 · Unlisted

In deze post zal ik proberen een aantal veel voorkomende vragen over live streaming te beantwoorden. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten per email (michiel@streamnerd.nl) of via Facebook.

Welke camera kan ik gebruiken voor live streaming?

Dit is helemaal afhankelijk van wat je kwaliteitseisen zijn en hoeveel je er aan wilt besteden. Ik zal de opties verdelen in USB webcams en HDMI camera’s.

USB webcams
De goedkoopste oplossing is het gebruiken van de interne webcam van je laptop. Deze is zeer waarschijnlijk wel van mindere kwaliteit dan een USB webcam of HDMI camera, maar wel een mooie optie om mee te beginnen.

Naast de interne webcam kun je voor betere kwaliteit ook een externe webcam aansluiten via USB. Een externe webcam werkt meestal wat beter met weinig licht en heeft vaak ook een wat bredere kijkhoek. De beste webcam op dit moment qua prijs-kwaliteitverhouding is de Logitech C920 (~€65) en de opvolger Logitech C920s (~€90).

HDMI camera’s
In deze categorie is er heel veel mogelijk, van action cams tot camera’s met verwisselbare lenzen. Je hebt in ieder geval een camera nodig met een clean HDMI uitgang. Niet alle camera’s sturen namelijk het beeld ‘schoon’ door, soms krijg je ook alle informatie op het scherm door op de HDMI uitgang.

Ik ga nu alleen in op de camera’s met verwisselbare lenzen, omdat de kwaliteit van deze camera’s — zeker met weinig licht — vele malen beter is dan die van een action cam of webcam.

Er zijn 2 camera’s die ik wil aanraden: de Sony A5100 (~€350) en de Sony A6000 (~€450). De extra features van de A6000 (hot shoe, elektronische zoeker) zijn niet zo interessant voor streaming maar wel als je deze ook als fotocamera wilt gebruiken.

Tip: beide camera’s staan veelvuldig op Marktplaats voor prijzen vanaf ongeveer €200.

De lens die standaard wordt meegeleverd (16–50mm f/3.5–5.6) met deze camera’s is prima geschikt voor streaming. Mocht je een nog bredere hoek nodig hebben — vergelijkbaar met een action cam — dan kun je eventueel deze lens vervangen door de 7artisans 7.5mm f/2.8 fisheye lens ($139).

Naast de Sony A5100/A6000 camera heb je verder de volgende spullen nodig:

  1. Netadapter: de originele Sony AC-PW20 (~€90) of de kloon via AliExpress (~€15) — om de camera op netstroom aan te sluiten, de accu is namelijk in no time leeg
  2. HDMI kabel: van micro HDMI naar HDMI van bijv. 5 meter (~€10)
  3. Capturekaart: Elgato Cam Link 4K (~€130) — om het videosignaal uit je camera via de HDMI kabel in je computer te krijgen

NB: Kijk deze video voor de juiste instellingen voor een schoon HDMI signaal op de Sony A5100/A6000: https://www.youtube.com/watch?v=p6u2OBbDq18


Welke software heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende programma’s om mee te streamen, maar de meest gangbare (en gratis) software is Open Broadcaster Software, oftewel OBS.

Met dit programma zijn de mogelijkheden eindeloos, je kunt meerdere bronnen en lagen over elkaar heen gebruiken, je kunt je eigen animaties gebruiken voor overgangen, er zit een volledige audiomixer in en ga zo maar door. Een volledige beschrijving van de werking van OBS wordt te uitgebreid om hier te behandelen, dus ik hou het voor nu even bij de basis.

OBS

Om een webcam of HDMI camera te kunnen gebruiken in OBS heb je een scene nodig met daarin een Video Capture Device als source. Wanneer je een Video Capture Device toevoegt aan de scene krijg je als het goed is het camerabeeld te zien in OBS.

Voor betere geluidskwaliteit bij het streamen van bijvoorbeeld DJ sets raad ik aan om een externe geluidskaart te gebruiken, bijvoorbeeld de Focusrite Scarlett 2i2 (~€160).

De volgende OBS instellingen zijn belangrijk om te bekijken:

  • File > Settings > Audio: bij Devices kun je kiezen welke apparaten je wilt gebruiken om te streamen. Bij Desktop Audio kun je alles op Disabled zetten (anders komt al het geluid wanneer je bijv. Chrome opent ook op de stream terecht) en bij Mic/Auxiliary Audio selecteer je je externe geluidskaart.
  • File > Settings > Video: de Base Resolution en Output Resolution kunnen beiden op 1920x1080 en de FPS Value kan op 25, dit is meestal hetzelfde als wat er uit de camera komt.
  • File > Settings > Stream: hier kies je waar je heen wilt streamen, bijvoorbeeld Facebook Live. De Stream Key kun je vinden op https://www.facebook.com/live/create.

Dan is er nog een belangrijk scherm in OBS voor wanneer je problemen hebt. Deze is te vinden onder View > Stats:

OBS Stats

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van haperend beeld/geluid dan kun je dit scherm gebruiken om de oorzaak te vinden.

Veel voorkomende problemen zijn:

  • Streamen via wifi kan voor dropped frames zorgen. Beter is het om een netwerkkabel op je laptop aan te sluiten. Als je geen netwerkpoort hebt dan zijn hier adapters voor te koop.
  • Wanneer je last hebt van rendering lag dan kan je grafische kaart het niet aan. Dit kan vooral gebeuren op oudere computers of met complexere scenes.
  • Encoding lag ontstaat wanneer de CPU niet snel genoeg is. Wanneer de resoluties ingesteld zijn op 1920x1080 kun je proberen deze te verlagen naar 1280x720. Bij laptops kun je hier ook problemen mee krijgen als de laptop te heet wordt, dan wordt namelijk automatisch de CPU snelheid verlaagd om de laptop af te laten koelen.

Op https://obsproject.com/wiki/ staan verschillende guides met meer informatie hierover.


Help! Mijn Facebook stream is afgekapt vanwege een copyright claim.

Facebook monitort realtime de audio van livestreams en kapt deze af wanneer er beschermd materiaal wordt uitgezonden, dit is niet te voorkomen. De muziekdatabase van Facebook is niet volledig, over het algemeen loop je met bekende muziek van een groot label meer risico dan bijv. een klein independent vinyl only label.

Het enige wat hier tegen helpt is rechtstreeks toestemming krijgen van contenteigenaren (bijv. Universal, Sony, Warner) en je Facebook pagina door hun laten ‘whitelisten’, maar dit is voor een beginnende streamer meestal geen optie.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade