Olimpiáról beszélgetni gyengeség — De miért írtam mégis alá?

Minden bizonnyal összegyűlt a szükséges számú aláírás ahhoz, hogy kiírásra kerülhessen a népszavazás a 2024-es budapesti olimpiát illetően. Ezzel van tele a sajtó, a facebook feedem meg az ismerőseim boldog hozzászólásaival. Nem akarom elrontani a bulit, hiszen ez egy vitathatatlanul komoly siker, hogy egy demokratikus hagyományokkal kevéssé megáldott országban sikerült a főváros választásra jogosult lakosainak 19%-át rávenni arra, hogy írják alá a népszavazási kezdeményezést. Ugyanakkor a helyzet értékeléséhez nem érdemes elvonatkoztatni a szituáció kontextusától.

A kontextus pedig az, hogy a főváros (természetesen a kormánnyal a háta mögött), pályázott a 2024-es olimpia rendezési jogáért. Nem megnyerte a jogot, hanem pályázott. Ennek a jelentősége kettős: egyrészt a pályázat ténye nem jelent semmilyen garanciát a sikerre, az a döntés, hogy hol lesznek a játékok, a kormány döntési hatáskörén kívül esik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt róla, másrészt meg kevesen lehetnek meggyőződve arról, hogy mennyire elszántan próbálkozott a főváros (illetve a kormány), mennyire volt komoly ez a szándék. Zárójelben azt is meg merem kockáztatni, hogy nem számít, mennyire gondolták komolyan, hiszen Párizst meg Los Angelest kellene megverni, és ilyen távolságból nézve nem biztos, hogy meg lehet különböztetni Budapest félgőzzel próbálkozását Budapest teljes gőzzel próbálkozásától.

Amit itt a főváros (illetve a kormány) valószínűleg fel akart mutatni, az nem a budapesti olimpia, hanem az, hogy “legalább mi próbálkoztunk”. Hiszen a Fidesz által kisajátított és tovább torzított, kisebbségi komplexussal küzdő nemzeti identitásnak szüksége van az ilyen visszacsatolásokra, hogy mi legalább megpróbáltuk, Los Angelestől vagy Párizstól kikapni nem szégyen. Sajnos azt nem látják, hogy ilyen pitiáner, szükségtelen faszméretversenyekben részt venni egyszerre fölösleges és szégyenletes — abban az esetben pedig különösen, ha nincs mivel versenyezned. Annak a nem-látása is elég szomorú, hogy az a nemzettudat gyenge és törékeny, aminek a fenntartásához ehhez hasonló önáltatásokra van szükség.

Ez az a kontextus, amiben összegyűlt a megfelelő számú aláírás az önáltatással szemben. Amennyiben elfogadjuk az önáltatás önáltatás mivoltát, akkor a következő logikus lépés az azon való gondolkodás, hogy miért is kell valami olyasmi ellen népszavazást tartani, ami nem valóság? Talán azért, mert nincs jobb téma, egyszerűen bele lehet kapaszkodni, és csapást mérni. Számomra csak az nem világos, hogy milyen irányba történik a csapásmérés, de ennek a kérdésnek a boncolgatása ráér, hiszen az ellenzéknek megbocsátható, hogy árnyékra vetődik, illetve hogy egy ilyen fiatal kezdeményezés, mint a Momentum, nem feltétlen tudja még megkülönböztetni egymástól a fontos és nem fontos dolgokat. Ez önmagában elég bonyolult feladat, kevesen (ha egyáltalán valaki) képesek rá az egész ellenzékből. Az olimpia az én véleményem szerint nem fontos dolog, túl sok a kockázat és a kontrollállhatatlan tényező ahhoz, hogy a főváros (illetve a kormány) komolyan beleálljon, hiszen ha politikai kérdéssé emelné a Fidesz, akkor el lenne várva tőlük az olimpiarendezés, ami meg anélkül nem lesz, hogy megnyernék a pályázatot, a pályázat megnyeréséhez pedig náluk nagyobb gengsztereket kéne elverni (a reprezentatív jellegű gigaberuházások és az élsport találkozása világszerte magában hordozza a korrupció lehetőségét, és a rendezési jogok elosztása sem feltétlen fair, átlátható szempontok alapján történik). Ebben pedig nem jók, jobban szeretnek a többi gengszterekről spicliskedni a főgengszterekenek, ha lehet, többféle gengsztert egyszerre kiszolgálni — amennyiben mégis beütne a ménkű, és véletlenül megnyernénk a rendezés jogát, az sem a nemzethalállal lenne egyenlő, csak egy n+1-edik rossz döntés lenne. A rendezéshez szükséges összeget is biztos szívesen kölcsönözné egy-két jó barát, nem is kellene új számlát nyitni, csak hozzáírni a többihez.

Ha így tekintjük ezt az eseménysort, akkor sajnos egyáltalán nem egyértelmű, hogy a Fidesz valódi vereséget szenvedett. Igazi vereséget az egész hacacáré fölöslegességének, a Fidesz által felépített nemzeti idetintás törékenységének a megmutatásával lehetne rá mérni, ám ezt a koncepciót kimondottan nehéz lefordítani a mindennapi politika nyelvére. Viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy létrejöjjön egy olyan ellenzéki narratíva a Fideszről, ami nem kizárólag a korrupcióval támadja, hanem ennél pontosabban magyarázza a Fidesz bűneit, ami pedig szükséges ahhoz, hogy a magyar politika kimozduljon a holtpontról.

Annak ellenére, hogy az olimpia rendezést valószínűleg nem gondolták komolyan, és a népszavazási kezdeményezés nem mért igazi vereséget Fideszre, helyes dolog volt aláírni. Egyszerűen azért, mert a népszavazási kezdeményezés, mint a politikai véleménynyilvánítás eszköze egy méltatlanul keveset használt, demokratikus eszköz, és a Momentum ezt az eszközt ismét a köztudatba emelte. Megmutatta, hogy hatalmas pártadminisztráció, végtelen források, tapasztalat és politikai vízió nélkül is lehet sikeres, demokratikus eszközökkel operáló kampányt csinálni. Talán ez a siker abban is segíteni fog, hogy az ellenzéknek sikerüljön túllépnie az évek óta domináló, messiásváró állásponton, és belátnia, hogy mindenkinek hozzá kell tennie a saját, kis hozzájárulását egy jobb ország felépítéséhez, mert nem fog maholnap megérkezni egy olyan erő a semmiből, ami képes lenne földindulásszerű vereséget mérni a Fideszre.