Η Κατσίκα του Γείτονα Ψόφησε.

του Νίκου Τσιρογιαννίδη

Όπως είπα και στον φίλο μου που μου ζήτησε να πάρω θέση για την τωρινή κατάρρευση - συγγνώμη, “κατάσταση” της Ελλάδας - πολιτικογράφος δεν είμαι και οι γνώσεις μου οικονομικών είναι στην καλύτερη στοιχειώδεις. Αυτό είναι κάτι που ισχύει πλήρως κατ’ επιλογή μου καθώς τα ενδιαφέροντα μου επικεντρώνονται σε επιστημονικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις της απόλυτης αλήθειας και όχι σε ανούσια ανθρώπινα σκευάσματα όπως η οικονομία και τα πολιτικά συστήματα. Ναι, πολύ αλαζονικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ καλό για να σπαταλήσω χρόνο και φαιά ουσία για όλα αυτά. Έχω σχηματίσει κάποιες προσωπικές απόψεις και κάποια ‘πιστεύω’ (αρκετά τεκμηριωμένα νομίζω) όμως αυτό σταματάει εκεί. Ουδεμία διάθεση έχω να διαδώσω τις ιδέες μου και να προσηλυτίσω κόσμο. Και εδώ και πολύ καιρό όσο δεν ενοχλούσα τα προαναφερθέντα συστήματα δεν με ενοχλούσαν κι αυτά. Είχα στο κάτω κάτω την τύχη να μην έχω γεννηθεί στη Βόρεια Κορέα αλλά σε ένα δημοκρατικό σύστημα όπου ο σοφός επιούσιος λαός αποτελούμενος από 11 εκατομμύρια απογόνους του Περικλή και του Αριστοτέλη επέλεγε τους σωστούς εκπροσώπους ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πόσος καιρός έχει να περάσει τετραετία ανάμεσα σε βουλευτικές εκλογές μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή).

Όλα ωραία και καλά (σίγουρα όχι αλλά συγκριτικά με το πιθανό άμεσο μέλλον…) λοιπόν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα όπου ο Τσέπρας (αποφάσισα να τον αποκαλώ έτσι, φαντάζομαι θα ηδονίζεται ιδιαιτέρως με την παρομοίωση, επίσης χωρίς ‘κύριος’ για να μην του φθείρω το street cred) εκμεταλλεύτηκε αισχρά το αρχίδιον εξουσίας που σχεδόν εκβιαστικά έλαβε από τον ελληνικό λαό πριν 5 μήνες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά σε ένα πολιτικό σύστημα που δουλεύει με εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού η μόνη δουλειά αυτών των εκπροσώπων δεν είναι να παίρνουν αποφάσεις; Ε ο Τσέπρας θεώρησε καλή ιδέα να αναλάβει ο ελληνικός λαός τις υποχρεώσεις του και ανακήρυξε ένα πλήρως αντισυνταγματικό δημοψήφισμα. Στο κάτω κάτω η κυβέρνηση αποτελεί μέρος του δημοσίου τομέα και θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να παράγει έργο. Το τι υποστηρίζει η φασιστερή κυβέρνησή του, το ότι τύπωσε πρώτο το ‘όχι’ και το τι θα ψηφίσει ο μέσος Έλληνας που οι γνώσεις του στην Αγγλική περιορίζονται στο ‘yes hello’ για το ‘reforms for the completion of the current program and beyond’ και το ‘preliminary debt sustainability analysis’ αν τελικά γίνει το δημοψήφισμα δε με αφορούν. Δεν μπορώ να μου επιτρέψω να με αφορούν, αρχικά διότι θέλω να πιστεύω πως όλα αυτά αποτελούν ένα χαζό παιχνίδι PR από τον ανίκανο επαγγελματία πολιτικό Τσέπρα και τα πιόνια του για να ρίξει την ευθύνη στο λαό όταν τελικά κάνει το αυτονόητο και υποκύψει στις απαιτήσεις της Ευρώπης, οι οποίες παρεπιπτόντως είναι να τηρήσει τη συμφωνία την οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του δέχτηκαν το Φεβρουάριο. Και όλα αυτά γιατί ο νούμερο ένα στόχος είναι να επανεκλεγεί όταν έρθει η ώρα - δε γίνεται να στραπατσάρει την επαναστατική εικόνα του. Αυτός κονταροχτυπήθηκε με την Ευρώπη, εμείς οι υποταγμένοι Έλληνες επιλέξαμε να ξανασκύψουμε το κεφάλι.

Αλλά συγγνώμη, προτρέχω. Αυτή είναι η πρόβλεψη μου για τη μέρα μετά το ‘ναι’. (Δεν αποκλείω και το σενάριο συνωμοσιολογίας να μην καταμετρηθούν καν οι ψήφοι και να μας ενημερώσει πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι ακολουθεί). Στο ευχάριστο σενάριο που αποφύγουμε το δημοψήφισμα βεβαίως πάλι θα παρουσιαστεί ως ήρωας καθώς θα έχει καταλήξει σε μια απειροελάχιστα καλύτερη συμφωνία, αφού ο ηρωικός ελληνικός λαός τρόμαξε τους Ευρωπαίους καταπατητές της δημοκρατίας… Σε αυτό το σημείο να τονίσω, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, πως αν είχα την ευκαιρία να ψηφίσω θα ψήφιζα ‘ναι’. Γιατί; Γιατί οι ιδέες μου και η προσωπική μου εκτίμηση της κατάστασης εκεί με οδηγούν. Και δεν έχω τίποτα εναντίον όσων τεκμηριωμένα και επειδή το επέλεξαν με αντίστοιχη συλλογιστική πορεία θα ψηφίσουν ‘όχι’, ούτε διάθεση να τους αλλάξω γνώμη. Έχω πολλά εναντίον του Τσέπρα που ως κάτοικο εξωτερικού με θεωρεί κατώτερο πολίτη και δεν μου επιτρέπει να ψηφίσω και έχω πολλά περισσότερα εναντίον όσων θα ψηφίσουν ‘όχι’ για τους πιο ηλίθιους λόγους.

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα σύντομο κείμενο που εξηγεί απολύτως λογικά πως το ‘όχι’ είναι η μόνη σωστή επιλογή καθώς ‘ναι’ θα ψηφίσουν οι Μπόμπολας, Αλαφούζος, Πρετεντέρης, Darth Vader και Saruman. Συγγνώμη ξανά αλλά πόσο ηλίθιος πρέπει να είσαι για να βασίζεις σε κάτι τέτοιο την επιλογή σου; Είναι εξίσου λογικό με το να ισχυρίζεσαι πως δε θες να γίνεις vegetarian γιατί ήταν και ο Hitler. Ας καθίσει ο καθένας να σκεφτεί πραγματικά τι σημαίνει μια Ελλάδα χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης και με ένα τραγικά υποτιμημένο δικό της νόμισμα. Δεν μας ρωτάνε αν πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του IMF και να μπούμε στο μνημόνιο. Αυτά έχουν γίνει, ασχέτως με το αν έπρεπε ή όχι, και δεν αλλάζουν. Αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να υποστηρίζετε το ‘όχι’, go ahead, it’s your funeral. Αλλά παρακαλώ και ξανατονίζω, καταλήξτε σε μια επιλογή μετά από συνειδητή σκέψη, όχι με τη λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Κι ας είναι κλεμμένη/αγορασμένη με φοροαπαλλαγές και χρήματα από εμπόριο οπλων-ναρκωτικών-πορνείας, μην ξεχνάτε πως αυτοί οι ‘δαίμονες’ που πάτε να κυνηγήσετε και να χτυπήσετε είναι εξασφαλισμένοι ό,τι και να γίνει. Ας κοιτάξει ο ζηλόφθονος τεμπέλης Έλληνας για μια φορα τον εαυτό του και μόνο και όταν όλα πάνε καλά και ξεφορτωθούμε την αιμορραγία του τραγικού δημοσίου μας τομέα τους κυνηγάμε κι αυτούς. Και κάπου εδώ το κείμενο μου παίρνει διαστάσεις επιστημονικής φαντασίας οπότε ας σταματήσω και ας κλείσω με μια ευχή…

Μακάρι να καταφέρω να πάρω αμερικανική υπηκοότητα ώστε να κάψω το ελληνικό μου διαβατήριο μπροστά στο Σύνταγμα - η τοξική σχέση με αυτή τη χώρα με έχει εξαντλήσει και θέλω διαζύγιο.

Και τώρα σπουδαίε Έλληνα χριστιανοτσολιά που με μίσησες επειδή διαφωνώ μαζί σου μπορείς να με κράξεις και να με σταυρώσεις ελεύθερα. Όπως είπε και ο Τσέπρας, δικό σας.

Υ.Γ. 1: για όσους χαχανίζουν,

ἀρχίδιον: το θλιβερό, ανάξιο υπούργημα, μια διοικητική θέση που δεν λογαριάζει κανείς

Υ.Γ. 2: καθώς ολοκληρώνω το κείμενο μου και ώρα χτυπάει 2 παρά το πρωί στην Ελλάδα η ακόλουθη ειδοποίηση εμφανίζεται στο κινητό μου από το CNN:

‘Greece becomes first developed economy to default to the IMF after missing $1.7 billion payment.’

‘developed’…

Like what you read? Give Mike Damkalidis a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.