Infolaiset Etelä-Afrikassa: Taistelu koulutuksen puolesta

Suomessa osallistuin taannoin opintotuen leikkauksia vastustavaan opiskelijoiden mielenosoitukseen. Tajusimme kavereideni kanssa matkalla bussissa istuessamme, että siellähän pitäisi olla jotkut kyltit ja iskulauseetkin vielä. Kävimme hakemassa K-marketista tyhjiä banaanilaatikoita, ostimme tusseja ja teimme mielestämme äärimmäisen nokkelat “Äiti lähetä rahaa!” -kyltit. Marssimme tuhansien opiskelijoiden kanssa Senaatintorilta Eduskuntatalolle. Eduskuntatalon portailla pääsin Höblän haastateltavaksi ja kerroin viisaita mielipiteitäni koko (ruotsinkieliselle) kansalle. Se oli melkoista meininkiä se. Siinä kuitenkin painittiin vähän eri sarjassa kuin Etelä-Afrikassa.

Lokakuun puolivälissä eteläafrikkalaiset yliopistot julkistivat lukukausimaksunsa vuodelle 2016. Maan hallituksen päätösten seurauksena lukukausimaksuja korotettiin useassa yliopistossa yli 10 % vuoteen 2015 verrattuna. Näin suuri korotus on monelle opiskelijalle liikaa ja tarkoittaa käytännössä sitä, että monella opiskelijalla ei ole enää varaa opiskella ensi vuonna. Opiskelijat olivat tottakai tyytymättömiä tilanteeseen ja alkoivat osoittamaan mieltään eri yliopistoissa, näkyvimmin Stellenboschin ja Witwatersrandin yliopistossa. Näistä yliopistoista mielenosoitukset levisivät muutamassa päivässä koko maanlaajuisiksi #FeesMustFall-tunnuksen alaisuudessa. CPUT:hen mielenosoitukset levisivät kaksi viikkoa sitten tiistaina.


Olen tavallisena tiistaina varhain aamulla piirtämiskurssin piirtämiskokeessa. Joudun kuitenkin poistumaan kokeesta hetkeksi toiselle puolelle kampusta tapaamiseen erään professorin kanssa. Kun tulen noin tunnin jälkeen takaisin luokkahuoneeseemme, ketään näy enää missään — vain keskeneräiset piirrustukset odottavat yksinäisinä pöydillä. Menen luokan ulkopuolelle, jossa vartija huomaa minut ja tulee luokseni pikaisella askeleella. Hän kehottaa minuakin menemään kotiini, koska koulun vartijat eivät voi enää taata opiskelijoiden turvallisuutta kampuksella. Mitä täällä tapahtuu?

Luokkamme WhatsApp-ryhmään tulee kyselyä siitä ovatko kaikki kunnossa. Joku kiroilee ja purkaa aggressiotaan. Toinen kysyy, että tietää kukaan minne vaihtari-Mikko katosi luokasta ja onko hänellä kaikki ok. Kerron olevani kunnossa ja näppäilen kysymyksen “Mitä tapahtui, missä kaikki ovat?” Vastauksena minulle kerrotaan, että mielenosoittajat olivat yhtäkkiä tunkeutuneet luokkahuoneeseemme ja vaatineet opiskelijoita lopettamaan kokeen teon sekä poistumaan kampukselta. Mielenosoittajilla oli ollut mukanaan mukanaan keppejä ja osa oli peittänyt kasvonsa kommandopipolla. He ottivat yhteen opiskelijakavereideni kanssa ja osalta luokkalaisistani oli revitty paitoja päältä. Osa oli saanut päälleen kananmunia.

Erään luokkalaiseni ottamaan videota mielenosoittajien tunkeutumisesta luokkahuoneeseemme. Itse en siis ollut enää paikalla kun tämä tapahtui.

Lähdemme Joelin kanssa kampukselta kahvilaan, jossa on toimiva netti ja seuraamme tilannetta. Tarkkailemme WhatsAppia ja paikallisia uutissivustoja. Joku postaa kuvan, jossa näkyy Witswaterstrandin yliopistolla kaadettuja autoja. Kun kysyn WhatsAppista, uskallanko mennä kotiini kampuksen opiskelija-asuntolaan, kaksi luokkalaistani lupautuu välittömästi majoittamaan minut, jos en halua mennä kotiin. Kuitenkin asuntolassa pitäisi olla turvallista, mielenosoittajien tavoitteena on vain estää yliopistojen toiminta eikä häiritä opiskelijoita kotonaan.

Päätän mennä takaisin asuntolaan, kyseessä on kuitenkin kotini. Kaikki vaikuttaa illalla rauhalliselta, kyselen kämppiksiltäni mitä he ajattelevat tilanteesta ja ovatko he osallistumassa mielenosoituksiin. Yksi sanoo, että tietenkin vastustaa lukukausimaksujen korotusta, mutta ei halua osallistua mielenosoituksiin. Hän vitsailee, että olisi kauheaa, jos hänen äitinsä ja siskonsa näkisivät hänet barrikadeilla televisiossa. He kyselevät myös minulta millaisia mielenosoitukset Suomessa ovat. En oikein osaa vastata. Minulle selviää, että huomenna keskiviikkona järjestetään koko Etelä-Afrikan laajuinen mielenosoitus, jolloin kaikki yliopistot sulkevat ovensa. Osa asuntolan opiskelijoista on osallistumassa, osa ei.

Mietin vain, että toivottavasti saan olla rauhassa kotonani. Vaikka koulutus on mielestäni ehdottamasti taistelemisen arvoinen asia, ei mielenosoittajiin liittyminen tunnu luonnolliselta. En halua osallistua mielenosoituksiin vieraassa maassa, jossa en ymmärrä poliittista kenttää tai lukukausimaksujen nostamiseen liittyvää tilannetta kokonaisuudessaan. Eivätkä kaverinikaan meinanneet osallistua. Lisäksi luokkamme tapahtumien perusteella mielenosoitukset voivat helpostikin äityä väkivaltaisiksi. It’s not my fight.


Keskiviikkoaamuna kello 07:00 herään huuteluun ja meuhkaamiseen huoneeni ulkopuolelta asuntolan käytävältä. Mielenosoitukseen menossa olevat opiskelijat riehuvat ja pyrkivät saamaan kaikki asuntolassa asuvat opiskelijat mukaan taistelemaan yhteisen asian puolesta. He hakkaavat ovia ja laulavat protestilauluja. Tunnen oloni uhatuksi omassa kodissani.

Mielenosoitukseen aamulla lähdössä olevat opiskelijat asuntolan käytävällä. Kannattaa laittaa ääntä kovemmalle.

Välillä mielenosoittajat katoavat muualle asuntolaan ja meteli taukoaa, mutta meininki kuitenkin jatkuu koko aamun. Viestittelen Joelin kanssa ja päätän, että haluan lähteä kampukselta evakkoon. Pakkaan reppuun parin päivän edestä tavaraa ja livahdan mahdollisimman huomaamatta kämpästäni Joelin autoon. Seuraavan yön vietän hostellissa Kapkaupungin keskustassa.

Aamun edetessä mielenosoitukset alkavat kampuksilla ja Kapkaupungin kolmen yliopiston opiskelijat marssivat yhdessä kaupungin keskustaan ja siellä parlamenttitalolle. Korkeakoulutusministeriä vaaditaan tulemaan esiin ja kohtaamaan tyytymättömät opiskelijat. Aggressiiviset mielenosoittajat onnistuvat murtamaan parlamenttitalon portit ja opiskelijat pääsevät rakennuksen sisäpihalle. Poliisi puuttuu tilanteeseen kyynelkaasulla, kumiluodeilla sekä tainnutuskranaateilla ja onnistuu ajamaan opiskelijat ulos parlamenttitalon sisäpihalta. Opiskelijat saavat lisää vettä myllyyn poliisiväkivallasta ja sosiaalinen media kuohuu #FeesMustFall-tägien siivittämänä.

Yliopistomme kampuksella poltetaan autonrenkaita sekä rikotaan ikkunoita ja muuta yliopiston omaisuutta. Tämä tapahtuu 50 metrin päässä kodistani.

Korkeakoulutusministeri tulee lopulta kohtaamaan parlamenttitalon monituhatpäisen opiskelijajoukon. Hän on jo eilen luvannut, että lukukausimaksuja korotetaan vain 6 % edellisen 10 %:n sijaan ja hän yrittää perustella väkijoukolle tätä päätöstä. Se ei riitä opiskelijoille. Väkijoukon huutelun vuoksi ministeri ei pysty enää jatkamaan puhettaan ja vetäytyy takaisin parlamenttitaloon.

— turvallisuustilanteen vuoksi yliopisto on suljettu maanantaihin asti ja kaikkia kielletään tulemasta kampukselle.

Mielenosoitukset jatkuvat torstaina ja perjantaina. Yliopistomme ilmoittaa sivuillaan ja Facebookissa, että turvallisuustilanteen vuoksi yliopisto on suljettu maanantaihin asti ja kaikkia kielletään tulemasta kampukselle.

Etelä-Afrikan presidentti puhuu opiskelijoille perjantaina. Tuhannet opiskelijat kerääntyvät Pretoriassa Union Buildingin eteen osoittamaan mieltään ja odottamaan presidentin puhetta. Tunnelma on jännittynyt ja opiskelijat odottavat ratkaisua. Presidentti on huolestunut opiskelijoiden tilanteesta. Puheen lopuksi hän lupaa lukukausimaksuihin 0 % korotuksen lukuvuodelle 2016 kuten mieltään osoittavat opiskelijat ovat vaatineet.

Närkästyneiden opiskelijoiden toiveet toteutettin useamman päivän mielenosoittamisen jälkeen eli loppu hyvin kaikki hyvin?

Ei ihan.

Poliittisesti aktiiviset opiskelijajärjestöt haluavat jatkaa mielenosoittamista tavoitteenaan ilmainen korkeakoulutus koko Etelä-Afrikkaan. Se on ollut heidän tavoite alusta alkaen ja se on heidän tavoite nyt. Lukukausimaksujen korotusten torppaaminen oli vain välietappi aktivisteille.

Alkuperäisten tietojen mukaan yliopistomme avaisi ovensa maanantaina, mutta sunnuntaina huhut mielenosoituksesta maanantaina leviää opiskelijoiden keskuudessa sosiaalisessa mediassa. Sunnuntai-iltana kello 22:18 yliopisto julkaisee tiedotteen, jonka mukaan yliopisto pysyykin suljetttuna mielenosoittajien tekemien uhkauksien vuoksi. Osalla opiskelijoista piti olla tenttejä maanantaina ja muina viikonpäivinä, nyt tentit jäävätkin ennaltamäärämättömään aikaan.

Opetuksen luvataan kuitenkin jatkuvan tiistaina ja niin se jatkuukin. Opiskelijat tulevat aamulla kouluun ja aloittavat luennot, tentit ja harjoitukset normaalisti. Kuitenkin kymmenen jälkeen CPUT:n toiselta kampukselta Bellvillestä lähetetään uhkaus, jonka mukaan joukko opiskelijoita on tulossa lopettamaan opetustoiminnan meidän kampuksellemme. Yliopisto lähettää nopeasti tiedotteen, jossa kehotetaan kaikkia pysymään kotonaan. Yliopisto pysyy suljettuna toistaiseksi.

Sillä viikolla ei tietääkseni Kapkaupungissa enää osoiteta mieltä, mutta opiskelijajärjestöjen johtajat käyvät tiukkaa keskustelua yliopiston johdon kanssa ehdoista, joilla yliopisto voisi jatkaa toimintaansa. Loppuviikosta opiskelijat ja yliopiston johto pääsevät yhteisymmärrykseen ehdoista. Ilmaista koulutusta ei luvata, mutta esimerkiksi helpotusta lukukausimaksujen kanssa tiukimmille oleville opiskelijoille järjestetään.

Luokkakaverini mukaan opiskelijoiden tavoite ilmainen korkeakoulutus on vielä kaukainen utopia Etelä-Afrikassa. Valtiolla ei olisi ikinä varaa siihen. Kaikki luokkalaiset tuntuivat kuitenkin haluavan maahan ilmaisen koulutuksen, he eivät vaan näe sitä kovin realistisena vaihtoehtona.

Tällä viikolla yliopisto on ollut auki maanantaista asti ja tilanne on normalisoitunut. Rakennuksissa uusitaan rikottuja ikkunoita ja asuntolassa siivotaan käytäviä, joita kukaan ei ole ollut lakaisemassa kahteen viikkoon. Opiskelijat pänttäävät kirjastossa yömyöhälle tentteihin. Elämä on taas raiteillaan.


Vaikka mielenosoitukset kampuksilla ovat ohi, kuohuu Etelä-Afrikan poliittinen kenttä edelleenkin. Oppositiopuolueet syyttävät hallituspuoluetta koulutuksen laiminlyönnistä ja argumentoivat tiukasti hallitusta vastaan [1]. Lisäksi #FeesMustFall-taistelu ja ilmaisen koulutuksen vaatiminen näyttää saavan kannatusta muuallakin päin maailmaa. Lontoossa oli tämän viikon keskiviikkona myöskin tuhansien opiskelijoiden mielenosoitus, joka äityi väkivaltaiseksi yhteenotoksi poliisin ja mielenosoittajien välillä [2]. Etelä-Afrikkalaisen median mukaan nämä Lontoon mielenosoitukset ovat kytköksissä paikalliseen tilanteeseen ja osa solidaarisuuden osoitusta — järjestettiinhän UK:ssa Etelä-Afrikan suurlähetystössä reipas viikko sitten oikea solidaarisuusmielenosoituskin [3 ja 4]. Nopealla vilkaisulla UK:n mediassa mielenosoitusta koskevissa uutisissa ei kuitenkaan ollut mitään mainintaa kytköksestä Etelä-Afrikan tilanteeseen.

Täällä opiskelijoiden mielenosoituksia on pidetty rauhallisina ja erityisen hienona piirteenä ollaan mediassa nähty se, kuinka tämä asia on yhdistänyt kaikki opiskelijat taustasta tai rodusta riippumatta. Ilmeisesti mielenosoituksissa oli esimerkiksi yleistä, että valkoihoiset opiskelijat marssivat etulinjassa kun poliisien kanssa otettiin yhteen [5]. Tämä siksi, että yleisesti paikallisten poliisien ajatellaan kohtelevan mustaihoisia paljon kovemmalla kädellä kuin valkoihoisia.

Poliisiväkivalta on saanut erittäin suurta arvostelua osakseen. Eräs saksalainen vaihto-opiskelija kertoi Joelille kokemastaan poliisiväkivaltatilanteesta UCT:n kampuksella. Mielenosoittajat olivat rauhallisesti laulaneet yhdessä ja istuneet maassa yliopiston pihalla. Yksi mellakkapoliiseista oli halunnut hajottaa tämän väkijoukon, ottanut esiin tainnutuskranaatin ja alkanut laskemaan alaspäin hitaasti 5… 4… 3… 2… jolloin hän oli heittänyt kranaatin väkijoukon keskelle aiheuttaen paniikin ja pakokauhun. Poliisit ovat tukeutuneet koviin otteisiin muuallakin maassa.

Poliisiväkivalta on puolestaan luonut oman vastareaktionsa. Kuvasta huomaa lisäksi kuinka WhatsApp toimii tiedonjakamisen välineenä ja viestit kiertävät kaverilta kaverille ilman joutumista valtamedian tietoon.

Vaikka rotujen yhdistymistä yhteisen asian eteen pidettiin mielenosoituksissa hienona asiana, niin ei tilanne kuitenkaan ole näin yksiselitteinen. Apartheidin jälkeisessä Etelä-Afrikassa mustaihoisten ja valkoihoisten välillä vallitsee edelleen valtava taloudellinen kuilu. Lukukausimaksujen korotuksen vastustus on asia, joka yhdistää kaikkia opiskelijoita, mutta se ei kuitenkaan näyttäydy kaikille samanarvoisena asiana. Eteläafrikkalaiset valkoihoiset ovat niin hyvin toimeentulevia, että lukukausimaksujen korotus ei vaikuta heihin juurikaan ja siksi he eivät koe asiaa voimakkaasti omakseen. Näin ainakin minun kaveripiirissäni. Sen sijaan suurimmalle osalle mustaihoisista opiskelijoista lukukausimaksujen korotus on elämän ja kuoleman kysymys: korotuksiin ei yksinkertaisesti vain ole varaa.

“Etuoikeutettujen” valkoihoisten käytös mielenosoituspäivänä herätti närkästystä mielenosoittajien keskuudessa.

Opiskelukavereistani, eli teollisen muotoilun opiskelijoista, 90 % on valkoihoisia. Luokkakaverini päättivät maanlaajuisten mielenosoitusten ollessa käynnissä ja koulun ollessa suljettuna ottaa “lomapäivästään” kaiken irti ja lähteä rannalle nauttimaan helteestä. Suurin osa mustaihoisista opiskelijoista oli tänä aikana kaduilla osoittamassa mieltään ja kohtaamassa poliisien väkivaltaisia otteita.


Jätän tällä kertaa ottamatta enempää kantaa politiikkaan ja pyrin vain raportoimaan sen, mitä olen nähnyt ja kokenut.

Tähän loppuun sanon vielä, että vaihto-opiskelu avartaa.

Kaikki tekstin tapahtumat perustuvat vain yhden henkilön subjektiiviseen kokemukseen tapahtumista ja en voi taata, että tekstissä ei olisi joitain asiavirheitä. Jos tekstissä on mielestäsi korjattavaa, niin laita minulle palautetta.

Lähteitä

[1] Oppositionpuolueen Democratic Alliance vastaus: https://www.facebook.com/video.php?v=10153276464838111&fref=nf

[2] Lontoossa järjestetty mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi: http://www.telegraph.co.uk/news/politics/11975489/student-protest-police-violence-latest-updates.html

[3] Etelä-Afrikkalaisen median uutinen Lontoon mielenosoituksista: http://citizen.co.za/852655/londons-feesmustfall-protests-start-video/#.Vjo5fXvq9CI.twitter

[4] Lontoossa järjestetty solidaarisuusmielenosoitus: http://citizen.co.za/831588/fees-must-fall-from-london/

[5] Aktivistin twiitti valkoihoisista opiskelijoista ihmiskilpinä: https://twitter.com/sofirstofall/status/656508897260384256

[6] Ylen uutinen mielenosoituksista: http://yle.fi/uutiset/poliisi_ja_opiskelijat_ottivat_yhteen_etela-afrikassa/8398083

Like what you read? Give Mikko Latva-Käyrä a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.