Analiza rada internet provajdera u Srbiji

[ Cena — Brzina — Ponuda — Utisci ]

Kratko i jasno, internet provajder je firma koja nam omogućava konektaovanje na internet. Svaki internet provajder ima različite pogodnosti za korisnike u vidu brzine, cene i kvaliteta usluge. U ovom tekstu ću porediti 5 najpopularnijih internet provajdera naše zemlje. Konačne utiske prikazaću tabelarno.

Izbor internet provajdera

Izbor se zasniva na najpopularnijim provajderima sa najviše pretplatnika.

1. Serbia Broadband [ SBB ]
2. KBC.net
3. Beotel.net
4. Orion
5. Telekom/mts

Ponude i paketi odabranih provajdera

Pre svega ću prokomentarisati [izneti ličan stav o provajderu ] a zatim prikazati sve pakete i cene navedenih provajdera, nakon toga sledi njihovo tabelarno poređenje. Pa da krenemo…

SBB

O SBB-u se u poslednje vreme priča sve najbolje. Pored toga što su njihove ponude iznad proseka, i usluge u vidu tehničke podrške nisu ništa lošije.

Kao što sam rekao, ovo je zaista iznad proseka. Čitavih 150Mb/s za 4000 dinara, po meni ovo je zaista povoljno, ali kome treba toliko velika brzina, zar ne? Dakle ovde je i osnovni internet paket Flathome S+ sasvim zadovoljavajuć sa download brzinom od 40Mb/s i uploadom od 2Mb/s. Ali naravno ništa ne može da bude tako sjajno, ako primetimo ovde je reč o paketima sa ugovorom od 2 godine. Pa šta? A šta ako nam se desi sledeća sitacija nezadovoljnog potrošača …

Od kada nam je SBB instalirao Wirelless internet modem imamo stalnih problema sa signalom. Konekcija nam se stalno gubi. Sbb je do sada poslao 5 tehničkih ekipa i promenili su 2 modema ali problem nisu rešili.
Konekcija se gubi na svakih 10 minuta, stalno zovemo SBB podršku oni svaki dan resetuju modem ali pomoci nema.

Dakle ništa nije idealno, to moramo da uzmemo u obzir. Isto tako ni jedan internet provajeder ne može da grantuje 100% ispravan rad interneta. Uvek je moguća neka greška koja se ne ispravlja tako lako. A šta je sa standradnim paketom bez ugovorne obaveze? Evo kako ona izgleda…

Cene su ostale iste, ali brzina interneta je drastično smanjena! Ovo ne važi samo za SBB, nego za svakog internet provajdera, skoro svaki internet provajder od korisnika traži ugovornu obavezu na određen vremenski period.

KBC.net

Konkretno o KBC.net internet provajderu ne znam mnogo ali ću zato ovde postovati neke komentare na njihov rad. Naravno za svakog internet provajdera možemo čuti i dobro i loše.

Ja sam korisnik evo sad će peti mesec valjda, imam samo reči hvale. Signal je odličan, antena na kući radi bilo kiša vetar ili led, nema problema. Ništa loše ne mogu da kažem za njih.

Bio sam pre 3 godine njihov korisnik i kad sam prešao na adsl preporodio sam se. Ne znam kakvi su sad ali onda sam večito imao preblema, znao sam sve brojeve njihove tehničke podrške napamet.

Paketi KBC.net internet provajdera…

Kao što piše, neophodno je potpisati ugovor na 24 meseca.

Beotel.net

Internet provajder koji je već 20 godina zastupljen na teritoriji Srbije. Kako navode na njihovom sajtu, reč je o prvom internetu u zemlji. Evo jednog pozitivnog komentara za ovog internet provajdera…

Već 3 godine imam ADSL 1.5Mb/s kod BeoTelNet-a i mogu vam reći da sam prezadovoljan, brzina varira nekad se popne i do 3Mb/s kako kad, ali nikad ne pada ispod 1Mb/s što je po meni odlično. Pre otprilike nedelju dana mi je crkao adapter za napajanje rutera, odmah u roku od 5 minuta sam dobio novi čim je ovaj u poslovnici kontaktirao “glavne” . Sve što piše u ugovoru je “zaključano” dakle nema povećavanja cena kako neki rade, ponekad kada ne stignem da uplatim internet čekaju me i do 15-og bez da gase ili smanjuju protok. Tako da za njih imam samo reči hvale…
ŽIVEO BEOTELNET- TO JE INTERNET

Evo i njihovog paketa…

U cenu je isljučen IPTV kao i mobilni internet. Ugovorna obaveza je na 24 meseca i odabran je paket koju nudi brzinu od 10Mb/s kako bi ga mogli kasnije tabelarno rangirati sa ostalim internet provajderima.

Orion

O ovom internet provajderu ima zaista dosta negativnih utisaka, ali i pored toga jedan je od vodećih provajdera naše zemlje, zašto? Marketing!

Stvarno su lopovi, namame te nekim “povoljnim akcijama” i onda kreće noćna mora, veći troškovi a sve lošija usluga i ne možete im ništa jer su se ogradili ugovorom da vam samo preostaje da ćutite, plaćate i trpite dok čekate kraj ugovora.

U navedenom komentaru jednog nezadovoljnog korisnika Orion provajdera upravo glasi moj naveden problem sa ugovornom obavezom. U tim situacijama su nam ruke svezane, rešenje se može jedino pronaći na sudu.

Telekom/mts

Definitivno najzastupljeniji internet provajder u Srbiji. Lično ga koristim već 5 godina i relativno sam zadovoljan njihovom uslugom. Početkom 2017. godine svim starim korisnicima koji imaju BOX paket [među kojima sam] su ponudili produženje ugovora uz dupliranje brzine interneta, ukupno 20Mb/s. Problem je što sam udaljen od centrale previše da bi se ta brzina ostvarila. Dakle ovde nije problem kod njih, nego je problem u samoj aDSL tehnologiji. Što je korisnik dalje od centrale to je brzina interneta manja. Evo i njihove ponude…

Tabelarni prikaz rezultata poređanja

U tabeli su internet paketi sa ugovornom obavezon od 24 meseca za svakog navedenog internet provajdera. Za prosek sam uzeo 10Mb/s protok interneta osim u slučaju SBB-a kome je najniža varijanta od 40Mb/s.

Jasno se vidi da je SBB-ov internet paket 4x veće brzine za gotovo istu cenu kao i konkurencija. Ali kako ne bi ja birao svog provajder favorita i dolazio do zaključka koji je najbolji, završiću ovaj tekst sa tim da je izbor internet provajdera kao lutrija. Nikada se ne zna da li će te imati tehničkih problema ili ne.