Koulutuksen pilipalisaatio
rouvaopettaja
436

Olipas mielenkiintoinen ja pohtimaan laittanut kirjoitus. Iso käsi rouvaopettajalle! Me täällä Uudessa-Seelannissa juuri paikallisten opettajien kanssa täydennyskulutuksessa tänään mietittiin kuinka perustella omia digitaalisia ja yhtöisöllisiä projektivalintoja, painottaen tarkoitusta (purpose) ja vaikutusta (impact). Kokeilin ihan vain ajatusleikkinä bussimatkan aikana kääntää tuota pilipalisaatiota päälaelleen. Mun päässä se voisi juuri nyt mennä vaikka näin:

1. Luokkaasi ei ole tuotu aktiivitaulua, mutta sinulta on kysytty tarvitsetko sellaista.

2. Jos sinulla on aktiivitauluun, siihen ei kuuluu kalliita lisävarusteita. Kehitys ja halvat lisävarusteet ovat kuitenkin tervetulleita oli kyse mistä vain laitteesta tai palvelusta. Tärkeintä on tuntea saavansa ajan tai rahan sijoitukselle vastinetta.

3. Laitteiden käynnistys on nopeaa. Jotta oppilaat pääsisivät käyttämään jotain tärkeää koululle hankittua sähköisen lisenssin palvelua, koneen käynnistämisen ja palveluun sisäänpääsyn välillä ei ole varmuuden vuoksi vähintään kolmea salasanakierrosta. Minä toivoisin että niitä olisi tietoturvasyistä kuitenkin ainakin yksi.

4. Tää oli mulle hankalin, tulkita kun voi niin monella tapaa. Sähköinen järjestelmä on otettu kunnassa käyttöön kehitysprojektina, ja vaikka projekti olisi julistettu valmiiksi, sinusta tuntuu siltä, että se on vielä alkutekijöissään.” Ilmeisesti enemmän agilea ja jatkuvampaa kehitystä? Tai ehkä oppilaita ja opettajia pitäisi osallistaa enemmän?

5. Sinua ei kielletä käyttämästä parempaa (ja ehkä ilmaista) palvelua tai laitetta, vaikka koulullasi on lisenssi ostettuna johonkin muuhun. Ja mietin, että viitaten vikaan kohtaan on kuitenkin sinun tai ehkä oppilaittesi vastuullasi perustella minkä takia se ilmainen laite tai palvelu on teillä käytössä? Me kokeiltiin juuri käyttää tätä CC lisensoitua rubricia apuna http://appricot.weebly.com/evaluating-apps.html kun huomattiin ettei perustella omia valintojamme aina tarpeeksi.

6. Hankittu laite ei juuri tarvitse huoltotoimenpiteitä, jos tarvitsee ne ovat nopeita. En ole varma kenen se vastuu pitäisi huoltamisesta kantaa, en oikein keksinyt käänteistä sille ettei kukaan kanna. Kuulin juuri viime viikolla lauseen “Tää chrome book tulee olemaan mun vika ikinä tarvitsema kone”, ja jään vierestä innolla seuraamaan näinkö se on!;)

7. Tiedät mitä kaikkia digitaalisia laitteita ja palveluita koulullesi on hankittu. Tosin se tuskin tapahtuu itsestään? Ehkä jaat ainakin omalta osaltasi tiedot siitä mitä ja miksi käytät? Ja toivottavasti ennen kaikkea oppilaat tietävät mahdollisuuksistaan? Itse haaveilen siitä että oppilaalla olisi oikeus omaan dataansa jatkossakin, jotta hän voisi näyttää myös muille opeille, työnantajille ja yhteistyökumppaneilleen mitä on itse tehnyt ja oppinut.

8. Kiinnostuksesi sähköisten välineiden käyttöön on huipussaan. Koululle ei ole hankittu paskaa tietotekniikkaa. Tää oli kieltämättä todella hauska ja näin sieluni silmin monen nyökyttelemässä! Itse en kuitenkaan ole vielä tavannut sellaista kehittäjää joka tekisi tahallaan paskaa tietotekniikkaa. Muistuttaisin kuinka tärkeää on antaa palautetta, ja muistaa että ihmiset niitä kehittää. Oppilaittenkin olisi tärkeää muistaa antaa palautetta! Ja täydellistä tietotekniikkaa ei ole olemassa, kun ei ole täydellisiä ihmisiäkään. Mutta kaikki voi kehittyä ja oppia! Jos tarttee siitä esimerkkiä, nii rouvaopettaja ei ole ollenkaan hullumpi. Itse diggaan kovasti siitä kuinka kirjoitat ja jaat oivalluksiasi!

9. Laitteiden tai palveluiden käytön aloittamiseen ei tarvita pohjalle monia koulutuksia, oli sitten kyse oppilaista, opettajista, vanhemmista tai muista ihmisistä. Ihmiset myös auttavat toisiaan, kehittävät ja jakavat yhdessä.

10. Tiedät minkä takia laite tai palvelu on hankittu. Ja osaat myös perustella plussat ja miinukset itse valitsemistasi palvelusta, maksuttomista tai maksullisista kaikille asianosaisille. Koska toivot että muut kysyisivät sinulta neuvoa päätöksissään, teet myös itse samoin.

Olipas hauskaa! Kiitokset rouvaopettajalle ajatusleikin mahdollistamisesta!