Ένα Start-up event που θα θέλαμε όλοι να συμμετέχουμε!

Πλέον οι φοιτητικές κοινότητες είναι πιο δραστήριες από κάθε άλλη φορά. Με χαρά βλέπουμε δράσεις που ξεκινούν φοιτητές, να συνεργάζονται με νεοφυείς επιχειρήσεις και να δημιουργούν κάτι δυνατό και κυρίως ελπιδοφόρο.

Μια τέτοια δράση είναι και το Start-up Europe Week που έλαβε χώρα στην Κρήτη τον περασμένο Φεβρουάριο με μεγάλη επιτυχία, μια δράση που οργανώνεται και συντονίζεται από τον Youth Entrepreneurship Club, έναν δυναμικό Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας με έδρα τα Χανιά.

Είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τον Βαγγέλη Γκέλμπουρα, μέλος του Youth Entrepreneurship Club και εθελοντή στο Start-up Europe Week. Μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του και φυσικά τις σκέψεις του για το μέλλον των νέων επιχειρηματιών.

Ο Βαγγέλης Γκέλμπουρας μέλος του Youth Entrepreneurship Club

Τι είναι αυτό που σε κάνει να θες να συμμετέχεις σε μια ομάδα όπως είναι ο Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας;

Όντας φοιτητής στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης έχω συνεχή και άμεση επαφή με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τόσο μονάδων όπως ένα μεγάλο εργοστάσιο, όσο και με μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις. Οπότε η ενασχόληση μου με το σύλλογο νεανικής επιχειρηματικότητας μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω επιχειρηματίες και γενικά άτομα που έχουν να μου προσφέρουν γνώσεις σε αυτούς τους κλάδους.

Γνώσεις όπως το πώς να στήσεις μια start-up επιχείρηση, τι πρέπει να προσέξεις και τι κινδύνους μπορεί να κληθείς να αντιμετωπίσεις καθώς και ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που πρέπει να θέσεις.

Επίσης, ένας σύλλογος σαν το Youth Entrepreneurship Club που διοργανώνει σε μηνιαία βάση σεμινάρια και events, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, και που δημιουργεί projects σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις να δουλεύεις σε μια ομάδα και να μπορείς να συνεργαστείς με άλλα άτομα, όμως εκπληρώνοντας αρμοδιότητες για τις οποίες είσαι μόνο εσύ υπεύθυνος, χωρίς να επηρεάζεσαι από τυχόν λάθη άλλων. Έμαθα λοιπόν να δουλεύω και ως μονάδα αλλά και σαν μέλος μια ομάδας.

Πως ήταν η εμπειρία του Startup Europe Week;

Είμαι μέλος του συλλόγου τους τελευταίους τέσσερις μήνες και πριν το Start-up Europe Week, είχαμε κάποιες δράσεις οι οποίες όμως ήταν πολύ μικρότερες. Οπότε ούτε είχα τόσο ενεργή δράση με το σύλλογο, ούτε είχα γνωριστεί καλά με τα υπόλοιπα παιδιά. Όταν ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την προετοιμασία του event ανέλαβα κάποιες ευθύνες που ήταν το έναυσμα να ασχοληθώ όλο και περισσότερο.

Στις τρεις πόλεις που διεξήχθη το event γνωριστήκαμε καλύτερα με τα μέλη και μέσω της συνεργασίας, κατά τη διάρκεια αυτού αλλά και σε εξωτερικές συναντήσεις, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ωραία παρέα, το οποίο έβγαινε προς τα έξω. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού ήταν η οργάνωση και η αποτελεσματικότερη συνεννόηση που αποκτούσαμε κάθε μέρα που πέρναγε.
 
 Τέλος, το Start-up Europe Week ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να οργανωθούν και να έρθουν σε πέρας τρεις διαφορετικές εβδομάδες, σε θεματολογία και σε δυσκολία, ημερίδες. Παρά την όλη κούραση και τα προβλήματα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια, καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα ωραίο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον κόσμο.

Ποια ήταν για εσένα η καλύτερη στιγμή του Startup Europe Week;

Μέσα στις ημερίδες και παράλληλα με τις ομιλίες, πραγματοποιούνταν κάποια workshops. Ένα από αυτά ήταν το “Day after tomorrow” που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν εξαιρετικά ο Κωνσταντίνος Πιπίνης και ο Δημήτρης Δημοσιάρης του συλλόγου Μindspace, των οποίων η βοήθεια, σε θέματα οργάνωσης και διεξαγωγής των events, ήταν πολύ σημαντική. 
 Στο workshop είχες να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση στην πόλη σου όπου εσύ και λίγα άτομα ακόμα είστε οι μόνοι επιζώντες, μιας καταστροφής, και πρέπει να χτίσετε μια κοινωνία, ώστε να μπορέσετε να επιβιώσετε, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν.
 Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες και οι σειρές, το workshop αυτό λοιπόν με έκανε να ταυτιστώ με χαρακτήρες κάποιων εξ αυτών. Επίσης σε αναγκάζει να αποκτήσεις ηγετικές ικανότητες και να δουλέψεις μέσα σε μια ομάδα με σκοπό να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ομάδα του Start-up Europe Week

Μετά από αυτή την εμπειρία τι θα συμβούλευες έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα;

Όπως προείπα, οργανώνοντας και υλοποιώντας με το Youth Entrepreneurship Club τα events αυτά, μου δόθηκε αρκετές φορές η ευκαιρία να συνομιλήσω με άτομα που έχουν χρόνια ενεργό δράση στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Μέσω των συμβούλων αλλά και των εμπειριών που μοιράστηκαν μαζί μου κατέληξα σε ένα συμπέρασμα. Όταν υπάρχουν ιδέες και πάνω από όλα όρεξη να τις αναπτύξεις θα έρθουν και οι επιτυχίες, μπορεί να αργήσεις να δεις αποτελέσματα και να αποφέρουν καρπούς οι κόποι σου ή ακόμα να αποτύχεις αρκετές φορές, όμως κάποια στιγμή θα ανταμειφθείς.

Like what you read? Give Millennial Makers a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.