Το μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο για να σε μεταφέρει

Minas Marios Kontis
4 min readJul 9, 2018

--

Μολονότι τα οφέλη της τέχνης είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα, αυτά μπορεί να τα απολαύσει μονάχα το άτομο που ενδιαφέρεται για αυτήν, ενώ ο τόπος έκθεσης της είναι τα μουσεία, δηλαδή συγκεκριμένοι εσωτερικοί χώροι. Αν, όμως, η τέχνη γίνει προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, τότε μπορεί σταδιακά να αναχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους…

Στο πλαίσιο της χρήσης του μετρό της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την πρόσβασης στη σύγχρονη και καινοτόμα τεχνολογία, προτείνουμε τη δημιουργία ενός ανοικτού μουσείου “ζωντανής” τέχνης (LivArt), σε ένα σταθμό του Μετρό, όπου κλασσικοί πίνακες προβάλλονται από οθόνες και αποκτούν ζωή και κίνηση.

The Starry Night, Vincent van Gogh

Η εφαρμογή της πρότασης προσφέρει ενεργά στον πολιτισμικό τομέα της πόλης, και διεκδικεί τη δημιουργία ενός αξιοθέατου παγκόσμιας πρωτοτυπίας, που θα ελκύσει Βαλκάνιους και Ευρωπαίους τουρίστες και επισκέπτες μετεπιβίβασης.

Η στάση ΔΕΘ ως κομβικό σημείο της εμπορικής ζωής, εξωστρέφειας, παιδείας και πολιτισμού, αποτελεί κατάλληλο μέρος για ένα ρηξικέλευθο και τολμηρό εγχείρημα.

“Μια έκθεσης τέχνης κάτω από τη Διεθνή Έκθεση.”

Προσδίδει μια καλλιτεχνική νότα στη συχνά μονότονη αναμονή στις αποβάθρες του μετρό, μετατρέποντας αυτούς τους καθημερινούς, τυποποιημένους χώρους σε μία νησίδα πολιτισμού, κάτω από την άσφαλτο. Κι έτσι, δημιουργείται ένα πρωτότυπο μουσείο που ανοίγεται σε ολόκληρη την πόλη και είσοδος σε αυτό είναι ελεύθερη.

Μεγάλες οθόνες και ψηφιακές εκτυπώσεις με οπίσθιο φωτισμό, με κινούμενα και ακίνητα έργα αντίστοιχα, τοποθετούνται στους δύο μεγάλους παράλληλους τοίχους, σε διάφορα σημεία στα ενδιάμεσα επίπεδα ή άνωθεν των συρμών.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ότι μέσω της καθημερινής ρουτίνας, χρήσης του Μέτρο, ο επιβάτης να εκτίθεται ξαφνικά σε ένα γεμάτο χρώματα και εικόνες θέαμα, καθιστώντας πιο ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη τη χρήση του μέσου.

Η ιδέα μπορεί να αλλάξει την ταυτότητα της δημόσιας συγκοινωνίας και της πόλης μας ευρύτερα, προτρέποντας τους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν την τέχνη μέσα από την καθημερινότητα τους και όχι μέσω περιστασιακών επισκέψεων σε μουσεία.

Με αυτό το τρόπο θα αναπτυχθεί μία νέα οπτική για την ανάπλαση του σταθμού και ταυτόχρονα ένα καινούριο αξιοθέατο για τη πόλη μας με βάρος στον πολιτισμό και τον τουρισμό, καθώς προφανές όφελος της προσπάθειας είναι ότι θα μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του χαρακτήρα και της αστικής αναζωογόνησης της Θεσσαλονίκης (city branding), δημιουργώντας ενισχύοντας το πολιτισμικό τοπίο της πόλης. Κεντρίζοντας, έτσι, το ενδιαφέρον επισκεπτών της πόλης, είναι επίσης πιθανή η βελτίωση της τοπικής οικονομίας, διαφημίζοντας, συγχρόνως, τη Θεσσαλονίκη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το κόστος του εγχειρήματος είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα αποτελέσματά του. Ο χρόνος υλοποίησής του είναι επίσης μικρός κάτι που το κάνουν πραγματικά εφαρμόσιμο. Ταυτόχρονα, δεν προϋποθέτει την αλλαγή των ήδη υπαρχόντων σχεδίων κατασκευής.

…όπως, λοιπόν, ένα σπουδαίο τραγούδι που ανακαλύπτεις σε προβληματίζει, σε ενθουσιάζει, σε αλλάζει με αποτέλεσμα να σκέφτεσαι «Πώς δεν το είχα ανακαλύψει νωρίτερα;», έτσι και η τέχνη βρίσκεται παντού, πρόθυμη να σου προσφέρει τον πλούτο της, αρκεί να την αναζητήσεις. Σε βοηθάμε σε αυτό.

Μαρουδή Γεωργακοπούλου, Μηνάς-Μάριος Κόντης

“Πολλοί, θεωρούν τις σκέψεις για αλλαγή στην πόλη παράλογες ειδικά όταν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μετρό. Κάποιος, όμως, έλεγε ότι αν, στην αρχή, μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν.

Η Αρχιτεκτονική Μελέτη εκπονήθηκε από του φοιτητές Μηνά-Μάριο Κόντη (Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Πα.Μακ.), Μαρουδή Γεωργακοπούλου (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ.), Στυλιανή Ακριτίδου (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ.), στο πλαίσιο project του HomeBody.gr .

Το LivArt είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή με πλήθος “ζωντανών πινάκων” στο Google Play!

--

--