copyright@mindflowjournal

講一下有關坦誠 @mindflowjournal

說說自己,學習身心靈之前,其實不是太了解自己係一個點樣嘅人。有些朋友聽到我講高我,能量,靈魂 ,意識創造實相(啊下年六月其中一個紋身正打算紋 Mind Over Matter),第一個反應係好奇怪我會突然有興趣兼付出咁多時間,第二個反應就係

「哦~即係心靈雞湯!」

有時我又好同意,因為道理係人人都懂,但其實要改變,的確係需要掌握一D方法。又回到呢篇文章第一句,人,其實平日生活之中,有無仔細聆聽自己心裡面嘅聲音?

「我敢講,我連仔細聆聽別人心裡面嘅聲音都無耐性」

以前我比較少說話,重聆聽。我一直以為我係一個少說話嘅人。直到今年為止,我發現其實我好多野講,原來我極度無耐性。

當你對自己開始坦誠,你會發現自己係一個點樣嘅人。

宇宙裡沒有巧合,每一個人喺你生命出現,每一個陪你走過一段路嘅伴侶,每一件遇到嘅小事,一定搵得出原因。所以我成日問自己點解,點解我會咁諗,點解人地會咁諗,我用左兩倍時間去思考同一件問題。

喺心理學角度,唔單止雙子座,其實每一個人都係雙重性格,清晰D講,應該話每個人顯現嘅人格特徵入面,其實都隱含左對立嘅一面。就如我上一篇你買到的是審美@mindflowjournal講,Steve Jobs公開話過Bill Gates無taste, 其實正正因為Steve Jobs以呢個行為抗拒緊自己內心嘅Shadow.

但係呢個內在心理過程係必須,差異只在於處理手法。呢個世界上最大嘅自由係一個人應該被允許成為佢自己,唔係要得到別人允許,主導權完完全全在於你自己。

做一個坦誠嘅人,做一個對自己100%坦誠嘅人。

(免費支持) 順手拍手5下留下足跡,小弟將獲得支持:)

KenKung@lazyoldlife

#9upper #最高境界係我講完自己都唔明 #繼續吹 #明就明唔明就黎明 #歡迎預約9up #身心靈 #mindovermatter #talktome #mindflowjournal#love #zen #hope #lifequote #quote #內在小孩 #higherself #osho

[沒有人對你的潛力,對你的真實,對你的存在感興趣。有些人認為他們所做的是愛,但他們真正所做的是破壞性的。而愛永遠都不是破壞性的。這個世界上最大的自由就是一個人應該被允許成為他自己]

-Osho