Färgglada jackor i ett myller av svart klädsel

Martin arbetar med tretton projekt samtidigt. Han har många tider att passa, men tycker jobbet är så roligt att han aldrig tittar på klockan. För snart fem år sedan hittade han arbetsproverna till Reklam & marknadsföring och efter det har inget varit sig likt.

Vi springer från hållplatsen till kontoret. Regnet slår i backen. Det tar ett tag för oss att hitta, men snart ser vi den välbekanta loggan. Start Communication. Hissen stannar på våning sex och en glad melodi drar igång. Att det är en reklambyrå vi ska in på är svårt att missa.

Något nervöst hänger vi av oss våra färgglada jackor i garderobsmyllret av svart klädsel. Vi är ju ändå inte copywriters än. Vi sätter oss ner. I väntan på en storslagen entré hör vi en röst och vänder oss om. Han heter Martin Johansson och jobbar som copywriter på reklambyrån Start Communication. För tre år sedan var han i samma sits som oss; en lite nervös Yrgo-student med en längtan i bröstet efter att skriva.

Varför valde du att bli copywriter?

”Jag visste faktiskt inte att det fanns ett yrke som hette copywriter förrän jag hittade arbetsproverna. Från början hade jag tänkt bli journalist och arbetade som frilansare i ett par år efter gymnasiet. Men det var svårt att få jobb och det kändes som det var ett yrke som var på väg utför. Så hittade jag arbetsproverna till Reklam och marknadsföring och tänkte: fan vad roligt! Tänk att man kan jobba med det här.”

Hur fick du jobb på Start?

”Jag gjorde min praktik här. Och efter det hade jag väldig tur. Bara fyra månader efter min praktik kontaktades jag av Start igen. Då skulle en av deras copywriters vara pappaledig och de behövde folk. Så då fick jag jobb här.

Praktik är verkligen den största möjligheten att få kontakter som senare kan leda till jobb. Hade jag varit här och sökt idag hade jag antagligen inte fått det. Det är så hård konkurrens, många duktiga kreatörer går utan jobb.”

Hur är det att arbeta här?

”Det är en väldigt god stämning. Det känns prestigelöst. Vi är inte så armbågiga av oss, utan vill mer ha en bra gemenskap. Det gör att det är så kul att jobba här. Alla är så engagerade.”

När är det som roligast på byrån?

”Det är när jag har haft en stor presentation, som jag har jobbat med intensivt, och den går väldigt bra. Då kan jag andas ut en stund innan jag börjar med nästa uppdrag.”

Varför har du det bästa yrket i världen?

“Det känns inte som att jag jobbar: jag tittar aldrig på klockan. Och det är väldigt kul att få skriva och hitta på idéer. Man har fritt ansvar hela tiden, det gör att tiden går väldigt snabbt.”

Martins tips till blivande copywriters:

Håll god stämning i klassen.

”Det tjänar ni på i längden. Jag har fortfarande kontakt med många ur min klass. Vi stämmer av texter med varandra och ställer frågor. Många blir nära vänner efter skolan och genom dem träffar man deras kollegor. Och plötsligt känner man många i branschen, vilket kan hjälpa dig senare.

Tänk på hur ni är mot dem jobbar med.

”Som ni redan vet är det en rätt utsatt situation när man presenterar en idé som man själv tror på. Och det är jätteviktigt att man inte får kritik tillbaka om ens idé var dålig. Håll en god stämning även om du är trött. Peppa varandra istället.”

Besök många reklambyråer innan ni väljer praktikplats.

“Försök och åka runt och besök så många byråer som möjligt. Ni har säkert hört det tusen gånger innan, men kontakter inom den här världen är den viktigaste och enklaste vägen in i branschen. Det är ju så att personlighet och inställning betyder mer än din portfolio, även om det så klart är viktigt med en bra portfolio. Det är ju i slutet av praktiken som du ska bygga din portfolio att söka jobb med. Jag kan känna att det blev lite mycket hets på portfolion innan man gick ut på praktik. Hade jag fått chans att göra om det idag hade jag satsat på två eller tre riktigt bra case, istället för att ha så många som möjligt. Det gäller att hitta vad byrån kommer ha nytta av.”

Våga ta kontakt med byråer redan första året.

“Det är något jag ångrar att jag inte gjorde när jag gick i ettan. Jag menar inte att du ska kontakta dem angående praktik, utan fråga om du kan få komma in på en lunch eller fika och bara snacka lite. Då har du ett litet försprång sen när ni ska söka praktik. Förhoppningsvis kommer personen ihåg dig.”

Fråga om möjligheten till jobb.

“Det kan vara bra att direkt när du söker praktik fråga om hur det ser ut med möjligheter till jobb på byrån. Om allt fungerar bra alltså. Eller är det så att de redan vet att de omöjligt skulle kunna anställa någon? Då tycker jag att det är schysst om man säger det till den som kommer och söker praktik. För det är ju ändå lite av målet med vår praktik — att få jobb efteråt. Men det är inte alltid som byrån vet om det.”

Martin Johansson

Studerade Reklam & marknadsföring på Yrgo mellan åren 2010 och 2012.

Praktiserade på reklambyrån Momentum och sedan på Start Communication.

Fick anställning på Start Communication i 2013.

Har jobbat med kunder som Estrella, Peab Bostad och PwC.

Är allergisk mot hund och katt.

Like what you read? Give Miranda Rendahl a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.