Hou van jezelf (?)

Hoe doe je dat van jezelf houden.

We lezen het overal op Facebook, Instagram en in bijna ieder tijdschrift. We moeten van onszelf houden. Wat is betekend dat van onszelf houden, ik bedoel het klinkt zo simpel.

Het zou eenvoudig moeten zijn van onszelf houden. Wees eerlijk als we niet van onszelf houden wie doet het dan?

En dat precies is de crux. Als we niet van onszelf houden wie doet het dan…

Het feit dat we verwachten dat een ander ons compleet maakt… gebrek aan eigenliefde

Het feit dat we verwachten dat een ander ons liefde geeft…gebrek aan eigenliefde

Het feit dat we verwachten dat een ander ons tijd en aandacht geeft…gebrek aan eigenliefde

Ik hoor je je adem inhouden en zelfs wat geïrriteerd worden (ogen rollen?) …Ja al deze verwachtingen getuigen van gebrek aan van jezelf houden.

Als we werkelijk van onszelf houden hebben we geen verwachtingen dat de ander deze leegtes vult. Dan zijn we compleet en gelukkig.

Zeker, je houdt van aandacht……maar je verwacht het niet

Zeker, je wilt je graag compleet voelen…maar je verwacht het niet.

Dus, de sleutel om te controleren of je van jezelf houdt is, om te kijken of je verwacht een ander je leegtes/tekorten opvult.

Zo eenvoudig? Het klinkt eenvoudiger dan het is. Wanneer we ons eigen gedrag nagaan zien we dat het eenvoudiger klinkt dan het is.

Terug naar de vraag, hoe houd ik van mezelf. Voor mij is het simpel gezegd dat ik mezelf behandel zoals ik wil dat anderen met me omgaan. Zoals ik met anderen omga.

Dit kan zijn dat ik een kop thee voor mezelf maak als ik het koud heb, de verwarming wat hoger zet wanneer ik het koud heb of mezelf wat leuks cadeau doe. Dit hoeven geen dure luxe cadeaus te zijn. Het kan een bloem zijn, een mooie kaars of een tijdschrift. Gewoon kleine dingen waarvan je geniet wanneer een ander deze aan je geeft. Je zult merken dat wanneer je jezelf zo behandelt, je dit niet meer van anderen verlangt. Je zult ervaren dat je het zelfs meer waardeert wanneer een ander iets voor je doet. En ervaren, dat wanneer je het niet verwacht op een bepaalde manier behandeld te worden, je dit eerder zult ontvangen. Wanneer de spanning of druk van het willen/eisen eraf is.

Dit is niet een uitgesproken druk of verwachting, de verwachting op zich is al belemmerend voor de ander.