Уилям Даунс и Франсис Джоунс (Хелзапопин, 1941 г.)

Да се учиш от старите клипове

3 урока, които получих

Суинг танците са бая стари. Има, няма на почти 100 години. Е, по-малко, но се усещат като 100. От онова време има останали доста клипове с танцьори, които по мое мнение са ненадминати до днес. Един от тях е Шим Шамът на Албърт Минс и Лиън Джеймс. Видеото е заснето в средата на миналия век и в него Ал и Лиън танцуват популярната Шим Шам хореография в техен оригинилен и автентичен вариант. Имах поставена задача да разуча в детайли клипа и да го пресъздам танцувайки колкото се може по-точно — от стъпките до духа и настроението. Беше нещо ново, беше трудно, беше мега яко. Ето какво научих:

1. Много е трудно да се опитваш да бъдеш някой друг. Но има скрита полза.

Докато изпълнявах задачата си, се бях фокусирал върху Ал (ваше ляво в клипа). В момента, в който започнах да имитирам движенията му, сякаш се сковах. Стъпките ги знаех, но съзнанието ми беше заангажирано с това да бъда някой друг, което веднага сложи бариера за танцуването ми. Все пак всеки следващ опит започваше да се усеща една идея по-добре. Така или иначе крайната ми цел не беше да копирам Ал едно към едно, а по-скоро да уловя есенцията на движението и танцуването му и да я реформулирам използвайки моето танцуване. Вярвам, че имитацията е първата крачка към това. Предизвиквам ви, опитайте!

2. Супер забавно е да разучаваш клипове.

Седя, гледам, превъртам, гледам, превъртам, паузирам, гледам, тануцвам, гледам, танцувам, танцувам, гледам, танцувам докато гледам. И така 2 часа. Супер забавно беше. В един момент започваш да виждаш толкова много детайли, ахваш и се чудиш как чак на петдесетото гледане си ги забелязал. И така купонът е безкраен!

3. Няма по-добро място за учене от източника.

Най-важният урок е този. Ако искате да станете наистина добри в нещо, учете се от извора — няма по-добро място. Тези хора са живели танца, пили са от джаза. Ритмите им са прецизни и силни, а в същото време телата им са гъвкави и въздушни — мечтата на всеки суинг танцьор. Игриви са, закачливи, оригинални, всеки със собствен стил. В крайна сметка ако искате да сте добри, правете като най-добрите.

Ал Минс и Лиън Джеймс танцуват Шим Шама

Видеа в Интернет много. Стари, нови — всякакви. Предизвикайте себе си и пробвайте да намерите вдъхновение от оригиналните танцьори. Гарантирам ви, няма да съжалявате и ще искате още! Опитайте и споделете в коментарите как е минало! Няколко идеи от мен в края на статията.

Разказах и на Дени за всичко това и двамата толкова много се запалихме, че решихме да стартираме курс, в който ще направим точно това — ще гледаме старите клипове и по-точно Шим Шама на Ал и Лиън и за 2 месеца ще преподадем танца. И тъй като сме с Дени, ще вкараме и степ. Със сигурност ще бъде много интересно! Курсът започва на 2 май. Повече инфо тук:

Ето и няколко любими мои стари клипчета.
Hot Chocolate — Whitey’s Lindy Hoppers with Duke Ellington
Count Basie with Jimmy Rushing — Sent For You Yesterday
Blues Dance 1950's