小心太太

呢套日劇既幾位主角,都係全職主婦,而第三集既主題,正中近日生活既事。

呢次講主婦被主婦欺凌。金句好多,有興趣知既不妨慢慢欣賞細味。
 其中我最喜歡既,有「被欺凌的痛苦,只有當事人才明白。」

早前家長朋友(佢係亞洲人)曾對我講過被佢班中家長無視一事,我也受著呢些無聊既對待,但上心程度較低,安慰朋友時也用了一種較正面既態度,希望佢可以儘快忘記。現在看,我既方法一定無用吧!

一直以來都覺得朋友係強者,其實呢次佢選擇離開,像表現軟弱,但我知呢種情況真係好難撐下去。同意主角話,不知道自身弱既人,才是最弱既人。

日本既情況和外國相似,社區小,而母親多數係全職留家主婦,狹小既空間中,再有不愉快既事,會無限放大,看不開,但係又難以逃避。唔係個個可以搬屋一走了之。如香港有工人去湊仔,應該可以免除呢些問題吧!只要無參加任何whatsapp group, 是非會少好多吧!

真的,知己再學習變強才是出路。

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.