Veracrypt Nedir?

Muhammed Murat Göktaş
6 min readApr 19, 2019

--

Veracrypt programı, Truecrypt programında güvenlik açıkları ortaya çıkması ve bunun üzerine desteğin kaldırılması sonucu, Truecrpyt programının devamı olma niteliğinde önemli bir dosya şifreleme programıdır.

Veracrypt, dosyalarımızı bir parola ile şifreleyerek korumaktadır ayrıca Flash bellek gibi harici cihazlarımızda da kriptolama işlemini yapabilmektedir. Mesela bu program sayesinde soygun, gasp vb. gibi kötü durumlarda bilgisayarımız başkasının eline geçtiğinde verilerimizi hala korumuş, varsa projelerimizi kötü niyetli insanlara kaptırmamış oluruz. Veracrypt çok güçlü algoritmalar ile korunan bir alan oluşturur ve bu korunan alana sanal bir sürücü olarak ulaşma imkanı sağlar. Veracrypt ücretsiz bir programdır ve bağış usulü çalışmaktadır. Önemli bir uyarı olarak, bizler koyduğumuz parolalarımızı aklımızda tutmamız lazım, eğer unutursak verilerimiz gider, verilerimize erişimimiz kopar.

Veracrypt Kurulumu

Veracrypt Windows kurulumunu anlatacağız.

Veracrypt kurulumu için öncelikle https://www.veracrypt.fr/en/Downloads.html bu adresten kurulum dosyasını indiriyoruz. Ardından inmiş olan kurulum dosyasına çift tıklayarak açıyoruz ve bizden izin istiyor “evet” deyip geçiyoruz.

Daha sonra kurulum sırasında kullanılacak dil seçenekleri geliyor. Bu kısımda Türkçe olmadığı için İngilizce’den devam ediyoruz.

Ardından lisans sözleşmesini kabul edip Next diyoruz.

Install seçeneğini işaretleyip Next diyoruz.

Programın bilgisayarımızda kurulacağı alanı seçip Install diyoruz.

Kurulum başarıyla gerçekleşti. Tamam butonunu tıklıyoruz.

Burada Veracrypt’e bağış için soruyor. Biz Finish butonuna tıklyoruz.

Bu uyarıda Veracrypt’in kullanım kılavuzunu okumak ister misiniz diye soruyor. Biz Hayır butonuna tıklıyoruz ve ardından Veracrypt kurulumumuz tamamlanmış oluyoruz.

Sıra geldi Dil seçeneğine.

Dil Seçeneği

Kurulum tamamlandıktan sonra Veracrypt’i açıyoruz. Program İngilizce olarak geliyor. İngilizce de devam edebiliriz ama Türkçe varsa Türkçe’ye geçelim.

Settings kısmından Language’ ye tıklıyoruz dillere bakmak için.

Programda Türkçe dil seçeneği mevcut bulunmakta ve bizde Türkçe seçeneğini işaretliyoruz. Bu şekilde dil ayarlarımızı da tamamlamış olduk.

Birim Oluşturma

Veracrypt bizlere iki çeşit şifrelenmiş birim oluşturma imkanı tanıyor, bunlar: Normal birim ve Gizli birim. Biz bu yazımızda Normal birim oluşturmayı anlatacağız. Normal birimler belirlediğimiz dosyaları, onlara erişmemiz için girmemiz gereken bir parola aracılığı ile korur.

Normal birim oluşturmak için Veracrypt uygulamamızı açıyoruz ve Birim oluştur butonuna tıklıyoruz.

Daha sonra “Create an encrypted file container” seçeneğini işaretliyoruz, yani şifrelenmiş konteynır dosyası oluştur diyoruz.

Burada standart yani normal birim oluşturmayı seçiyoruz. Alttaki seçenek ise gizli birim oluşturmak içindir.

Bu kısımda oluşturacağımız birimin konumunu belirliyoruz.

Birimimizi oluşturacağımız yeri seçiyoruz ve birimimizin adını “Birim” olarak belirliyoruz.

Kaydettikten sonra “Sonraki” butonuna tıklıyoruz.

Burada ise oluşturacağımız konteynırdaki dosyaları şifrelemek için seçenek kısmı vardır oradan istediğimiz şifreleme algoritmasını seçebiliriz. Zaten varsayılan olarak gelen şifreleme algoritması güvenilir olduğundan aynı şekilde bırakıp “Sonraki” diyoruz.

Burada oluşturacağımız birimimizin boyutunu belirleyeceğiz. Biz 5 MB olarak belirledik, burada önemli olan içinde ne kadar dosya koruyacağımız bunu dikkate alarak belirlemeliyiz ve ardından “Sonraki” dedik.

Bu kısım çok önemlidir. Burada kuvvetli bir parola belirlemeliyiz ve belirlediğimiz parolayı unutmamalıyız.

Eğer gerçekten kuvvetli bir parola belirlememiş isek bir uyarı mesajı alırız. Biz şimdilik “Evet” diyoruz.

Burada eğer dosya boyutumuzu 4 GB’den fazla belirlediysek FAT yerine NTFS seçmemiz daha uygun olur.

Veracrypt burada normal şifrelenmiş birim oluşturuyor eğer faremizi Rastgele Havuz yazan kısımda hareket ettirirsek birimi daha güvenli şifreler. Alt kısım dolduktan sonra biçimlendir diyoruz.

Birimimiz oluşturulmuştur.

Eğer başka bir birim oluşturmak istiyorsak “Sonraki” butonunu tıklayabilirsiniz. Biz “Çıkış” butonuna basıp çıkıyoruz.

Birimimiz görünüyor.

Birim Bağlama

Şimdi oluşturmuş olduğumuz birimi bağlamaya çalışacağız. Bir birimi bağlamak demek o birimi kullanıma açmak demek gibidir. Bu birim sanki bir flash bellek gibi görev yapar. Bu birimde kopyalama, yapıştırma, klasör oluşturma gibi normal yaptığımız işlemleri yapabiliriz. Bu birimi kullandıktan sonra, işimiz bitince sanki flash belleği çıkartıyormuş gibi bağlantısını kesip görünürlüğünü ortadan kaldırabiliriz.

Birim bağlama işlemleri aşağıda anlatıldığı gibidir.

Veracrypt’i açtıktan sonra bir sürücü seçiyoruz, biz A: sürücüsünü seçiyoruz. Ardından “Dosya seç…” butonuna tıklıyoruz ve oluşturmuş olduğumuz birimi seçiyoruz.

Birimi seçtikten sonra bağlamak için “Bağla” butonuna basıyoruz.

Bağla dedikten sonra bize daha önceden belirlediğimiz parola bilgisini soruyor ve giriyoruz.

Birimimiz başarılı bir şekilde bağlanmış oldu.

Bilgisayarıma gittiğimizde yeni bir A: sürücüsünün eklenmiş olduğunu görüyoruz. Artık korumak istediğimiz dosyalarımız bu sürücünün içine atabiliriz ve istediğimiz zaman kullanıp istediğimiz zaman bağlantısını kesip koruyabiliriz. Peki bağlantısını nasıl keseceğiz? Okumaya devam 🙂

Birimin Bağlantısını Kesmek

Bir birimin bağlantısını kesmek demek o birimi kullanamamak, onu kullanım dışı bırakmak demektir. Yine flash bellek örneğindeki gibi sanki bilgisayara takılı flash belleği çıkartıyormuşuz gibi diyebiliriz.

Bağlantı kesme işlemi aşağıda anlatılanlar gibidir.

Veracrypt’i açıyoruz ve bağlı olan birimin sürücüsünün üzerine tıklıyoruz. Ardından “Bağlanatı Kes” butonuna tıklıyoruz.

Butona tıkladıktan sonra tekrar bilgisayarıma gidiyoruz kontrol edelim gitmiş mi bağlantısını kestiğimiz sürücü. Bakıyoruz ki gerçekten de bağlantısını başarıyla kesmişiz. Birim bağlantısı da bu şekilde kesilir.

Bağlantısını kestiğimiz sürücüye tekrar ulaşmak için birimimizi tekrar bağlamak zorundayız.

Önemli bir not olarak, bağlantımızı kestiğimizden emin olmamız gereken durumlar var:

Bilgisayarımızı başıboş bıraktığımızda,

Bilgisayarımızı uyku moduna almadan önce,

Bilgisayarımızın çalınma durumu olduğu durumlarda.

Bir yazının daha sonuna geldik.

Sevgi ile kalın :)

Kaynakça

--

--