Інтерв’ю з CTO Daluka SIM-карти щодо інфраструктури геоданих

MoodDuck
5 min readNov 25, 2019

--

У Китаї є понад 2000 платформ управління логістикою, які організовують роботу 30 мільйонів водіїв вантажівок. Згідно з новими правилами, всі платформи управління логістикою повинні збирати геодані своїх контрактних вантажівок та зберігати їх щонайменше протягом трьох років. Це потрібно для зменшення відсотку ухилення від сплати податків компаній, які купують підроблені рахунки. Таким чином, податкові органи матимуть можливість перевірки того, чи справді цей чи інший завод витратили стільки, перевіривши геодані логістичної діяльності.

Цього разу ми провели коротке AMA-інтерв’ю з технічним директором SIM-картки Daluka Тянь Шаньчуань про те, як команда Goose Q пропонує дешеве і надійне рішення для платформ управління логістикою, щоб впоратися з новими урядовими правилами.

Дмитро: Привіт! Будь ласка, представтесь коротко. Що ви робили раніше, і за що ви відповідальні зараз?

Тянь: Привіт всім. Я – Тянь Шаньчуань, родом з провінції Хенань, місто Джишуй. Я технологічний лідер команди SIM-картки Daluka. Я розпочав роботу у 2012 році як стажист у WEME (зараз Goose Q), і я був розробником програмного забезпечення для розумних дзеркал. Минулого року я почав координувати back-end інтеграцію SIM-картки Daluka з China Unicom та іншими партнерами по екосистемі. Загалом мав прекрасний кар’єрний ріст: від стажиста до технічного директора.

AMA-інтерв’ю в головній Wechat групі

Дмитро: Будь ласка, коротко представте SIM-карту Daluka. Чи відрізняється вона від інших SIM-карт China Unicom?

Тянь: Daluka – це картка мобільного зв’язку, запущена спільно з China Unicom та Китайською федерацією логістики та закупівлі. Це недорога SIM-карта, пристосована для спеціалістів логістичної галузі(далекобійники, кур’єри тощо). Вона забезпечує безкоштовний трафік для більш ніж двохсот додатків для бізнесу та відпочинку. Зараз вона також поширюється на транспортні засоби міського транспорту та приватні автомобілі. Ну, головна відмінність від інших SIM-карт China Unicom полягає в тому, що вона орієнтована на логістичну галузь.

Дмитро: Відповідно до регламенту уряду, платформам логістичного управління потрібно збирати дані про геопозиціювання починаючи з наступного року. Як SIM-карта Daluka може розв’язати цю проблему?

Стенд SIM-карти Daluka на 11-ій Китайській конференції з інформатизації логістики. У заголовку китайською мовою сказано: “Геодані, зібрані SIM-карткою Daluka, гарантують, що компанії з управління логістикою видають рахунки згідно з законодавством.

Тянь: Ми використовуємо недорогий механізм геопозиціювання для збору даних про шлях транспортних засобів через Cell ID. Базові приймально-передавальні підтримують зв’язок з SIM-карткою Daluka та збирають геодані транспортних засобів. SIM-карту Daluka можна розуміти як інструмент для логістичної галузі, який дає користувачам можливість почувати себе корисними та забезпечує логістичні платформи правильні шляхи транспорту. SIM-карта Daluka постійно збирає геодані через базові станції стільникового зв’язку. Базові станції, у свою чергу, постійно підтримують зв’язок із супутниками та передають ці дані, так що GPS-пристрої не потрібні. Потім інформація переноситься на карту шляхом обчислення.

Базова приймально-передавальна станція

Дмитро: Тож ці платформи управління логістикою можуть збирати свої дані про геопозиціювання водія через SIM-карту Daluka, інше обладнання не потрібно, правда?

Тянь: Так, ніяких додаткових інвестицій в обладнання не потрібно.

Дмитро: У Китаї є 30 мільйонів далекобійників. Як вам вдається зберігати стільки даних?

Тянь: Наші власні незалежні сервери хмарного зберігання розміщені у Веньчжоу та Нінбо. Ми також використовуємо Alibaba Cloud при необхідності. Надалі більш масштабні дані можуть зберігатися за допомогою технології розподіленого зберігання IPFS. Невдовзі, я більш детально познайомлю вас з цією технологією.

Слайд з презентації, що пояснює back-end частину SIM-картки Daluka

Дмитро: Як ви плануєте в майбутньому використовувати розподілене сховище та блокчейн?

Тянь: Дані, пов’язані з оподаткуванням, є найкращим застосуванням технології блокчейн. Це також спосіб застосування блокчейну, який згадує Xi Jinping та People’s Daily. SIM-картка Daluka надає геодані для всієї екосистеми логістики: водіїв, органів нагляду за безпекою транспортних засобів, власників вантажу, управління автопарком, розробників SaaS, CFLP, служб асоціації логістики, фінансових та страхових компаній, складів та органи оподаткування. Усі вони можуть досягти великих заощаджень.

Дмитро: Розумію, чому вибір технології блокчейн – це не такий швидкий процес. Коли команда Goose Q почала розробляти цю технологію, дорожній екосистемі великих даних?

Тянь: Команда Goose Q займається розробкою та покращенням технології збирання даних протягом майже 10 років, і розробила майже сто технічних інтерфейсів та продуктів, що обслуговують дорожню поліцію (Jinan), створюють онлайн карти (Gao De, Navinfo, Baidu), забезпечують радіомовлення (Datong Traffic Radio, Henan Police Voice) та інші корисні речі.

Дмитро: Який прогрес досягнуто на даний момент? Чи може SIM-карта Daluka вже надавати необхідні дані? Чи готовий сервер? Що з алгоритмами класифікації великих даних?

Тянь: China Unicom та Китайська федерація логістики та закупівлі розпочинають новий раунд співпраці з метою покращення алгоритмів на основі даних про місцеперебування SIM-карти Daluka. Вони інтегрують більше ресурсів, і ми відкриті для всієї галузі. Одним з останніх прикладів є співпраця з компанією “Китайські Розумні Склади”(China Logistics Smart Storage). Це галузевий орієнтир, і ми почали співпрацювати з ними внаслідок відкритого запиту Китайської федерації логістики та закупівлі.

Компанія “Китайські Розумні Склади” рекламує SIM-карту Daluka у своєму додатку

Тянь: Логістика відстає від решти економіки в плані оцифрування. Це пустеля Інтернету, тому вона потребує передових технологій для надання дешевих послуг. Технологія блокчейн підвищить взаємну довіру всієї галузі. Невдовзі, ми запустимо Національний центр перевірки транспортних мультимедіа. Центр також буде співпрацювати з традиційними логістичними компаніями через керівництво Китайської федерації логістики та закупівлі.

Команда WEME (зараз Goose Q) на громадському заході, липень 2015

Goose Q – це блокчейн-рішення для глобальної логістичної галузі з більш ніж 10-річною історією розвитку. Головною ціллю Goose Q є надання наочних, підтверджених, правдивих, відстежуваних, антишахрайських і незмінних даних логістичної галузі з метою підняття її ефективності й прозорості, і покращення фінансового та психологічно становища далекобійників.

Сайт: www.gooseq.com
Телеграм EN: t.me/gooseQ
Телеграм RU: t.me/GooseQ_RU
Оригінал: medium.com

--

--