Які вони — сучасні художники Маріуполя?

Про Місто
5 min readApr 24, 2020
Сьогодні в нас медуза :)

Почувши словосполучення маріупольський художник, звісно, згадуєш Архіпа Куїнджі, але наше місто надихає і сьогодні багатьох майстрів живопису.

Тогорічна виставка “Алея митців”, яку влаштувала команда м.EHUB біля старої водогінної вежі, показала які талановиті художники мешкають з нами у Маріуполі.

Оскільки ми тимчасово не можемо відвідувати музеї та виставки, ми підготували для вас цей матеріал, аби трішки зазирнути у світ маріупольського живопису та познайомитись з його представниками.

Володимир Міскі-Оглу

Автопортрет, 1994 рік

Один з найвідоміших маріупольських художників, його полотна були показані в галереях Вени, Страсбурга, Риги, а роботи ціняться за безмежне новаторство. В італійській Падуї картини Володимира були “сусідками” картин Сальвадора Далі. До речі, спеціальну художню освіту цей художник так і не отримав. За власними словами, на нього вплинули французькі постімпресіоністи (Хто це взагалі такі? Моне, Піссаро, Гоген та інші). Але ще до цього захопленням Володимира були праці Пікассо. Цікавий факт, що митець не був членом Національної спілки художників України. Картини авторства Міскі-Оглу знаходяться в приватних колекціях України, Італії, Германії, Австрії. На жаль, Володимир Міскі-Оглу загинув у 2019 році.

Дівчинка з песиком, 1990-ті рр.

Павло Пономаренко

Ріккі Тіккі Таві

Художник-самоучка, який своїми “вчителями” вважає майстрів авангарду. Стиль живопису Павла — постімпресіонізм, картини пише у жанрі натюрморт, зображення предметів та пустого скла. Його композиції відрізняються багаторівневістю. Художник вважає, що картини повинні показувати, перш за все, внутрішній стан художника.

Познайомитись з картинами Павла Пономаренко можна за посиланням, на сторінці автора у фейсбуці або на персональних виставках.

Картина з серії “Герої чарівних казок”

Оксана Пехотська

Рибки

Оксана Пехотська — керівник Маріупольської школи ім. А.Куїнджі, викладач у Національній академії мистецтва та архітектури та член Національного Союза художників України. Художниця пише акварельними, масляними фарбами, також полюбляє постійні творчі експерименти зі стилями та техніками. На полотнах Оксани Пехотська можна зобачити квіти, портрети людей, пейзажі, цікаві будівлі. Як зазначає ця художниця, свої картини вона малює завжди у гарному настрої, щоб потім картини передавали цю енергетику людям. У вільний час Оксана веде блог на ютубі, де можна побачити майстер-класи та уроки з живопису.

Більшість картин Оксани можна побачити — тут, на персональних сторінках та виставках.

Картина Оксани Пехотської

Олександр Бондаренко

Фото з виставки

Один із засновників об’єднання художників-авангардистів “Маріуполь-87”, член Національного союзу художників України — Олександр Бондаренко, у своїй творчості об’єднує авангардні, новаторські тенденції. Картини цього автора можна зобачити за посиланням, в музеях та приватних колекціях України, США, Ізраїля, Болгарії, Італії, Германії, Франції та Греції.

Червоно-чорне

Володимир Харакоз

Босфор. Рожеве місто

Заслужений художник України з 2019 року, член Національного союзу художників України та представник та співорганізатор спілки авангардистів Маріуполя “Мариуполь-87” свою освіту отримав в Естонському Державному художньому інституті. Стилістика його творчості — абстрактне мистецтво, повна свобода творчості та діалог митця з глядачем. Свої картини автор презентував не тільки в Україні, а у Франції, Італії, Греції, Канаді, США та Фінляндії.

З картинами Володимира Харакоза можна ознайомитись на персональних виставках автора, які проходять у Маріуполі майже щороку.

Рожеве місто

Роман Воінов

Старий маяк, 2020 р.

Роман є художником вже в третьому поколінні, освіту отримав у художній школі ім. А.Куїнджі. Серйозно займається живописом з 2015 року. Більшість картин автора присвячені морю, але й не тільки. Переглянути картини можна за цим посиланням.

З 2015 року постійний учасник виставок у Виставковому залі ім. Куїнджі, тому якщо ви захочете побачити картини цього художника, вам саме в цю арт-галерею.

Ранковий прибій, 2018 р.

Анатолій Кальченко

Автопортрет

Цей маріупольський художник працює в реалістичних і абстрактних стилях. За своє творче життя він написав пейзажі, портрети, натюрморти та тематичні картини.

Однією з головних рис цього автора є глибокий філософський зміст картин. З 1993 року є членом Національного Союзу художників України.

Картини Анатолія Кальченка можна зустріти в Центрі сучасного мистецтва ім. А.Куїнджі, Маріупольському краєзнавчому музеї та Маріупольській картинній галереї.

З пташиного польоту. Хвилі й пісок Азовського моря

Олександр Стефанов

Ранок

Професійно займається живописом з 2004 року. Основні напрямки творчості — мариністика, космічний живопис, символізм та гірний пейзаж. Саме цей художник у 2017 році втілив у реальність грант ЮНІСЕФ від школярів зі школи №55, а саме розмалював цегляний паркан напроти школи, прикрасивши його 14 міні-композиціями про космос та море.

Картини художника можна побачити за посиланням, в приватних колекціях та персональних виставках.

Сутінковий світ

Маргарита Щербак

--

--

Про Місто

Блог команди м.EHUB на час самоізоляції