Girişim fikri paylaşılır mı?
Girişim fikri gerçekten ürüne dönüşmediği sürece bir değeri yoktur. Üstelik aynı fikir etrafında onlarca farklı ürün geliştirebilirsiniz. Bütün ürünler aynı soruna çözüm bulduğu halde ürünlerin kendileri birbirinden çok farklı olabilir, fiyatları da çok farklı olabilir.
Bazen benim bir fikrim var bu fikri nasıl koruyabilirim gibi sorular görüyorum. Bir fikir ürüne dönüşmediği sürece korunamaz ve hak iddia edilemez.
http://www.fikrimulkiyet.com/fikri-mulkiyet-haklari.html
linkinde de belirtildiği gibi eser meydana geldiğinde fikri mülkiyet hakkından bahsedilebilir.
“Fikri mülkiyet hukuku; telif hakları olarak da bilinen fikir ve sanat eserleri (copyrights) ve sınaî mülkiyet hakları şeklinde iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Telif hakları, eserin meydana getirilmesiyle kendiliğinden doğar. Bunun için bildirim ya da tescil gibi bir prosedüre ihtiyaç bulunmamaktadır. Buna karşılık patent, faydalı model, marka ve tasarım gibi sınaî mülkiyet kategorisinde yer alan haklar Türk Patent Enstitüsü (TPE) gibi bir idari kurumda tescil ettirilmelidir. “
Bir diğer önemli sorun her fikrin aslında çok da iyi bir fikir olmadığıdır. Bu fikrinizin iyi olup olmadığını nasıl test edebilirsiniz? Bu fikriniz hangi soruna çözüyor, kimin sorununu çözüyor ve çözümünüzü kullanacak insanları şimdiden buldunuz mu? Eğer bu sorulara cevap verebiliyorsanız evet sizin fikriniz iyi bir fikirdir.
Peki iyi bir fikir hemen geliştirilebilir mi? Hayır, nasıl ki iyi bir işe girmek için yıllarca eğitim görmek gerekirse iyi bir girişimci olmak için uzun bir süre okumak, diğer girişimcilerle fikirler üzerine tartışmak, fikri geliştirecek şekilde kafa yormak ve hatta bir yerden başlayıp, çalıştığını ya da çalışmadığını görmek gerekir. Yani iyi girişimler deneyimli girişimcilerden çıkar diyebiliriz. Mark Zuckerberg Facebook’u kurmadan önce geliştirdiği bir müzik paylaşım uygulamasını Microsoft’a satmıştı. Yani Facebook tesadüf bir başarı değildi.
Dünyada ve Türkiye’de halen çözülmemiş binlerce sorun var. Bazen kimsenin farketmediği bir sorunu siz farketmiş olabilirsiniz ama nasıl çözeceğiniz bilmiyorsunuzdur, yada çözümü biliyor ama bunu nasıl bir girişime dönüştüreceğinizi bilmiyorsunuzdur.
Çevrenizde çok fikri olan ve fikirlerini yazmaktan çekinmeyecek insanlar varsa
https://www.reddit.com/r/girisimfikirleri/
adresinde paylaşmasını isteyebilirsiniz. Böylece belki de daha çok sorunun farkına varabiliriz ve daha çok çözüme ulaşabiliriz.