Apollon Tapınağı Gezi Yazısı

Aydın’ın Didim içerisinde yer alan Apollon Tapınağı, Antik Çağ eserleri arasında yer almakla birlikte binlerce yıllık bir geçmiş birikimine de sahiptir. Kutsal yerlerden olarak kabul edilmesinin en önemli nedeni ise Zeus’un oğlu Apollon’un başından geçtiğine inanılan kehanet efsanesidir kuşkusuz.

Muhammed Murat
2 min readJul 12, 2018

Hikâyeye göre Zeus ile Leto’nun oğlu olan ve aynı zamanda Artemis’in ikiz kardeşi olan Apollon bir gün Didim yöresinde gezmektedir. Gezi sırasında çobanlık yapan Brankhos isimli kişiye rastlayan Apollon aynı zamanda kehanet gücüne sahip olan tek Tanrıdır. Çobanlık yapan Brankhos’a kehanetin sırlarını öğreten Apollon bu sayede insanların gelecek hakkında fikir sahibi olmasını da sağlayan Tanrı olarak bilinmektedir. Bu görüşme sonrasında kehanet sırlarına vakıf olan Brankhos isimli çoban tarafından Apollon Tapınağı inşa edilir. Bu tapınağın ismi ise “Didyma” olarak ifade edilmektedir. Bunun nedeni ise Artemis ile Apollon’un ikiz kardeş olmasıdır. İkiz kardeş manasına gelen Didyma aynı zamanda iki kardeşin tapınakları arasındaki yolu da “Kutsal Yol” haline getirmiştir. Bir tarafta Apollon Tapınağı bulunurken diğer uçta Artemis Tapınağı yer almaktadır. “Kutsal Yol” şu an için görülebilir olurken büyük oranda tahrip olmuş durumdadır. Aydın’ın Didim ilçesinin ismi de buradan gelmektedir.

Apollon Tapınağı Giriş

18 yaş altı için Apollon Tapınağı ücretsiz olmakla birlikte yetişkinler için ise 10 TL’dir. Gayet uygun bir bedele gezilebilecek ender yerler arasında bulunur. Tapınak hakkında bilgi vermek önce Antik coğrafyacı Strabon tarafından Apollon Tapınağı’nın en görkemli tapınak olarak kabul edildiğini söylemek isterim. Ayrıca burası Antik Kent değil, kutsal bir bölge ve alan olarak da tanımlanmaktadır.

Apollon Tapınağı yeşil merdivenlerden inilerek gezilmektedir. Sağ kısımda Medusa, Apollon figürlerine sahip büyük taşlar görülmektedir. Türkiye tanıtımlarında kullanılan kartpostal örneklerinde olduğu gibi çeşitli simgelerle işlenmiş taşların yanından basamaklarla tapınağa çıkılmaktadır.

2.kısım ve 3.kısıma giden tünel

Apollon Tapınağı üç ana kısımdan oluşmaktadır. Giriş alanında 22 metre uzunluğa sahip görkemli tek bir sütun yer alır. İkinci bölüm ise merdivenlerin inilmesiyle girilen iç kısımdır. İki kenarda yer alan uzun tünellerden 3.kısıma geçilir. Son derece büyük olmasının yanı sıra bir avlu havası hissedilir. Toprak zeminli alanın her kenarında süs işlemeli taşlar bulunur. Açık alan olan bölgede kuşlar hiç susmamaktadır. İnanışa göre kehanetlerde bulunan Miletos, bu açık alanda insanları toplar, istediklerinin olması için ikna yöntemleri kullanırmış. İnsanlara kehanet gücüyle her şeyi yaptırmaya çalıştığı alan 3.kısımdır.

3.kısıma çıkan tünel yolu

--

--