Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesi

--

Etiyopya Hakkında Kısa Bir Bilgi

Etiyopya, Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesidir. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Kenya ve Uganda Etiyopya komşu ülkelerini oluşturur. Başkenti : Addis Ababa’dır. Amharikçede Addis yeni anlamına gelirken Ababa ise çiçek demektir. Dili: Amharca(Amerikçe), 80 farklı yerel dil, İngilizce ve Arapçadır. Resmi adı: Federal Democratic Republic of Ethiopia’dır. Yüzölçümü: 1.104.000 kilometrekaredir. Para birimi: Birr’dır. Nüfusu 102.4 milyon (2016)’dur, nüfusun %:50,1'i kadın, %49.9'u erkektir. Ortalama ömür 65 yıldır.

Etiyopya Tarihçesi

Etiyopya, 1936–1941 arasında 5 yıl İtalyan işgali altında kalmıştır. Yüzyıllar boyunca krallıkların hüküm sürdüğü Etiyopya’da İmparator Haile Selassie son hükümdardır. Uzun süren iktidarı sırasında Selassie, Habeşistan’da bulunan Müslümanlara dini, siyasi, kültürel çeşitli baskı ve zulümler yapmıştır. 1974 yılında Komünist Derg rejimi, son imparator Selassie’yi devirdi ve ülkeyi ele geçirdi. 1991 yılına kadar Derg rejimi hakimiyetini sürdürdü, 91 yılında rejim devrildi ve ülkede geçiş hükümeti kuruldu. 1987'de kabul edilen anayasa ile seçimler yapılarak demokrasiye geçildi. 1994 yılında Etiyopya federal demokratik bir cumhuriyet oldu. Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesini oluşturan iktidar koalisyonu 1994'ten bu yana yapılan seçimleri kazanarak iktidarda kalmayı başarmıştır.

Etiyopya İklimi

Etiyopya iklimi ise Subekvatoral ve tropikal iklim hâkimiyeti altındadır. Diğer Afrika ülkelerine nazaran daha serindir. Mart ve mayıs aylarında yağış görülürken ekim ve şubat ayları arasında kurudur. 2400 m ile 3200 m yükseklikte bulunan yerlerde ılıman iklim görülür. Buralarda ortalama sıcaklık 16°C’dir. Yağış ortalaması ise bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Güneybatıda 2500 mm olan yağış miktarı, kuzeydoğuda 50 milimetreye kadar düşmektedir.

Etiyopya’nın Ekonomisi

Etiyopya işsizlik oranı : %17
Kişi başına milli gelir: 850 dolar
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: 79.7 milyar dolar

Ülkenin Somali eyaletinde 6–8 trilyon kubik feet doğalgaz rezervi bulunmaktadır.Etiyopa, Nil üzerine inşa ettiği Hedasi barajı sebebi ile uzun zamandır Mısır ile gerginlik yaşamaktadır. Ülkede sabit kur uygulanmaktadır (1 dolar: 27,2 Etiyopya birr’ı)

Etiyopya IMF tarafından Afrikanın en hızlı büyüyen ekonomisi olarak gösterilmiştir. Etiyopya’nın en önemli yer altı kaynağı tuzdur. Kısıtlı miktarda manganez ve altın da çıkarılmaktadır. Ülkeye ekonomik açıdan en çok katkı sağlayan gelir tarımdan elde edilir. En fazla elde edilen ürünler ; mısır, tahıl, darı, bakliyat, tohumlar ve arpadır. İhraç ettiği ürünler arasında ise ilk sırayı kahve almaktadır. Etiyopya nüfusunun dörtte biri geçimini kahve sayesinde sağlamaktadır. Hayvancılık ise iklim ve tabiat şartlarının uygun olması sebebiyle kolay yapılmaktadır. Sığır, at, katır, deve ve koyun beslenmektedir.

Etiyopya & Kahve

Etiyopya, kahvenin ana vatanı kabul edilmektedir. Kaffa bölgesi ormanlarında bulunan Arabika kahve ağaçları ile başlayan süreç bugüne gelene kadar bir çok önemli olaya tanıklık etmiştir. Etiyopyalılar tarafından “Bun” veya “Buna” olarak isimlendirilen kahvenin İngilizce adı olan Coffee, “ Kaffa Bun”un biraz hatalı tercümesi üzerinden gerçekleşmiştir. Etiyopya’da çok fazla genetik çeşitliliğe sahip kahve bitkileri yetişmektedir. Kahvelerin çoğu ıslak yöntemle işlenmektedir böylece meyve ve çiçekli tatlar vermektedir. Kuru yöntemle işlenmesi durumunda meyveli kabuk tadları oluşturmaktadır. Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Djimah kahveleri yıkama metodu ile işlenmiştir bu kahveler hafif içimli ve turunçgiller tadındadır.

Etiyopya, kahveye ticari gözle bakmamaktadır. Kahve hasadın önemli ve kıymetli bir bölümü ülkeden çıkmadan halk tarafından özenle tüketilir. Kahve yetiştiricileri genelde kahvenin kaliteli kısmını, hasadın iyi kısmını ihraç ederken Etiyopya’da bu durum tam tersidir. Yerli halk kahve artıklarını da şeker ve sütle karıştırarak değerlendirmektedir.

Etiyopya’da kahve, günlük yaşamın bir parçasıdır ve genellikle Etiyopya geleneğine özgü bir kahve töreni yapılır. Kahve töreninde taze patlamış mısır veya aroma vermesi için tütsü yakmak geleneksel bir yöntemdir. Önce kahve çekirdekleri kavrulur ve bir havan içerisine eklenir ardından özel kahve tokmağı ile döverek öğütülür. Öğütülen kahveyi demlemek için; bizlerin kullandığı ibriğe benzer özel bir kil kap kullanılır. Kilden yapılmış kapların içerisine eklenen su ve kahve köz üzerinde pişirilir. Pişirme süreci, içecek mükemmel kıvama gelene kadar devam eder. Ardından kahve porselen fincanlarda ikram edilir.

Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?

Çiftlik: Küçük Çiftlikler, Oromia Kooperatifi
Rakım: 1850m-2100m
Bölge: Sidamo
Tadım Notaları: Kırmızı meyveler, çikolata, böğürtlen, ahududu reçeli

Bilinen en eski Arabica kahve çekirdeği çeşitlerinden biri olan Etiyopya Sidamo kahvesi, kaza sonucu keşfedilmiştir. Çekirdekler elle toplandıktan sonra işlenir ve karmaşık bir aromaya sahip olur.

Güne sizi çarpmayan yumuşak içimli bir kahveyle başlamaktan yanaysanız bu kahve tam size göre. 🙂 Olağanüstü çeşitliliğe sahip olan Ethiopia’nın Sidamo bölgesinde, 1850–2100 m rakımlarda yetişir. Etiyopya Sidamo kahvesi yıkama metoduyla işlenmiştir bu sebeple hafif toprağımsı hoş bir kokuya sahiptir.

Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesi Nasıl Demlenir?

Etiyopya Sidamo kahvesi filtre kahvelerde harika sonuç verir. “Filtre kahve demleme yöntemleri” ile kahvenizi istediğiniz şekilde demleyebileceğiniz gibi;

95 derece sıcaklıktaki suya bir fincan kahve(140 ml) için,1 yemek kaşığı (7–9 gr) kahve koyarak kahvenizi demlemeye bırakın. 3–5 dk süre demlenmesi için yeterlidir.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “ Dünya Kahveleri Kutusu “ nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Afiyet Olsun! 🙂

Originally published at https://muhiku.com on May 1, 2019.

--

--

Yenilikçi Hediye Rehberi | Muhiku

Muhiku, insanların kendilerine kaliteli vakit ayırmalarını sağlayan hobi, deneyim ve hediye kutuları tasarlar.