Sublime text 3 kod editörü detaylı incelemesi

musayazlik
4 min readAug 14, 2020

--

Sublime text 3 kullanımı

Herkese merhabalar. Bu yazımızda yazılımcıların çok fazla kullanmakta olduğu kod editörü olan Sublime text 3 ün detaylı bir incelemesini yapacağım. Konuya geçemeden önce küçük bir uyarıda bulunmak istiyorum ben bu editörü çok fazla kullanmadım. Bu yüzden yazdığım bu makalede küçük hatalar olabilir. Olması durumunda yorum bırakarak beni uyarırsanız sevinirim. Şimdi bu sublime text nedir onu öğrenelim.

Sublime text 3 nedir?

Sublime text yazılım alanında kodlamalarınızı yapabileceğiniz bir kod editörüdür. Normalde basit bir not defteri ile de kodlamalarınızı yapabilirsiniz ama sublime text ve onun gibi olan kod editörlerinin tercih edilmesinin en büyük nedeni kod yazmayı kolaylaştırmasıdır.

Örnek verirsem bir html sayfası oluşturduğunuzda bu sayfada bulunması gereken html,head,body ve title gibi etiketleri ilk sayfayı oluşturduğunuzda mutlaka oluşturmanız gerekli. Bu editöründe bu etiketleri “html” yazdıktan sonra klavyeden Tab tuşuna basınca Sublime text editörü otomatik olarak oluşturmaktadır.

html yaz + tab tuşuna tıkla bu kadar. :)

Bu etiketleri kendi elimiz ile yazmaya kalksak 1 dakikamızı alırdı sanırım ama bu kod editörünün bu özelliği ile 2 saniyemizi almadı. İşte Sublime text budur. Yazılımcıların işlerini kolaylaştıran bir kod yazma editörüdür.

Sublime text 3 nasıl indirilir?

Aşağıda verdiğim resmin altındaki linkten sublime text’in sitesine giderek Ana sayfada bulunan “DOWNLOAD FOR WİNDOWS” butonuna tıklayarak windows bilgisayarlarınız için ücretsiz olarak sunulan en güncel sürümü indirebilrisiniz.

Bu etiketleri kendi elimiz ile yazmaya kalksak 1 dakikamızı alırdı sanırım ama bu kod editörünün bu özelliği ile 2 saniyemizi almadı. İşte Sublime text budur. Yazılımcıların işlerini kolaylaştıran bir kod yazma editörüdür.

Sublime text 3 nasıl indirilir?

Aşağıda verdiğim resmin altındaki linkten sublime text’in sitesine giderek Ana sayfada bulunan “DOWNLOAD FOR WİNDOWS” butonuna tıklayarak windows bilgisayarlarınız için ücretsiz olarak sunulan en güncel sürümü indirebilrisiniz.

Sadece bir uyarı. Çarpı ya tıklayarak editörü ücretsiz olarak kullanmaya devam edebilirsiniz. E o zaman neden ücretli sürümü var diyebilirsiniz. Ücretli sürümü alanlar 3 yıllığına gelen güncellemeleri ilk olarak alabilmekteler.

Şu anda sizin indirmiş olduğunuz bu kod editörü tam olarak güncel olmayan sürüm dür. En güncel sürüme sahip olmak istiyorsanız Lisans almak zorundasınız.

Sublime text 3 lisans ücreti ne kadar?

Bu kod editörünün yapımcıların belirlemiş oldukları 3 yıllık lisans ücreti şu anda 80 Amerikan dolarıdır. E yuh diyebilirsiniz çünkü bende dedim. 😊 80 doları şu anki dolar kuruna göre hesaplarsak (7.40) yaklaşık 590 tl ye denk gelmekte. Eğer ilk güncellemeleri almak istiyorsanız.

Bu parayı vererek 3 yıl içerisinde gelen bütün güncellemelere ilk siz sahip olursunuz. Vermez seniz 4 veya 5 güncelleme geriden gelirsiniz. Vermeye değer mi bence değmez.

Sublime text kurulumu nasıl yapılır?

Sublime text editörünün kurulumu çok basittir. Aşağıdaki resimlere bakarak kurulumu yapabilirsiniz.

Üst menü incelemesi

Burada üst menüde yer alan file, edit,selection,find,view,goto,tools,protect,preferences ve help menülerinin ve bu alt menülerini ne için kullanıldıklarını anlatacağım.

File menüsü

New file

Yeni bir dosya oluşturmak amaçlı kullanılır. Oluşturulan dosya plain text tipinde oluşturulur. Sıradan bir text dosyası olduğunu söyleyebilirim. Bir uzantıya sahip değildir. Küçük bir yazı yazıp ctrl+s ile kaydetme işlemi yaptığınızda dosyanın bir uzantıya sahip olmadığını göreceksiniz zaten. Oluşturduğunuz dosyanın bir html dosyası olmasını istiyorsanız. “yenidosya.hmtl” dosya adının sonuna .html yazmanız yeterlidir.

Open file

Var olan bir dosyayı sublime text editöründe açmak için kullanılır.

Open folder

Var olan bir proje klasörünüzü sublime text ile açmanızı sağlar.

Open recent

En son üzerinde çalışmış olduğunuz dosyaları açmak için kullanılır. Yanlışlıkla bir dosyayı kapatırsanız buranın yardımı ile tekrar açabilirsiniz.

Reopen with encoding

Dilden dile kodlama türü değişir. Türkçede genel anlamda UTF-8 kullanılmaktadır. Oluşturduğunuz dosya otomatik olarak utf-8 olarak açılacaktır. Eğer arapça dilinde bir html dosyası veya başka bir kodlama dosyası açmış iseniz kodlama türünden dolayı bazı karışıklıklar olabilir. Bu seçenek ile hangi konuşma dili ile kodlama yapılmış ise dosyayı o dil kodlaması ile yeniden açabilirsiniz. Bu seçeneği pek kullanmadığımdan dolayı pek detayına giremiyorum.

New view into file

Açık olan dosyadan bir dosya daha açmak için kullanılır.

Save

Dosyayı kaydetmek için kullanılır.

Save with encoding

Açık olan dosyayı istenilen encoding yöntemi ile kaydetmek için kullanılır.

Save as…

Açık olan dosyayı farklı kaydetmek için kulllanılır.

Save all

Bütün dosyaları kaydetmek için kullanılır.

New window

Yeni sublime text penceresi açmak için kullanılır.

Close window

Açık olan sublime text penceresini kapatmak için kullanılır.

Close file

Açık olan dosyayı kapatmak için kullanılır.

Revert file

Dosya üzerinde yapılan değişiklikleri geri almak için kullanılır. Dosya da değişiklikler kaydedilmişse geri alma işlemi yapılamaz.

Close all file

Açık olan bütün dosyaları kapatmak için kullanılır

Exit

Sublime text editörünü kapatmak için kullanılır.

Devamı için siteme bakabilirsiniz…

--

--

musayazlik
0 Followers

I am developing myself in the field of web software and design. I have been providing professional services in these fields for the last two years.