2022 Türkiye Yurtiçi Girdi-Çıktı Tablosu ve İl, Bölge, Düzeyinde Yurtiçi Girdi-Çıktı Tablo Oluşturma Uygulaması

Mustafaaskin
4 min readJan 19, 2024

--

Bölge ve İl Düzeyinde Girdi-Çıktı / Input -Output Tabloları

2022 Türkiye Yurtiçi Girdi-Çıktı Tablosu

16 Mart 2023 tarihinde 6 Şubat depreminin makro etki analizlerini yapabilmek için dönemsel, yıllık, kurumsal hesaplar verilerinden yararlanarak 2022 Yurtiçi Girdi-Çıktı tablosunu 2012 Yurtiçi Girdi-Çıktı tablosu ile genişleterek oluşturdum. 2022 Yıllık verilerinin yayınlanması ile birlikte, hesapta bazı iyileştirmeler yaparak 2022 Türkiye Yurtiçi Girdi-Çıktı tablosunu tekrar oluşturdum. Tabloyu aşağıda linki paylaşılan uygulamadan indirebilirsiniz.

Metodoloji

Genişletme için TÜİK tarafından düzenli olarak yayınlanan 2022 Yıllık ve Dönemlik Türkiye Gelir, Harcama ve Üretim yöntemi ile cari GSYH verileri ile, 2022 Kurumsal Sektör Hesapları Verileri kullanıldı.

Her bir ilgili düzeydeki hızlarla genişletme yapıldı. Sektör bazında A10 düzeyinde olanlar endüstriler A10 düzeyinde, daha ayrıntılı ayrımı olanlar daha ayrıntılı hızlarla genişletildi. En sonunda iki dengeleme yapıldı. RAS yöntemi de dahil farklı yöntemler denendi.

En son dengelemede Arz ve Kullanım eşitliğini sağlamak için ortaya çıkan fark stoklara atıldı. Stoklara atılamayan bir kısım farkı nihai tüketim harcamalarına eklendi.

Geçmiş oranları koruyabilmek adına, hızla yapılan genişletmeler ve dengeleme süreçleri sonucu şu an elde edilen rakamlar cari açıklanan GSYH’dan bazı farklılıklar içeriyor.

Cari analizleri yapabilmek için şu anki hesabın yeterli olduğunu düşünüyorum. Umarım analiz yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırır ve faydası olur.

İl Düzeyinde Yurtiçi Girdi-Çıktı Tabloları, 2022

Yukarıda metodolojisini aktararak oluşturduğum 2022 bazlı Türkiye Yurtiçi Girdi-Çıktı tablosu ve Türkiye İstatistik Kurumu Bölgesel Hesaplar birimi tarafından yayınlanan 2022 bölgesel hesaplar verilerinden yararlanarak il düzeyinde girdi-çıktı tablolarını oluşturmaya çalıştım.

İl Düzeyinde ve Bölgesel Yurtiçi Girdi-Çıktı Tabloları Oluşturma Uygulaması

Metodoloji

Bölgesel hesaplar A10 düzeyinde yayınlanmaktadır. 62 sektörden oluşan Girdi-Çıktı tablolarında bu A10 düzeyi toplamını sağlayacak şekilde girdi-çıktı dağılımı sektör bazında gerçekleştirilmiştir. İl düzeyinde yayınlanan tablolar otomatik oluşturulduğu için belli kısıtları bulunmaktadır. Örnek vermek gerekir ise Tarım verileri A10 düzeyinde, ilin toplam tarım üretimi ve katma değerine eşit olacaktır. Tarım girdi-çıktı tablolarında üç alt kalemde incelenmektedir. Bu illerin tarım dağılımı hesaplanırken Türkiye dağılımı esas alınmıştır. Bu yüzden her ilin alt kırılımında Tarım, Orman ve Balıkçılık yer alacaktır. Bu tablo ile analiz yapacak olan ekonomist ve analistlerin yapması gereken birkaç ek adım bulunmaktadır. 62 sektör ayrıntısında analiz yapmak istiyor iseler, ya olduğu gibi bu dağılımı doğru kabul edecekler, veyahut her il için sektör dağılımlarını biliyor veya tahmin edebiliyor iseler Tarım A10 toplamını tutturacak şekilde dağılımları yeniden yaparak analize devam edecekler. Balıkçılığın olmadığı illerde bu toplamı alıp dağılımını bildikleri diğer sektöre ekleyecekler. Sütunların toplamının ilgili sektörlere dağıtılması toplamları bozmayacaktır. Takdir edersiniz ki her il için tek tek çalışma yapmam mümkün olmadığı gibi illerin alt detaylarına erişebilecek verilerim bulunmamaktadır. Eğer tek bir il için çalışacak olsam, açık kaynak verilerinden ve ilgili sektör araştırmalarından yararlanarak il için uygun dağılımları oluşturmaya çalıştırdım. Sonrada bu dağılıma göre tabloları il için yeniden düzenlerdim.

Yine bu ayrıntıda çalışmak istemeyenler A10 düzeyine toplulaştırma yaparak analiz yapabilirler. Bu noktada bölgesel toplama gittikçe bu tür dağılımların etkisi azalmaktadır. Ancak işin özü itibari ile ekonomik analizlerin yürütülmesinde bu çalışmanın katkı sağlayacağını düşünüyorum. Temel olarak başlanacak veri setleri 2012 yılı dağılımlarına dayansa da elimizde olacak. Bu ise hiçbir şeye sahip olmamaktan daha yararlı bir başlangıç olacaktır. Yine Bölgesel verilerin doğru hesaplandığı varsayımı ile her il için A10 toplamında elimizde doğru bir arz-kullanım veri seti olduğunu düşünebiliriz. Analizler için doğru bir temel başlangıç aracına sahip olduğumuza inanıyorum.

Uygulama

Bölgeler arası ekonomik analizler gerçekleştirmek, verimlilik, ücret, asgari ücret analizleri yapabilmek, öngörülemeyen doğal afet benzeri olaylar sonrası oluşacak etkileri analiz etmek, sektör karşılaştırmaları yapabilmek, gelişmişlik analizleri yapabilmek için bölgesel verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu analizlerde en çok kullanılan veriler arz-kullanım tablolarından, istihdam ve demografi istatistiklerinden elde edilmektedir. Bu ihtiyaçları karşılamak amacı ile kendi ekonomik analizlerimde kullanmak için arz-kullanım tablolarını il düzeyinde oluşturdum. Bu tabloları il toplamlarından bölgesel toplamları oluşturan bir uygulama ile sunmaya çalıştım. Hem Türkiye 2022 Yurtiçi girdi-çıktı tablosuna, hem otomatik hesaplanan il düzeyindeki yurtiçi-girdi çıktı tablolarına ulaşabilirsiniz. İstenen illeri seçerek kendi bölgesel yurtiçi girdi-çıktı tablonuzu oluşturabilirsiniz.

İlgili uygulamanın linki ektedir:

https://turkiye.streamlit.app/

Oluşturmak istediğiniz ili veya illeri listeden seçtikten sonra, otomatik oluşan tabloyu, “Oluşan Tabloyu İndirin / Dowload Current Result” butonuna basarak excel formatında indirebilirsiniz. İlgili dosya indirilenler klasörüne düşecektir. Sunulan veriler Resmi İstatistik Değildir.

Yine alt sağda oluşturulan tabloda yer alan Katma Değer, İşletme Artığı, Çalışanlara Yapılan Ödemeler, Toplam Çıktı, Ara Tüketim, Toplam Kullanım değerlerini kabaca görebileceğiniz bir grafik bulunmaktadır.

Hiçbir il seçili olmadığı zaman 2022 Türkiye Yurtiçi Girdi-Çıktı Tablosuna ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

İletişim:

https://mustafaaskin.github.io/

Önceki Çalışmalar:

16/03/2023 2022 Yurtiçi Türkiye Arz-Kullanım Çalışması:

17/03/2023 2022 Deprem Bölgesi Yurtiçi Girdi-Çıktı Tablosu:

--

--